Društvo

NIŠ: Večeras drugi protest “1 od 5 miliona”!

Pokret mladih „Za Niš bez straha“ večeras organizuje drugi protest „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo građanskih protesta “1 od 5 miliona” koji se održavaju u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Protest će se održati na Trgu Kralja Milana sa početkom u 18 časova.

– Zahvaljujemo svim sugrađanima koji su prošlog petka hrabro, dostojanstveno i odlučno pokazali svoju volju da na miran ali jasan način stave do znanja vlasti da više ne žele Niš po meri režima, Niš koji se urušava i nestaje pod težinom korupcije i neznanja. Ali, vlast se oglušuje o protest građana. Oni o nama ne misle. Oni se o nama ne brinu. Oni bi voleli da nas nema- naveo je u saopštenju Pokret mladih.

U Pokretu su dodali je da uprkos tome nemaju nameru da odustanu.

– Mi hoćemo da živimo i radimo u našem gradu. Oni neka idu- zaključio je.

Prvi protest u organizaciji ovog malo poznatog udruženja organizovan je 11. januara i u njemu je učestvovalo više hiljada građana.

Na protestu su zahtevane ostavke ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima. Zatraženo je i rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“ i formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu.

Predstavnici organizatora na prvom protest nisu zahtevali „zabranu bavljenja politikom svima koji su u poslednjih trideset godina usrećili Niš i Nišlije“, što su zatražili neki od njih nakon što je Saša Živić, pedijatar, profesor Medicinskog fakulteta i član Nove stranke, 5. januara ove godine, lično pozvao na protest.

Neki od predstavnika Pokreta mladih tada su kazali da „nisu protiv opozicije“, ali da se „protive miniranju autentičnog izažavanja volje građana“, a Živić je negirao da je „njegov“ protest predstavljao „miniranje“ i pozvao građane I na proteste u organizaciji tog Pokreta.

Pojedini pripadnici opozicije kazali su da podržavaju proteste koje organizuje ovaj Pokret kroz lično učešće, kao i “pružanjem logističke podrške”.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments