DruštvoZabava

Nova generacija vraća u modu tajne žurke u Beogradu

Čitave generacije odrastaju bez interesa za splavarski provod, rok koncert u Festu, rejv u Hangaru ili potragu za što opskurnijem u andergraund klubovima gde je, ironično, fora biti.

Vaporwave i lo-fi estetika ne pominju se u tradicionalnim medijima. Tako je čak i sa trap muzikom koja je danas komercijalno najuspešnija, sa visokoprofilnim predstavnicima kao što su Niki Minaž ili Migos. Roditeljima nije jasno zašto im tinejdžeri traže perjane jakne i pederuše, brze naočare i patike koje su, čini im se, do juče skidali sa nogu po mračnim delovima ulica.

Čitave generacije odrastaju bez interesa za splavarski provod, rok koncert u Festu, rejv u Hangaru ili potragu za što opskurnijem u andergraund klubovima gde je, ironično, fora biti.

Oni prave šutke i grle se u isto vreme, takmiče u boljem poznavanju tek objavljenog repa i od ljudi na densfloru možda jedino više poštuju osobu koja im pušta muziku. Pripadnici ove potkulture nisu ni hipsteri, ni fenseri. Demografski, biće nazvani poslemilenijalsima, odnosno generacijom Z, ali ih nećete naći na društvenim mrežama. Oni koriste internet jer drugačije ne umeju, ali ga koriste za direktnu vezu sa svojim klasterom, umesto da besciljno skroluju fidove.

#HiddenBG pravi, od njih nešto starija, ekipa koja još uvek veruje u haštag. Pod njim je tek nekoliko objava, ali je zato svaka žurka prošla sa do četiristo ljudi, koliko staje u privatnu jednospratnu kuću. Ona se nalazi nekoliko kilometara od centra grada i već je u više navrata okupila ekipu koja izgleda agresivno zbog svoje energičnosti, ali za sobom ostavlja ukrašene zidove i želju za još okupljanja.

Tim #HiddenBG čine pojedinci koji su direktno ili posredno uključeni u najveći deo drugih gradskih dešavanja, što obrazložava uspeh projekta, osim inicijalnog prepoznavanja potrebe kod mladih za ovakvom vrstom zabave.

#HiddenBG je mnogo više od svega što danas podrazumeva hip-hop. Njegov zvuk u velikom procentu čini future bass, ali i sve izvedeno iz house-a, odnosno vidovi elektronske muzike, sa tendencijom širenja kao gitarskom zvuku.

To je autentični klupski program u kućnoj atmosferi! U prizemlju je veliki stejdž za do dvesta ljudi, dok su na spratu manje sobe – jedna sa svojim muzičkim programom, kao i tri dodatne u kojima su video projekcije i instalacije mladih umetnika. Muziku puštaju afirmisani didžejevi, iako je akcenat na ukupnom doživljaju, pre nego jakom lajnapu, što ga takođe razlikuje od današnjih žurki. Na poslednjem, nastupali su Sumatran, MikailTheGreat, Memet, Vojkan Bećir i Trifun, a svoj prvi nastup imao je i Yan Dusk. Uz podršku svog producenta A11-a, repovao je na ruskom dok ga je masa nosila na ramenima.

Pogledajte još fotografija:

(izvor: vice.com)

Comments

comments