Politika

Nišu preti PRIVREMENA UPRAVA i predaja aerodroma, a SNS daje sve od sebe da se to desi!

Ukoliko u Nišu bude uvedena prinudna uprava zbog neodržavanja sednice Skupštine, Vlada Srbije formiraće Privremeni organ koji će voditi Grad. To telo imalo bi široka ovlašćenja, preuzelo bi poslove i Skupštine grada i Gradskog veća, a stručnjaci tumače da bi Privremeni organ imao pravo da donese i odluku o predaji Aerodroma “Konstantin Veliki” u vlasništvo Republici.

“Aerodromska” sednica i dalje nije zakazana i nije poznato kad će. Ranija objašnjenja da se popravlja klima ili da treba sačekati da “odu gosti sa gradske slave”, više “ne piju vodu”. Po zakonu o lokalnoj samoupravi, skupština se može raspustiti ako ne zaseda duže od 3 meseca. Kako je poslednja sednica održana 23. marta, taj rok ističe uskoro za desetak dana.

PROČITAJTE JOŠ: BLOKADA PUTEVA – POČETAK KRAJA VUČIĆEVOG “ZLATNOG DOBA”

Oni koji bi trebalo da znaju datum sednice, a samim tim i budućnost Skupštine, nedeljama se ne javljaju novinarima Južnih vesti. Predsednik Skupštine grada Rade Rajković (na slici iza gradonačelnika Bulatovića) ne odgovara na pozive i poruke duže vreme, a danas su novinari pokušali da ga nađu i na radnom mestu u kabinetu predsednika Skupštine, ali im je rečeno da nije tu. Isto objašnjenje novinari su dobili i u Studentskom centru, gde je direktor.

Nekoliko puta je najavljivan sastanak šefova odborničkih grupa, ali nikad nije održan. Šef odborničke grupe Niške inicijative Srđan Nonić kaže da nikakav takav poziv još nije stigao.

Oni će možda namerno da iskoriste celu priču oko svega ovoga, možda da zakažu sednicu po hitnom postupku. Onda da bude u utorak sastanak sednica šefova odborničkih grupa, a u sredu sednica Skupštine. Ne bi me čudilo da to urade, misleći da će tako da izbegnu javnost – kaže Nonić.

Lider Niške inicijative navodi i da se po Poslovniku sednica zakazuje 5 dana ranije, a ako je po hitnom postupku 2 dana ranije.

Iako navodi da nije uključen u pripreme sednica, zamenik predsednika Skupštine grada Mile Ilić potvrđuje ovu proceduru, ali i objašnjava da sednica može da počne 22. juna, da bude prekinuta i odložena za 2 nedelje, pa bi se tako izbegla prinudna uprava.

Ona mora da počne sa radom i da se prekine. Pod uslovom da postoji kvorum i da se počne sa radom – kaže Ilić.

Ukoliko se to ne desi uvodi se prinudna uprava i Vlada imenuje Privremeni organ.

Šta sve može Privremeni organ?

U članu 86 Zakona o lokalnoj samoupravi piše da odluku o raspuštanju lokalne skupštine donosi Vlada, zatim formira Privremeni organ koji do izbora novog gradskog parlamenta, gradonačelnika i Gradskog veća obavlja “tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave”.

Doktor prava Mile Ilić, koji je doktorirao na temu “Položaj grada u sistemu lokalne samouprave, sa posebnim osvrtom na Srbiju” objašnjava široke nadležnosti Privremenog organa.

Sve ono o čemu je odlučila Skupština i Gradsko veće, odlučivalo bi to privremeno telo – kaže Ilić.

Gradsko veće je usvojilo odluku da niški aerodrom pokloni državi, ali to moraju da potvrde odbornici Skupštine grada. Na pitanje da li privremeni organ, kada preuzme nadležnost Skupštine, može da donese odluku o aerodromu, Mile Ilić odgovara potvrdno.

Da, da. Može da donese bilo koju odluku koja je iz nadležnosti nekadašnje Skupštine – objašnjava Ilić.

Zakon kaže da privremeni organ ima predsednika i 4 člana, a sve ih imenuje Vlada, “vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave”.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): GRAĐANI SE NISU UPLAŠILI, SLEDI RADIKALIZACIJA PROTESTA?

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su “sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž”. Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, “dezinformacija interesnih grupa”, a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru, javnim glasanjem, odbili predaju aerodroma.

Ništa značajnije se nije promenilo ni nakon dolaska Vučića u Niš, osim što je on rekao da se neće ljutiti na odbornike svoje stranke koji glasaju po savesti.

Inače, iako je predsednik Skupštine grada Rade Rajković još za sredinu maja najavio sastanak šefova odborničkih grupa i sednicu na kojoj bi se odlučivalo o budućnosti niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” u “što kraćem roku”, ni sastanka, ni datuma sednice još nema.

PROČITAJTE JOŠ: SINIŠA MALI KUPIO I KUĆU LEKE RANKOVIĆA, VREDNU OKO 4 MILIONA EVRA?!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments