DruštvoIzbor UrednikaPolitika

Najnoviji Iphone od para iz bužeta! Predsednik opštine se bezobrazno rasipa

Jedna od najsiromašnijih u Srbiji, opština Babušnica u poslednjih godinu dana za kupovinu službenih telefona za predsednika opštine Dragana Vidanovića (SNS) izdvojila je više od 223.000 dinara (1.860 evra), sumu koju godišnje potroši za prevoz učenika i profesora u dve seoske osnovne škole, otkriva Pištaljka.

Da su dva najmodernija i najskuplja mobilna telefona marke „ajfon“, kupljena u razmaku od tačno godinu dana u prodavnicama mobilnih aparata u Beogradu i plaćena iz budžeta opštine Babušnica, Pištaljka je saznala iz anonimne prijave.

Opštinske reverse o preuzimanju oba telefona potpisao je Vidanović. Prvi telefon marke „Apple Iphone 6s gold“, za službene potrebe Vidanovića je nabavljen u maju 2016. godine od firme „Mobtrend“ iz Beograda po ceni od 87.800 dinara, piše u računu koji je SO Babušnica dostavila Pištaljci. Vidanović je tada bio zamenik predsednika opštine i telefon je kupio mesec dana pre odlaska sa te funkcije.

Drugi telefon „Apple Iphone 7s gold“ kupljen je u maju ove godine, manje od godinu dana pošto je imenovan za predsednika opštine, po ceni od 135.390 dinara od firme „Istyle“, u beogradskom tržnom centru Ušće.

Oba telefona plaćena su ukupno 223.190 dinara.

Predsednik opštine Dragan Vidanović ne vidi ništa loše u tome da, iako je predsednik jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji, koristi telefon skuplji od 1.000 evra. „Nisam kršio zakon. Telefon je nabavljen za moje službene potrebe“, kazao Vidanović, objasnivši da to nije nenamensko trošenje para jer su iz budžeta opštine „namireni svi koji na to imaju pravo”.

„Uradio sam puno za građane, ne vidim ništa loše da se meni kao predsedniku nabavi službeni telefon od opštinskih para”, kratko je odgovorio Vidanović i dodao da je opštini vratio telefon kupljen prošle godine.

Dejan Lazarević, predsednik Skupštine opštine Babušnica koja je usvojila odluku da se predsedniku kupe najskuplji telefoni, kaže da ne zna da li je Vidanović vratio „ajfon 6”, ali je najavio da će „posle interesovanja Pištaljke tražiti da predsednik opštine vrati taj telefon SO Babušnice, koja ga je kupila”.

Iz opštine su za Pištaljku naveli da nisu raspisivali javne nabavke za kupovinu „ajfona” jer su cene ovih dobara „ispod propisane granice za sprovođenje javne nabavke”. „Nemamo informaciju na osnovu čega su izabrane firme dobavljači. Nemamo informaciju zbog čega su izabrani pomenuti modeli”, odgovoreno nam je iz SO Babušnica.

Pištaljka je već pisala o bahatom trošenju budžetskih sredstava od strane čelnika opštine Babušnica. Tako je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. tražila razrešenje bivšeg predsednika opštine Saše Stamenkovića (SNS) jer je opština poslovala sa firmom njegovog brata, u kojoj je i on imao 80 odsto vlasništva.

Opština Babušnica, prema podacima iz budžeta za 2017, sa manje novca nego što su plaćeni Vidanovićevi telefoni pokriva godišnji prevoz za učenike i nastavnike u osnovnim školama „Svetozar Marković“ u selu LJuberađa (70.000 dinara) i „Dobrinka Bogdanović“ u selu Strelac (120.000 dinara).

Iz te opštine su nas obavestili da su u maju ove godine nabavili još jedan telefon za službene potrebe, „Samsung J7” za 29.760 dunara, što ovogodišnji majski račun za službene telefone opštine, koja ima stopu siromaštva od preko 50 odsto, povećava na 165.000 dinara.

Taj telefon je za službene potrebe dat nekome od službenika opštine, rekao je za Pištaljku predsednik SO Babušnica Dejan Lazarević (Pokret obnove Kraljevine Srbije, bivši SPO). On je, komentarišući nabavku telefona za predsednika opštine, rekao da je „očigledno postojala potreba da se nabave telefoni”.

Lazarević je naveo da je SO Babušnica platila 223.000 dinara za telefone za Vidanovića, i da je to u opštinskom budžetu podvedeno kao stavka „oprema”. „Voli čovek ajfone”, odgovorio je Lazarević na pitanje zbog čega su nabavljeni najskuplji modeli mobilnih telefona i dodao da prilikom nabavke nije prekršen nijedan zakon. Pa ipak, smatra Lazarević, novac poreskih obveznika ne bi trebalo da se troši na ovaj način.

Šef odeljenja za finansije SO Babušnica Negosava Kostić rekla je za Pištaljku da „nema nikakvih nepravilnosti” prilikom kupovine mobilnih telefona za Vidanovića i da su sredstva za to predviđena opštinskim budžetom za 2017, koji je usvojen krajem januara.

Na pitanje da li misli da predsednik jedne od najsiromašnijih opština treba da koristi najskuplji model telefona, Kostić je odgovorila: „Nemam ja potrebe da razmišljam. Imam budžet i finansijski plan, i toga se držim”.

Osim što je među najnerazvijenijima, Babušnica ima veliki problem i sa nezaposlenošću jer je prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu za 2015. godinu od 12.259 stanovnika bilo nezaposleno njih 1.350. Oni koji su zaposleni, u proseku treba da izdvoje šest neto plata da bi mogli da kupe telefone kao Vidanovićeve.

(izvor: pištaljka.rs)

Comments

comments