Politika

NAPREDNO: 3 miliona za firme povezane sa načelnikom opštinske uprave!

Članovi Opštinskog veća opštine Inđija su podržali odluku nadležne Komisije da se od 8.530.000 dinara, koliko je Odlukom predviđeno za udruženja i realizovanje programa i projekata od javnog interesa za opštinu Inđija u 2018. godini, čak 2.930.000 dinara dodeli udruženjima koja se dovode u vezu sa lokalnim funkcionerima Srpske napredne stranke, pokazalo je ovo istraživanje.

Istraživanje pokazuje da su sva tri udruženja kojima je dodeljen novac osnovana nekoliko meseci pre raspisivanja Javnog konkursa, u oktobru 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ JE UVREDIO CELU NACIJU:”SRPSKI NAROD JE NEZAHVALAN”

Jedno od udruženja, kojem je dodeljeno dva miliona dinara, jeste sportsko udruženje “Royal”, koje se dovodi u vezu sa načelnikom Opštinske uprave opštine Inđija (na slici ispod), Aleksandrom Banićem.

“Royal” registrovan na načelnikovog pašenoga

Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija za 2018. godinu udruženjima za realizovanje programa i projekata od javnog interesa za opštinu Inđija, raspisan je 7. marta 2018 godine, a članovi Opštinskog veća doneli su Odluku o raspodeli novca, 18. aprila.

Prema Statutu udruženja, koji je donet 11. oktobra 2017. godine, reč je o nevladinom i neprofitnom udruženju, osnovanom na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva organizovanim bavljenjem streljačkog sporta za leteće mete. Iako je tada kao sedište udruženja bila upisana Ulica Dušana Jerkovića, mesec dana pre raspisivanja Javnog konkursa, sedište “Royala” se seli u Ulicu Vojvode Stepe.

Kućni broj u Ulici Dušana Jerkovića, koji je naveden kao sedište udruženja, identičan je onom na kojem stanuje načelnik Opštinske uprave Aleksandar Banić, dok je kao nova adresa, upisana u registru Agencije za privredne registre (APR), Ulica Vojvode Stepe 40, gde je zapravo sedište Saveza sportova opštine Inđija.

PROČITAJTE JOŠ: IMA LI VEĆE BRUKE: ZAŠTO JE CECINA PESMA U KNJIZI ZA PETI RAZRED?!

Kao zakonski zastupnik sportskog udruženja “Royal” u APR-u upisan je Dragan Došen iz Inđije, pašenog načelnika Opštinske uprave Aleksandra Banića.

Pored činjenice da je kao zakonski zastupnik u rodbinskim vezama sa načelnikom opštinske uprave, Dragan Došen ima još jednu vezu u lokalnoj vlasti. Njegov sin Nikola Došen član je kabineta predsednika opštine Inđija, Vladimira Gaka (na slici ispod).

Na to mesto, Nikola Došen je došao odmah nakon održanih izbora 2016. godine kada je bio kandidat za odbornika Srpske napredne stranke.

Naime, zahvaljujući “čistki” u javnom sektoru, za koju je bio zadužen Nikolin tetak Aleksandar Banić, više od 20 ljudi je otpušteno iz Opštinske uprave, javnih preduzeća i agencija, a nakon toga “otvorila” su se radna mesta za članove, aktiviste i simpatizere SNS-a. Priliku za posao u javnom sektoru su dobili ne samo odbornici u lokalnom parlamentu već i kandidati za iste.

Jedan od kandidata za odbornika SNS-a koji je nakon formiranja nove vlasti u Inđiji dobio zaposlenje je i Nikola Došen. On je 1. jula 2016. godine dobio posao u Agenciji za IT, GIS i Telekomunikacije i postao član Kabineta predsednika opštine Vladimira Gaka

Upravo šef kabineta predsednika opštine Inđija, Nemanja Milojević,je bio predsednik Komisije za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija udruženjima, za realizovanje programa i projekata od javnog značaja na Javnom konkursu na kojem je udruženju “Royal” dodeljen novac.

I sinu direktora Vodovoda novac iz budžeta

Pored „Royala“, na istom konkursu budžetski novac je dodeljen i Ribolovačkom društvu „Barica“ čiji je zakonski zastupnik Uroš Trifunović, sin direktora Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Dragoljuba Trifunovića.

Poput sportskog udruženja “Royal”, i Ribolovačko društvo Barica osnovano je u oktobru 2017. godine. Statut pomenutog ribolovačkog društva je donet 1. oktobra dok je u registar APR-a upisano tri nedelje kasnije, 25.10. iste godine. Članovi Opštinskog veća su na sednici održanoj 18. aprila ove godine, doneli odluku da se Rribolovačkom društvu “Barica” dodeli 580 hiljada dinara.

Dragoljub Trifunović (na slici ispod), otac zakonskog zastupnika ribolovačkog društva “Barica” i aktuelni direktor JKP Vodovod i kanalizacija, pre te funkcije na koju je imenovan 17. juna prošle godine, bio je pomoćnik predsednika opštine Stara Pazova.

U lokalnim političkim krugovima važi za “moćnijeg” naprednjaka u Inđiji a njegovo ime se vezuje i za pokušaj smene lokalne vlasti 2015. godine koju je pokušala da sprovede Srpska napredne stranka.

Demokratska stranka je tada optužila pomoćnika predsednika opštine Stara Pazova, odnosno Dragoljuba Trifunovića, čiji je nadimak Čarli, da u ime SNS-a pokušava da sruši vlast u Inđiji, koju su tada činili 23 odbornika DS-a i SPS-a.

Sin Uroš, koji je zakonski zastupnik Ribolovačkog društva “Barica”, takođe je član SNS-a.

Opštinski većnici su odlučili da se iz budžeta novac dodeli i udruženju “Lenis” koje je, poput Ribolovačkog društva “Barica” i Sportskog udruženja “Royal” osnovano u oktobru prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA ĐORĐEVIĆEVA ODVALA ULAZI U TOP 3 NAJVEĆIH NAPREDNJAČKIH GLUPOSTI IKAD!

Dakle, od predviđenih devet i dodeljenih 8,5 miliona dinara, udruženjima koja su novinari uspeli da dovede u vezu sa lokalnim funkcionerima SNS-a ukupno je, odlukom Komisije i podrškom većnika, pripalo 2.930.000 dinara.

(izvor: voice.org, Miodrag Blečić)

Comments

comments