Društvo

Nepoznato poreklo novca za Pančićev vrh, MUP već ŠESTI PUT ODBIJA da interveniše!

Predistražni postupak u slučaju sumnje u poreklo novca kojim je investitorka Snežana Mitković finansirala izgradnju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku od preko 1.000 kvadrata, stoji u mestu već deset meseci jer policija tužilaštvu ne dostavlja tražena obaveštenja o ovom slučaju. U Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu za Insajder kažu da nadležno Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP Republike Srbije nije odgovorilo na njihov zahtev ni posle šest urgencija.

Poreklo novca kojim je finansirana izgradnja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, Uprava za sprečavanje pranja novca proveravala je po zahtevu Ministarstva građevinarstva. Tada je, kako je Insajder otkrio utvrđeno da na bankovnim računima Snežane Mitković, od 2015. do 2018, nisu postojala sredstva kojima je mogla da finansira izgradnju objekta od preko 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika.

Loading…

Kako je poreklo novca kojim je plaćena izgradnja objekta nepoznata, Uprava je podatke do kojih je došla prosledila Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Na pitanje novinara redakcije Insajder u kojoj fazi se nalazi predistražni postupak, u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu navode da je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja nadležnom odeljenju za borbu protiv korupcije MUP-a podnet 28. septemba 2018.

Dalje se navodi da je, nakon toga, upućeno šest urgencija – 05. novembra 2018, zatim 13. decembra iste godine, 06. februara 2019, 12. marta 2019, 07. maja i poslednji put 3. jula 2019. godine.

„Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP Republike Srbije još uvek nije postupalo i nije dostavilo traženi izveštaj“, navodi se u odgovoru tužilaštva.

Insajder je Ministarstvu unutražnjih poslova uputio pitanje zbog čega tražena obaveštenja nisu dostavljena tužilaštvu ni nakon šest urgencija, ali odgovor do danas nije stigao.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI NIKAD BAHATIJI: PATIKE OD 5.000 I NOĆ U HOTELU OD 11.000 EVRA!

Nelegalni objekat se ne ruši jer nije obezbeđena asistencija policije

Podsetimo da je upravo zbog odbijanja policije da pruži asistenciju građevinskoj inspekciji, zakazano rušenje nelegalnog objekta na vrhu Kopaonika odloženo.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pozivajući se na zakon, odbio je da obezbedi asistenciju policije bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje.

S druge strane, uz obrazloženje da ne želi da ugrozi bezbednost svojih zaposlenih, Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odbila je da bez asistencije policije sprovede rušenje nelegalnog objekta. Tako se slučaj nelegalnog zdanja na Pančićevom vrhu našao u pat poziciji i takvo stanje traje već godinu dana.

Stvar nije rešena ni nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji u decembru 2018. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je naime početkom 2019. na pitanje Insajdera rekla da je sada na neki način stavljena zakonska obaveza da Ministarstvo unutrašnjih poslova pomogne i asistira u rušenju nelegalno izgrađenih objekata.

„Mi ćemo ceo proces još jednom ponoviti, ali ne želim da i jednog jedinog trenutka neko bude ugrožen kada govorimo o rušenju bilo kojeg nelegalno izgrađenog objekata“, rekla je tada Mihajlović.

Izostao i odgovor „nadležnih institucija“

Uprkos tome, za ministra policije dileme nisu rešene. Samo dan nakon izjave Zorane Mihajlović, Stefanović je rekao da će zatražiti od nadležnog tužioca i sudije za prekršajne postupke mišljenje da li policija treba da učestvuje u rušenju bespravnih objekata.

Zaključio je da bi zbog kolizije dva zakona o učešću policije u rušenju nelegalnih objekata trebalo da odlučuju nadležni organi, ali i da misli da će slučaj bespravnog objekta na Kopaoniku brzo biti rešen.

Od tada je prošlo gotovo šest meseci, a nelegalni objekat na Pančićevom vrhu i dalje stoji.

Osim toga, i pored više puta upućenog pitanja Insajdera kakvo mišljenje su dale nadležne institucije, iz Ministarstva unutrašnjih poslova nikada nije stigao odgovor.

PROČITAJTE JOŠ: STEFANOVIĆ NIJE JEDINI: JOŠ JEDAN MINISTAR DIPLOMIRAO NA NEPOSTOJEĆEM FAKULTETU!

Inspektorka bila zabrinuta za bezbednost svoje porodice

Podsetimo, kako je objavio Insajder, ministar policije Nebojša Stefanović je na više puta postavljeno pitanje da li je policija obaveštena o pretnjama inspektorima koji su radili na slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, svaki put odgovorio da policiji pretnje nisu prijavljene.

Insajder je, međutim, došao do službene beleške u kojoj je inspektorka navela da je dobila prijateljska upozorenja oko tog slučaja i da je bila zabrinuta za bezbednost svoje porodice.

Izveštaj načelnice građevinske inspekcije koja je radila na slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, a u koje je Insajder imao uvid, pokazuje i da su predstavnici Ministarstva građevinarstava, održali sastanak između ostalog i sa Zoranom Milojevićem Zeljom, funkcionerom SNS iz Leposavića koji je javno dovođen u vezu s izgradnjom bespravnog objekta.

Milojević je u izjavi za Insajder tvrdio da nema nikakve veze s objektom, kao i da nije bio ni na kakvom sastanku u vezi sa tim.

Inspektorka, međutim, u izveštaju navodi da je s njim razgovarano između ostalog i o objektu na Pančićevom vrhu, iza kojeg prema zvaničnim papirima stoji izvesna Snežana Mitković iz Smedereva, koja se u zvaničnim dokumentima potpisivala i kao Matković i kao Mitković.

Ko bi trebalo da uzme čekić da ruši?

Kako je otkrio Insajder u emisiji „Vrh bezakonja“, nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Na pitanja Insajdera o nelegalnoj gradnji na Pančićevom vrhu ranije je odgovarala i sama premijerka. Tada je rekla da veruje da je Srbija pravna država i da će institucija uraditi svoj posao. Od tada je, međutim, prošlo više od godinu dana, a objekat nije srušen.

Insajder: Svojevremeno ste pitali da li od vas očekujemo da uzmete čekić i sami srušite nelegalni objekat. Moje pitanje za vas je ko treba da uzme čekić i da ruši pošto to ne rade institucije koje su za to nadležne?

Brnabić: I dalje verujem da institucije treba da rade svoj posao. Mislim da je to jedini način da imamo pravnu državu i mislim da mi ne možemo da biramo kada želimo da imamo pravnu državu, a kada ne želimo. Slažem se da su institucije nekada izuzetno spore i sa svim reformama koje pokušavamo da sprovedemo u Srbiji, mi praktično teramo institucije da rade mnogo brže uvodeći transparentnost. Tako da je moj odgovor kao i tada kakav je bio, ja tražim da institucije rade svoj posao.

Činjenica je, međutim, da u ovoim slučaju institucije ne funkcionišu, jer nelegalni objekat na Pančićevom vrhu čija je gradnja počela 2017, uprkos tome što se nalazi u nacionalnom parku u neposrednoj blizini administrativne linije sa Kosovom, do danas nije srušen.

PROČITAJTE JOŠ: OPOZICIJA SLOŽNA: BOJKOT AKO SE NE ISPUNE IZBORNI USLOVI DO POLOVINE SEPTEMBRA

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments