Društvo

Najveći ispit za Nišlije: uskoro počinje protest protiv poklanjanja aerodroma

oš jedan protest građana nezadovoljnih odlukom niške vlasti da preda Aerodrom “Konstantin Veliki” Republici zakazan je za 18 sati na Trgu kralja Milana. Iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom” podsećaju građane da o ustupanju vazdušne luke ne odučuje predsednik Aleksandar Vučić, već oni koji sede u stolicama niške Skupštine.

Od kada je krajem marta Gradsko veće usvojilo odluku da, po preporuci Vlade Srbije, aerodrom preda na upravljanje Republici, Nišlije su organizovale nekoliko protesta. I ovog puta, kažu iz Inicijative, imaju isti zahtev – da samostalno odlučuju o sudbini svog grada

Nišlijke i Nišlije ne traže nikakve povlastice, niti rade protiv svoje države, već samo žele da ih vlasti iz Beograda tretiraju kao ravnopravne građane i građanke Srbije, koji imaju prava da samostalno odlučuju o sudbini svog grada i svog aerodroma – poručuju iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom”.

Ovu odluku treba da “aminuje” i Skupština Grada, koja je trebalo da se održi početkom aprila, ali je posle tajnog sastanka vrha niškog SNS-a u Beogradu odložena. Tada je najavljena i poseta predsednika Aleksandra Vučića, koji je danas otvorio fabriku Leoni u Nišu.

Tim povodom mnogo zaposlenih u javnom sektoru grada je mobilisano, a u Niš je došlo i više od 150 autobusa iz drugih gradova sa juga Srbije kako bi čuli predsednikovo obraćanje. Iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom” nisu želeli da prave kontramiting SNS mašineriji, te su protest zakazali za 18 sati.

O sudbini aerodroma ne odlučuje predsednik Vučić, već isključivo odbornici i odbornice grada Niša. Ovim protestom želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo uticajem centralizacije na odluke koje se tiču grada Niša i da pozovemo još jednom odbornike i odbornice da glasaju PROTIV poklanjanja JP “Aerodrom Niš” Republici Srbiji – naveli su iz Inicijative.

Podsetimo, Vučić je proteste Nišlija nazvao najtupavijim na svetu, a kako je ranije najavljeno, on je u Nišu trebalo da objasni građanima i zašto “Konstantin Veliki” ne može da ostane gradski aerodrom. Mnogi građani, stručnjaci kao i cela niška opozicija veruju da niški aerodrom mora da postane nacionalan da bi njegov razvoj bio kontrolisan, što je uslovljeno koncesijom za beogradski aerodrom.

Vučić je nekoliko meseci ranije govorio o tome da je niškom aerodromu dozvoljeno da se razvija iako uzima putnike “Nikoli Tesli”, a kasnije je priznao da u ugovoru sa francuskim koncesionarom postoji uslov oko broja putnika na “Konstantinu Velikom”. Od predsednika je Nišlijama postavljen i ultimatum da mogu da zadrže aerodrom ali da ne traže pare za njegov razvoj. Gradonačelnik Darko Bulatović je ustupanje aerodroma pravdao time da Niš nema dovoljno novca da ubuduće ulaže u njega, iako su samo nekoliko meseci ranije iz gradske vlasti stizale informacije da je aerodrom na dobrom putu, da Grad više ne subvencioniše plate zaposlenih već da će ubuduće iz budžeta samo da investira u razvoj.

(Izvor: Juznevesti.com)

Comments

comments