Društvo

Nastavlja se naprednjačko iživljavanje nad Vojnim sindikatom Srbije

Svega nekoliko dana nakon što je u javnost procurilo da je predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić odlukom Višeg vojnog disciplinskog suda ostao bez čina, doneta je naredba za pokretanje istrage disciplinske odgovornosti protiv generalnog sekretara ovog sindikata Predraga Jeftića.

Prema saznjanima Danasa, naredba je doneta zbog intervjua koji je Jeftić, u svojstvu generalnog sekretara sindikata, u julu ove godine dao internet portalu lista Kurir.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) HIT: KOKA – KOLA NAPRAVILA SPRDNJU SA BEOGRADSKIM NAPREDNIM IDIOTIMA!

Kako se tvrdi u naredbi, u koju je Danas imao uvid, Jeftić je svojim izjavama naneo štetu ugledu pripadnika Vojske Srbije.

„Stanje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije moglo bi se najkraće opisati kroz pet reči: bezakonje, samovlašće, korupcija, demagogija i beznađe..Postoji interesni lobi, koji unazad petnaestak godina drži sve dizgine u Vojsci Srbije. Stvarna moć određivanja finansijskih tokova i kadrovskih rešenja jeste oko Generalštaba, umesto da to radi Ministarstvo odbrane koje je jedan od elemenata civilne kontrole vojske. Tu je ključ problema. Sve može da se promeni osim tih ljudi, koji su raznim mahinacijama i finansijskim malverzacijama uspeli da Vojsku Srbije dovedu dotle da vojnici zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti izvršavaju u bušnim čizmama i oldtajmerima od vozila… Pa šta da kažete o tim ljudima kad jedan od njih nezakonito i danas sedi u fotelji načelnika Generalštaba evo skoro dva meseca otkako mu je po sili zakon prestala profesionalna vojna služba“, deo je intervjua koji je Jeftić dao i zbog kojeg je naređeno da se ispita njegova disciplinska odgovornost. Naređenje o pokretanju istrage potpisao je Komandant Prvog centra za obuku iz Sombora pukovnik Ivan Orbović.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić potvrdio je da je izdata naredba za istragu disciplinske odgovornosti. Kako je rekao za Danas, sindikat će podneti prekršajne, ali i krivične prijave protiv odgovornih zbog toga što onemogućavaju sindikalnu delatnost njenih članova.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO, VIDEO): GLEDAMO U ZLATNU KAPIJU BEOGRADA I PITAMO SE KO JE OVDE LUD?!

Podsetimo, Danas je prošle nedelje objavio da je Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata faktički ostao bez posla u Vojsci Srbije, nakon što je Vojni disciplinski sud u drugom stepenu odlučio da mu se oduzme čin.

Disciplinska prijava protiv Antića bila je podneta upravo zbog sindikalnog aktivizma i istipanja u javnosti na protestima koje je organizovao Vojni sindikat Srbije tokom 2016. i 2017. godine. On je početkom godine u Vojno-disciplinskom sudu u Nišu oglašen krivim za povredu discipline i kažnjen je sa vraćanjem u prethodni čin i novčanu kaznu od 5.000 dinara. Sud je u prvostepenoj presudi zaključio da je Antić kroz javna istupanja „povredio načelo političke neutralnosti i izražavao i zastupao politička uverenja u službi“, što Zakon o vojci zabranjuje. On se žalio na ovu odluku, da bi sud u drugom stepenu doneo još oštriju kaznu.

VSS: Gde su ručne bombe?

Vojni sindikat Srbije zatražio je juče u saopštenju od Ministartsva odbrane da odgovori da li je istina da je prošle godine doneta odluka da se Jugoimportu SDPR iz skladišta Vojske Srbije proda 250.000 ručnih bombi po ceni od 3,3 dolara za komad, a one su posle preprodate Saudijskoj Arabiji po 18 dolara.

Sindikat je pitao i da li je istina da je Ministarstvo to uradilo na insistiranje pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića, i to tako što je donelo odluku da se te bombe proglašene rashodovanim, iako su bile potpuno ispravne.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ZELENOVIĆ GOVORIO U SAVETU EVROPE O PRITISKU NAPREDNJAKA NA OPOZICIONE OPŠTINE

(izvor: danas.rs)

Comments

comments