Politika

NAMEŠTEN TENDER: “Goša” prodata firmi koja je učestvovala u mutnim poslovima Dušana Bajatovića!

Istraživačko-razvojni Institut Goša koji dugi niz godina pozitivno posluje, ali i obučava stručni kadar u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, država je danas prodala firmi Millenijum tim. Institut, koji je bio u stoprocentnom vlasništvu države, prodat je po početnoj ceni od 970.125 evra jedinom ponuđaču. Firma Milenijum tim široj javnosti je postala poznata po poslovima koje je bez tendera dobijala od Srbijagasa na izgradnji gasovoda, a angažovana je i na Beogradu na vodi.

Institut Goša d.o.o. je istraživačko-razvojni institut koji se bavi istraživanjima u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, ali i obukom i školovanjem zavarivačkog kadra, inženjera i tehnologa.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE JASAN ZNAK DA VLAST HOĆE DA UNIŠTI NIŠKI AERODROM ŠTO PRE!

Do 2003. bio je deo Goša Holding korporacije, sistema koji je tokom 80-tih zapošljavao čak 12.000 radnika, nakon čega je prešla u 100 odsto vlasništvo države.

Javni poziv za prodaju Instituta Goša (na slici ispod) koji je pokrenut sredinom septembra je treći po redu od kada je postupak privatizacije pokrenut još u toku 2016. Prethodna dva pokušaja prodaje 2017. godine završena su bezuspešno. Institut je 2013. godine imao 70 zaposlenih, a taj broj se do kraja prošle godine gotovo prepolovio, pa trenutno ima 40 zaposlenih.

Na pitanje novinara Insajdera u septembru ove godine, nakon raspisivanja javnog poziva, zbog čega se prodaje istraživačko-naučna ustanova koja posluje dobro, u Ministarstvu privrede su rekli da cilj privatizacije nije samo prodaja „gubitaša“, već svih preduzeća koje će privatni vlasnik učiniti „još efikasnijim“.

„Ministarstvo privrede sprovodi postupak privatizacije, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, a sa ciljem transformacije društvenih i državnih preduzeća. Cilj privatizacije nije da se privatizuju samo preduzeća koja ostvaruju gubitke, već i ona koja pozitivno posluju, a koja bi privatni kapital transformisao i učinio još efikasnijim“, rekli su tom prilikom u ministarstvu za Insajder.

S druge strane, portparolka Instituta Zorica Matić izjavila je tada za Insajder da Institut Goša dobro posluje, ali da je vlasnik država koja daje poslednju reč o prodaji.

„Razlozi su verovatno u državnoj politici da se sve privatizuje. Ne postoje nikakvi posebni razlozi. Ako država smatra da joj nije u interesu da u njenom vlasništvu bude institucija koja može biti od koristi čitavoj naciji, to je njihova odluka, oni su vlasnik i mi na to ne možemo da utičemo“, ističe Matić.

Milenijum Tim i malverzacije oko gasifikacije

Firma Milenium tim iz Beograda koja je je početkom 2003. godine osnovana kao firma za trgovinu prehrambenim proizvodima i otpadom, u vlasništvu je Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka. Poslovima ove firme Insajder se bavio prvi put 2013. godine u serijalu “Energetski (ne)sporazum”.

Prema našem istraživanju, rukovodstvo Srbijagasa je od 2008. godine ugovorilo poslove izgradnje distributivnih gasovoda čija se vrednost meri desetinama miliona evra, bez tendera, a upadljivo je najviše poslova dobila firma Milenijum tim.

PROČITAJTE JOŠ: GLUMCI KOJI SU DOBILI NAGRADE U ALEKSINCU UPLATIĆE SAV NOVAC FONDACIJI SERGEJA TRIFUNOVIĆA

Interni izveštaj Javnog preduzeća Srbijagas zaključno sa 31. martom 2017. do kog su došli novinari Insajdera potvrdio je da je Srbijagas plaćao i nezavršene poslove na izgradnji mreže distributivnih gasovoda u gradovima i opštinama širom Srbije, a najveća kašnjenja zabeležena su u mestima u kojima je posao dobila firma Milenijum tim.

Vlasnici Milenijum tima imaju dobar odnos sa direktorom Srbijagasa što se videlo i po tome što su se pojavili i u nekoliko predizbornih spotova Dušana Bajatovića.

Iako su za ovo preduzeće predstavnici SNS-a u predizbornoj kampanji 2012. godine tvrdili da je reč o “Ivičinom preduzeću”, aludirajući na lidera SPS-a Ivicu Dačića, ovo preduzeće je angažovano na brojnim poslovima i posle promene vlasti. Tako je ovo preduzeće, primera radi, angažovano posle 2012. na gasifikaciji Kruševca, Grocke (detalj sa izvođenja radova u ovom mestu možete videti na slici ispod) i Zemuna.

Milenijum tim je angažovan i na pripremi terena za „Beograd na vodi“, koji je proglašen za projekat od nacionalnog značaja.

Nakon rušenja privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici u noći između 23. i 24. aprila 2016. godine koje su počinile osobe sa fantomkama, upravo je Milenijum tim nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

Preduzeća “Transport Peroni” i „Iskra“ su zbog naknadnog rušenja objekata u njihovom vlasništvu podnela i nekoliko krivičnih prijava protiv Milenijum tima.

PROČITAJTE JOŠ: KO NIJE UBIO OLIVERA IVANOVIĆA

(izvor: insajder.net)

Comments

comments