Politika

Ne davimo Beograd: Spisak 300 lokacija u Beogradu sa osušenim stablima predat nadležnima

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da je danas nadležnim institucijama predala spisak 300 lokacija sa suvim stablima drveća širom gradskog jezgra Beograda, te da očekuju reakciju nadležnih.

Lokacije, su kako navode, prikupili tokom akcije inicijative Ne davimo Beograd „Fotkaj suvo da se pojavi drvo“ uz veliku pomoć 200 građana i građanki koji su im slali precizne informacije sa fotografijama o stanju drveća u njihovom komšiluku.

„U susret jesenjoj sadnji, mapu i spisak prikupljenih lokacija osušenog drveća, koje je potrebno zameniti, dostavili smo JKP „Zelenilo Beograd”, Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i Upravi grada. Smatramo da je važno da makar deo ovih stabala već na jesen bude zamenjen. U okviru naših akcija, zajedno sa građanima i građankama, povećavamo sadnjom broj zelenih površina i zainteresovani smo da to uradimo i sa ovim, ali s obzirom na to da je ovde reč o postojećim gradskim zelenim površinama i da smatramo da je važno da se redovno i na adekvatan način održavaju one koje su u nadležnosti Uprave grada, prvo smo se obratili upravo nadležnim službama i institucijama“, naglašavaju u saopštenju.

Akcija mapiranja stabala je trajala prethodna dva i po meseca, 300 različitih slučajeva suvog, isečenog stabla koje nije zamenjeno, betoniranog panja ili praznog sadnog mesta se nalazi na deset beogradskih opština: Čukarica, Novi Beograd, Zemun, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar i Zvezdara.

Kada je reč o mestima na kojima se stabla nalaze, u pitanju su parkovi, zelene površine, dvorišta različitih institucija, drvoredi u prometnim centralnim ulicama, ali i ulicama na periferiji itd“, preciziraju iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Kako kažu, očekuju da uskoro dobiju i odgovor nadležnih, o čemu će izvestiti sve zainteresovane za stanje životne sredine u glavnom gradu, kvalitet života i posredno, vazduh koji dišemo.

“Svim učesnicama i učesnicima akcije upućujemo zahvalnost na saradnji i ozbiljnoj zainteresovanosti da naš grad zajednički učinimo prijatnim i zdravim mestom za život. Inicijativa Ne davimo Beograd nastavlja sa aktivnostima koja će od Beograda napraviti dobar grad za sve i poziva sve da nam se priključe u odbrani postojećih zelenih površina i uvećavanju njihovog broja“, poručuju iz Ne davimo Beograd.

Comments

comments