Društvo

NEVEROVATNO: Vučić izjavio da MORAMO rešiti Kosovo – ZBOG AUTOPUTEVA I MMF-a

Beograd, 22. maja 2019. - Predsednik Aleksadnar Vucic prisustvuje danas u Beogradu prestiznoj WORLD.MINDS konferenciji, koja okuplja vodece svetske inovatore, naucnke, biznis lidere i umetnike, a koji na inspirativan nacin predstavljaju ideje novog doba. Skupu prisustvuje i bivsi nemacki kancelar Gerhard Sreder. Vucic i Sreder razgovarace o geopolitici, a razgovor ce moderirati Mark Valder, izvrsni direktor kompanije "Ringier AG". FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder razgovaraju danas o geopolitici u okviru simpozijuma zajednice „World Minds“ u Beogradu. Razgovor Vučića i Šredera moderira Mark Valder, izvršni direktor kompanije „Ringier AG“.

Rolf Dobeli, osnivač zajednice „World Minds“, najavio je Aleksandra Vučića, Gerharda Šredera i Marka Valdera rečima da „poziva tri geopolitička mastermajnda“ na scenu, piše Blic.

Razgovor je započeo Mark Valder.

„Hvala svima, prvo kratka anegdota pre nego što krenemo. „World Minds“ se ne dešava u Madridu, ni u Berlinu, već upravo u Beogradu, zahvaljujući Ani Brnabić, hvala svima sto smo prvi put ovde“, rekao je Valder na početku i otvorio diskusiju uz preporuku da „diskutuju kao da su na večeri, da ćaskaju“.

Prvo pitanje Valder je postavio Šrederu: Dvadeset godina je od NATO bombardovanja, šta vas je navelo na ovu akciju protiv Srbije?

„Prva je bila odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati ili ne. Druga teška odluka bila je da li da prihvatimo intervenciju u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu“, rekao je Šreder.

Valder je potom pitao Vučića kakva su njegova sećanja na ovaj period.

„Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo, kao i vojske i policije, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju“, rekao je predsednik Srbije.

Beograd je danas domaćin simpozijumu „World Minds“, na kojem učestvuju neki od najvećih svetskih umova današnjice. Opširnije o simpozijumu „World Minds“ pročitajte u Blicovom blogu uživo.

Na simpozijumu učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja će predstaviti program digitalizacije.

Na pitanje Valdera, gde je Srbija trenutno kada je reč o Kosovu, Vučić odgovara:

„Svi smo izgubljeni u vremenu i prostoru. Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoro pet sati i onda sam dobio poruku – moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost. Moramo to i zbog MMF-a i svetske banke, treba nam još autoputeva, još ekonomskog razvoja“, kaže predsednik Srbije.

Valder je nakon toga postavio novo pitanje Šrederu: Kako Vama ovo izgleda sa strane, pitanje Kosova, pošto predsednik kaže da smo izgublljeni?

„Po mom mišljenju, najlakše rešenje je primiti prvo srbiju u Eu, a onda razmatrati moguće rešenje Kosova. Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu“, kaže Šreder.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments