Politika

NEVEROVATNO: Čak i da bude optužen, Vesić NEĆE ODGOVARATI za sve što je uradio!

Gradski menadžer Goran Vesić već tri godine ne prijavljuje imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, niti može da odgovara za zloupotrebu funkcije u kampanji, jer Agencija ocenjuje da Vesić nije funkcioner.

Jedan od najistaknutijih predstavnika vlasti u Beogradu i jedan od najaktivnijih naprednjaka u protekloj izbornoj kampanji, gradski menadžer Goran Vesić, koji je uz gradonačelnika Sinišu Malog najviše koristio svoju funkciju za promociju stranke, neće moći da odgovara za eventualnu zloupotrebu javnih resursa i položaja, jer Agencija za borbu protiv korupcije smatra da Vesić i nije javni funkcioner.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO ANDREJ VUČIĆ PERE MILIONE PREKO PRODAJA KAMERA ZA BEZBEDNOST

Naime, organizacija Crta, koja je posmatrala beogradske izbore, uputila je Agenciji više prijava protiv Vesića zbog kršenja nekoliko zakona – Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja, pošto je Vesić na različite načine koristio svoj položaj i rezultate gradskih vlasti za promociju liste oko SNS.

Primera radi, Vesić je u kampanji tokom posete jednoj školi u Zemunu, zajedno sa drugim kandidatima za odbornike Milanom Gurovićem i Goranom Grbovićem, govorio o budućim projektima grada Beograda, predstavljajući to kao projekte liste “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“. Inače, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, svaki funkcioner je dužan da eksplicitno navede da li govori kao predstavnik vlasti ili kandidat na izborima. Osim toga, sve se to događalo u školi, iako je u školama, po zakonu, zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje, što je Crta navela u svojoj prijavi.

esić je na sličan način promovisao listu i u medijima. U televizijske emisije bi odlazio kao gradski menadžer, govorio o uspesima gradskih vlasti, a zatim govorio o izborima i hvalio SNS. Ili obratno, Vesićevo gostovanje kao jednog od kandidata za odbornika lako bi se pretvorilo u sumiranje rezultata ekipe koju u prestonici vode upravo Vesić i Mali.

I na to su se žalili u Crti, navodeći primere iz Vesićevog gostovanja kod stranačkog kolege Vladimira Đukanovića Đuke na televiziji Kopernikus od 15. januara.

“Mi koji vodimo grad u ime SNS poslednje četiri godine i sama SNS​ veoma smo ponosni što su svi ovi ljudi pristali da budu na listi naše stranke​, odnosno na listi ‘Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd’, rekao je Vesić u emisiji “Dobro jutro sa Đukom“ ističući da je to “veliko priznanje za nas koji radimo u gradu i SNS i za SNS​”.

Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije na ove prijave je odgovorila da Vesić nije javni funkcioner, pozivajući se na odluku iz 2015. godine, prema kojoj pomoćnik gradonačelnika (Vesić je gradski menadžer, odnosno pomoćnik gradonačelnika u oblasti ekonomskog razvoja) nema ovlašćenja rukovođenja i donošenja odluka.

Zaista, ova odluka postoji – reč je o mišljenju Agencije iz 2015. Naime, nakon što je Agencija izrekla meru upozorenja jednom pomoćniku gradonačelnika (ne navodi se kom) zbog gomilanja funkcija, on se žalio i Upravni sud je presudio u njegovu korist, piše u izveštaju Agencije za 2015. godinu. Iako se ne navodi o kom funkcioneru je reč, Agencija od tada isto tretira sve pomoćnike gradonačelnika, kao da nisu javni funkcioneri, pa i Vesića.

Drugi mediji dosta su pisali o gradskom arhitekti (pomoćnik gradonačelnika u oblasti urbanizma) Milutinu Foliću, takođe zbog potencijalnih kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ali očigledno da se ovaj zakon na njih više ne odnosi.

Inače, Vesić od te 2015. godine kada je doneta ova odluka, više ne prijavljuje imovinu. Poslednji put to je učinio u januaru 2015. godine.

Istinomer je sproveo anketu među svojim čitaocima sa pitanjem – da li je Goran Vesić javni funkcioner. Većina odgovora bila je pozitivna, jer očigledno građani Vesića vide kao javnog funkcionera.

Budući da nismo sigurno ni da li sam Vesić ne misli da je javni funkcioner, pokušali smo da zakažemo razgovor sa njim i da ga pitamo, ali bez uspeha. Novinari su Agenciju za borbu protiv korupcije pitali zašto Vesić već tri godine ne prijavljuje imovinu, ali odgovor nismo dobili.

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević kaže da to što Vesić ne spada u krug javnih funkcionera znači da bi trebalo menjati zakon, jer je, kako kaže, nesporan uticaj gradskog menadžera na proces odlučivanja.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEVA MATEMATIKA: MESEČNO TROŠI MILIONE, A ZARAĐUJE, NAVODNO, 1000 EVRA…

“Rešenje za ovakve situacije bi bilo proširivanje kruga lica koja imaju status javnih funkcionera i na ona lica koja po svojoj funkciji imaju ili mogu imati uticaj na donošenje odluka ili uopšte upravljanje gradom. Mislim da ne postoji niko u Beogradu, ali ni u Srbiji ko veruje da Goran Vesić kao gradski menadžer i pomoćnik gradonačelnika nema uticaj na bilo kakvo odlučivanje, već samo predlaže i savetuje”, ističe Dimitrijević.

Dimitrijević postavlja pitanje i da li Vesić zapravo izlazi iz svog delokruga rada.

“Ukoliko se striktno držimo ovlašćenja i zadataka pomoćnika gradonačelnika, postavlja se pitanje da li Vesić svojim javnim delovanjem u kampanji, ali i inače, izlazi iz okvira svojih nadležnosti i dužnosti. Otvaranje putne infrastrukture, posete različitim javnim funkcionerima i drugi javni nastupi za promociju rada Gradske uprave ne spadaju pod ‘savetovanje i predlaganje inicijativa'”, ocenjuje Dimitrijević.

Inače, osim gostovanja kod Vladimira Đukanovića, Vesić je tokom kampanje gostovao kod još jednog “kolege“ – kandidata za odbornika u Skupštini grada Beograda Živorada Žike Nikolića, poznatijeg kao Žika Šarenica. Zabeležili smo i kako je u kampanji obeležavao kraj radova na Kosančićevom vencu i na Brankovom mostu – naglašavajući kako su radovi završeni pre roka – iako su oba projekta zapravo kasnila mesecima ili čak godinama!

Očigledno je da je Vesić, inače čovek bogate biografije, sada postao jedan od sinonima za funkcionersku kampanju. Podsećamo, prema podacima Transparentnosti, u kampanji pred parlamentarne izbore 2016. Vesić je povećao broj promotivnih aktivnosti za gotovo 300 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, iako tada nije ni bilo izbora u Beogradu. Gradski menadžer tako, dakle, iz kampanje u kampanju koristi svoje aktivnosti koje u suštini plaćaju građani, a za promociju liste oko SNS. Međutim, trenutno nema načina da saznamo koliko novca je u pitanju, niti načina da Vesić odgovara za potencijalno kršenje zakona!

PROČITAJTE JOŠ: DA, VUČIĆ JE DANAS DOŽIVEO DEBAKL U NIŠU

(izvor: istinomer.rs)

Comments

comments