DruštvoPolitika

NEVEROVATNO: Čak TRI tužilaštva štite Vulina i “tetku”!

Prvo osnovno tužilaštvo progledalo kroz prste ministru Aleksandru Vulinu. Ova institucija zaključila je da Vulin nije prekršio zakon time što je prijavio netačne podatke o imovini, već je to opravdala kao ministrov „eventualni propust“ i „nepreciznost“.

Izveštaj o imovini ministra odbrane Vulina uspeo je da prođe kroz čak tri tužilaštva, a da nijedno ne ispita odakle mu oko 205.000 evra kojima je kupio stan. Nijedno tužilaštvo – Prvo osnovno, Više i Tužilaštvo za organizovani kriminal, nije na razgovor pozvalo ni ministra ni tetku njegove supruge iz Kanade, koja mu je, po Vulinovoj nepotvrđenoj priči, pozajmila novac za kupovinu nekretnine u Beogradu.

Novinari KRIK-a došli su do dokumentacije Prvog osnovnog tužilaštva koje je trebalo da ispituje da li je Vulin dao tačne podatke o imovini Agenciji za borbu protiv korupcije. Dokumenta, do kojih su novinari došli nakon intervencije Poverenika Rodoljuba Šabića, pokazuju da je i ovo tužilaštvo bilo blagonaklono prema ministru.

„Smatram da nema mesta pokretanju krivičnog postupka protiv Aleksandra Vulina zbog krivičnog dela neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini“, napisala je u službenoj belešci sastavljenoj 31. jula prošle godine tužiteljka Zona Ilievski.

Ovo tužilaštvo ustanovilo je da je Vulin prijavio stan Agenciji za borbu protiv korupcije i obustavilo postupak protiv ministra. Ilievski se, međutim, nije bavila nelogičnostima u Vulinovim iskazima na koje je u svom izveštaju ukazala Agencija.

Naime, Vulin je Agenciji prvo prijavio da je novac za stan obezbedio prodajom prethodnog, ali je utvrđeno da to nije moguće – stan u Novom Sadu prodao je za 38.000 evra, čime nije mogao da otplati ni prvu ratu nove nekretnine u Beogradu. Vulin je zatim ispričao drugu verziju – da je oko 205.000 evra pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Agencija je utvrdila da ni ovo ne može da bude tačno – novac nije uplaćen na račune Vulina ili njegove supruge, niti je prijavljeno da je donet u Srbiju.

Sve i da novac jeste pozajmio, Vulin je po zakonu bio dužan da prijavi dug, što nije uradio. Agencija je tužilaštvu ukazala i na to da Vulin i njegova supruga nisu bili u finansijskoj mogućnosti da tetki isplaćuju mesečne rate duga.

Činjenicu da Agenciji nije prijavio dug, tužiteljka Ilievski otpisala je Vulinu kao slučajni „propust“.

U službenoj belešci ona zaključuje da Vulin nije namerno dao lažne informacije da bi prikrio podatke o imovini. „Eventualno njegov propust bio bi u tome što u formularu (podnetom Agenciji) nije precizno opredelio način sticanja sredstava na osnovu kojih je kupljena imovina.”

Ova „nepreciznost“, smatra Ilievski, ne predstavlja krivično delo.

„Tužilaštvo je našlo da imenovani nije postupio sa umišljajem da ne prijavi podatke o depozitima u bankama ili gotovini, niti sa namerom da na taj način prikrije imovinu jer da iste nije hteo da prijavi Agenciji ne bi prijavio ni predmetnu nepokretnost“, piše u službenoj belešci tužilaštva.

Niko nije nadležan!

Prvom osnovnom tužilaštvu slučaj je stigao iz Tužilaštva za organizovani kriminal koje je trebalo da se bavi ozbiljnjim sumnjama – zloupotrebom službenog položaја i primanjem mita.

Ovo tužilaštvo je okončalo postupak, a da nije ni ispitivalo da li je novac proistekao iz krivičnih dela.

Tamara Ristić, koja je vodila slučaj u Tužilaštvu za organizovani kriminal, odlučila je da poveruje rečima Vulinove supruge o pozajmici tetke iz Kanade. Nataša Vulin nije ponudila nijedan dokaz sem priznanice o prijemu novca na kojoj je nedostajao potpis njene tetke.

Osim toga, ovo tužilaštvo sаopštilo je da slučaj nije u njihovoj nadležnosti jer je Vulin u trenutku kupovine stana bio poslanik. Iako je poslanik javni funkcioner, tužilaštvo je reklo da se bavi samo onim funkcionerima koje je postavila vlada ili skupština.

Agencija je izveštaj poslala na još jednu adresu – Višem javnom tužilaštvu. Tužiteljka Ilijevski iz Prvog osnovnog tužilaštva takođe navodi u službenoj belešci da bi sumnje na pranje novca trebalo da ispituje upravo Više tužilaštvo. Ove sumnje su nastale jer su supružnici Vulin rekli da su novac dobili i isplatili u kešu.

Ni Više tužilaštvo se, međutim, nije pozabavilo „tetkom iz Kanade” – rekavši da je o slučaju već odlučilo Tužilaštvo za organizovani kriminal. I ono je saopštilo da nije nadležno za ovu stvar.

Tako, nijedno od tri tužilaštva koja su proveravala ovaj slučaj nije došlo do dokaza otkud ministru novac za kupovinu nekretnine. Ipak, odlučili su da ne pokrenu istragu i slučaj je zatvoren.

Sumnjiv posao

Agencija je u izveštaju dostavljenom Tužilaštvu za organizovani kriminal ukazala i na sumnjiv posao nabavke sigurnosnih kamera koji je Vulin, kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sklopio krajem 2012. godine.

„Posao je dodeljen po hitnom postupku bez tendera privrednom društvu ‘DBS Konsel security service’ čiji je vlasnik prijatelj Aleksandra Vulina“, piše Agencija i dodaje da je iznos plaćen unapred, a da se ne zna koliko je kamera postavljeno.

Ovaj posao bio je vredan oko 900.000 evra, ali Vlada Srbije krije detalje nabavke tvrdeći da su strogo poverljivi.

Comments

comments