Politika

Ništa od Vučićevog obećanja i dolaska Tenisa u Srbiju?!

Konačna odluka o tome da li će nemačka kompanija Tenis doći u Srbiju ili ne trebalo bi da bude doneta u martu, a prema informacijama iz izvora bliskim top menadžmentu kompanije, vodeći proizvođač svinjskog mesa u Evropi trenutno je bliži odluci da odustane od najavljenog investiranja, nego da gradi farme u Srbiji, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U novembru 2018. Tenis je od Vlade Srbije, s kojom je u aprilu 2015. godine potpisao Memorandum o razumevanju, zatražio odlaganje najavljene investicije, s tim da bi najkasnije do kraja marta trebalo da se izjasni o dolasku u Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: PROVALJEN: SARADNIK LAVA PAJKIĆA SE KRIJE POD MASKOM U SPOTU KOJI BLATI OPOZICIJU

Po informacijama VOICE-a, nemačka kompanija nije još uvek uzela u zakup nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta iako joj je bilo namenjeno oko 5.000 hektara u dve lokalne samouprave – Zrenjaninu i Kikindi, a njive je trebalo da dobije i u Sečnju.

Tenisu je po osnovu planiranih investicija bio odobren zakup 2.420 hektara u opštini Zrenjanin, 2.544 hektara kod Kikinde, a toliko je trebalo da mu obezbedi i lokalna samouprava u Sečnju. Medjutim, do sada nemački mesni gigant nije uplatio ni dinara za ove hektare u opštinske, odnosno pokrajinski i republički budžet, navodi VOICE.

Osnovni razlog za sve izvesnije odustajanje Tenisa od investiranja u Srbiji je sporost i neozbiljnost koju je domaća administracija pokazala u pripremanju terena za izgradnju farmi. Na to se nadovezala i nepovoljna situacija zbog bolesti afričke svinjske kuge zbog koje je nemačka kompanija veoma oprezna, piše VOICE.

Podseća se da je početak zakupa poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru bio predviđen za jesen 2017. godine, a u Kikindi 2018.

„Sa investicionim planovima Tenis je konkurisao u martu 2017. godine. Umesto mesec dana i duže od godinu je čekao da se parcele predvidjene za zakup dovedu u red, da se sa njih skinu zabeležbe stare i po tri decenije, da se vidi koje njive su medju njima predviđene za restitucuju… Liste sa parcelama su menjane, sa nekih tereti nisu ni skinuti jer se dešavalo da baš tu zemlju obradjuje neko sa uticajem na lokalne vlasti. Sve to udaljavalo je kompaniju Tenis od namere da investira u Srbiju“, ispričao je izvor VOICE-a.

Memorandum o razumevanju koji opisuje projekat investiranja u Srbiju vredan oko 420 miliona evra (20 modernih farmi vrednih po 21 milion evra) potpisali su u aprilu 2015. godine ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok, u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i vlasnika nemačke klanične industrije Klemensa Tenisa.

Tim dokumentom bio je predvidjen uzgoj tri miliona tovnih svinja godišnje.

Medjutim, u kasnijim Vučićevim obraćanjima javnosti, vrednost investicije pala je na 300 miliona evra, a broj svinja na 350.000.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) UPOZNAJTE CASTLE: EVO KAKO IZGLEDA SNS BOTOVSKA TVRĐAVA

VOICE piše da je u okvirnom ugovoru, koji na kraju nije ni potpisan, navedena je investicija koja podrazumeva projektovanje, izgradnju i upravljanje sa pet svinjskih farmi gde će svaka imati 70.000 svinja sa najmanje 2.500 krmača po farmi godišnje ukupno 350.000 svinja na pet farmi (pored Zrenjanina, Sečnja i Kikinde, u opticaju su bili Plandište i Vršac).

Investicije su se, dakle, svele na pet lokacija i pale na oko 100 miliona evra, da bi donedavno izvesna bila gradnja samo na dve ili tri lokacije, a sada je i to pod velikim znakom pitanja, navodi VOICE.

Uslov za dolazak Tenisa u Srbiju bile su izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su donete krajem 2016. godine.

Novi zakon, upozoravala je tada stručna javnost, pisan je za interese velikih investitora, domaćih i stranih, dakle tajkuna. Jedini njegov smisao bio je izdavanje 30 odsto državnog zemljišta na 30 godina velikim ulagačima, podsetio je VOICE.

Ove zakonske mogućnosti na kraju nije iskoristio Tenis, zbog kojeg je, po mnogima, krovni dokument i pisan, već su njive u dugoročan zakup date domaćim biznismenima. Koliko ih je ukupno izdato i kakve će koristi to doneti lokalnim samoupravama i poljoprivrednicima u tim sredinama nije poznato ali u nekim slučajevima upravni sud je već našao nepravilnosti, navodi VOICE.

Od Ministarstva poljoprivrede VOICE je zatražio odgovore na pitanja u vezi sa dolaskom kompanije Tenis u Srbiju, ali ih nije dobio.

PROČITAJTE JOŠ: UPOZNAJTE DRAGANA JOVANOVIĆA, MOŽDA I NAJGOREG SNS LOKALNOG ŠERIFA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments