Društvo

Od 2021. naplaćuje se ulazak u “Šengen” zonu

Poslednja vest koja nam stiže iz Evropske Unije nije nimalo povoljna po Srbiju.

Naime, za putovanje u “šengen zonu” od sada će građani Srbije, ali i zapadnog Balkana morati da se najave putem interneta i plate taksu od 7e po osobi.

PROČITAJTE JOŠ: Da, Vučić je danas doživeo debakl u Nišu

Odgovor od strane države u koju aplicirate bi trebao da stigne u roku od 96 sati, a nakon toga dozvola će važiti 3 godine (ili do isteka pasoša).

PROČITAJTE JOŠ: Nezavisni mediji u Srbiji će nestati!

Ovo znači da bi na primer, za četvoročlanu osobu, put u državu Evropske Unije koštao 28e.

PROČITAJTE JOŠ: Dan posle: Zašto je Vučić “pobegao” iz Niša?

Nije klasična viza, ali će svakako otežati putovanje srpskih državljana.

Ovu odluku potvrdili su juče ambasadori EU i nju još treba da potvrdi Evropski parlament i usvoji Savet ministara EU. Ona je objavljena i na sajtu Evropskog saveta.

IlustracijaFOTO: RAS SRBIJA
Ilustracija

O traženju dozvole i uvođenju takse za ulazak u zemlje Šengena priča se još od oktobra prošle godine. I tada je rečeno da će se najverovatnije te mere, čiji se cilj da se poboljša bezbednost i spreče ilegalne migracije, primenjivati od januara 2021. godine. Radi se ,zapravo, o uspostavljanju novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

A kakva će biti procedura za ulazak u Šengenski prostor?

Putnik koji namerava da krene u zemlje Šenegena, moraće da zatraži odobrenje ispunjavanjem elektronskog formulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata. Za one koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost biće odbijena dozvola za putovanje.

U formularu će podnosioci zahteva morati da daju lične podatke (ime i prezime, datum rođenja, pol, nacionalnost…), podaci o pasošu, ime države u koju se ulazi, razlog putovanja, pitanja koja se tiču javnog zdravlja, podaci o kriminalnoj pozadini (da li ste osuđivani), prethodne zabrane ulaska u EU.

Svako ko bude odbijen, biće obavešten o razlozima za to, a imaće i rok od dve nedelje da podnese žalbu.

Taksa od sedam evra, koja će morati da bude plaćena, pokrivaće razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša. Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođena lica mlađa od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Comments

comments