Društvo

NOVI “GENIJALNI” POTEZ: Parada u Nišu odložena tek pošto su završeni radovi i uništen bulevar!

Velika vojno-policijska parada koja je prvo najavljena za 24. mart u Nišu i zbog koje su već izvađene bandere i srušeni ivičnjaci na bulevaru, biće izvesno odložena za 9. maj jer je to novi predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Da je bilo neprihvatljivo da se parada pravi na dan početka agresije ističu predsednik Vojnog sindikata Novica Antić i vojni analitičar Aleksandar Radić i napominju da je bespotrebno trošenje novca.

Nakon što je pompezno najavljeno da će na 20 godina od početka NATO bombardovanja u Nišu vojska i policija pokazati svoju opremu i spremnost, predsednik Vučić danas se predomislio. Kako RTS prenosi, on je zamolio je da ona bude održana 9. maja, a da u Nišu bude samo obeležena godišnjica NATO agresije. Nije, međutim, rekao kako.

PROČITAJTE JOŠ: AUTOBUSI KOJI SU DOVOZILI SNS-OVCE NA DOČEK PUTINA NISU PLAĆALI PUTARINU?! SLOBODAN PROLAZ UZ ŠIFRU – VUČIĆ

Mi ćemo ove godine u Nišu koji je mnogo stradao tokom agresije govoriti o tome šta se dešavalo pre 20 godina. Zamolio sam da se parada pomeri za 9. maj i da tada prikažemo koliko je naša vojska i policija napredovala, a 24. da se setimo svih stradalih i poginulih i da gledamo u budućnost u kojoj ćemo da čuvamo i gradimo mir i da se zahvalimo svima koji su nam pomagali – rekao je predsednik.

Međutim, Vučić nije precizirao da li će parada 9. maja na Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, biti održana u Nišu ili Beogradu. Pitanje je i da li su onda pripreme u Nišu, odnosno rušenje ostrva na bulevaru i skidanje stubova za osvetljenje, bili bespotrebni.

Da je promena datuma nakon negativnih reakcija javnosti bila neizbežna odluka predsednika Vučića, smatra Novica Antić iz Vojnog sindikata.

Parada po svojoj definiciji znači slavlje i one se prave na dan pobede. Zamislite da pravimo paradu na 6. april. Nijedna država u svetu ne slavi i ne pravi parade na dan kada je napadnuta. Nije nam jasno zašto je takvo naređenje doneto, a voleli bismo i da vidimo šta su razlozi što se ona sada odlaže – kaže Antić.

Ističe da je 9. maj logičan datum, ali da je generalno organizovanje vojne parade u ovom trenutku “nepotrebno trošenje novca, posebno što nije planirano”.

Sa njim se slaže vojni analitičar Aleksandar Radić koji se pita kome je uopšte palo na pamet da se napad obeležava paradom i ističe da u srpskoj istoriji ima puno pogodnijih datuma za proslavu.

Bilo je pokušaja da se odbrani ta ideja, poput toga da ne treba da kopiramo druge. Ali ko organizuje paradu kada je napadnut? Da li Amerikanci organizuju proslavu da dan napada na Perl Harbor? Ako je to komemoracija ne pravi se tada parada i ne izlaze tenkovi. Ovo što je predsednik odlučio bilo je neizbežno – kaže Radić.

Napominje da mnoge bogatije zemlje ne organizuju tako često parade, kao i da se tako nešto dugo planira.

Rusi su za svoju devetomajsku počeli pripreme još na početku godine. Kod nas se mnogo pravi ad-hok predstava koje služe za unutrašno političku promociju – objašnjava Radić.

PROČITAJTE JOŠ: ČAK I MINISTAR PRIZNAO DA POD VLAŠĆU NAPREDNJAKA LJUDI MASOVNO ODLAZE IZ ZEMLJE!

“Veliki trošak i zloupotreba vojske”

Predsednik Vojnog sindikata apeluje na državni vrh da se vojska ne zloupotrebljava u političke svrhe, a napominje i parada vojsci ne treba jer postoje mnogo veći problemi.

Potrošiće se mnogo novca u trenutku kada mi kao vojska nemamo sredstva ni za regres i topli obrok i druge potrebe koje su nam važniji. Takve aktivnosti se planiraju i odobravaju se finansije za to. Morate da odvojite novac za dnevnice, transport opreme košta, kao i smeštaj i dodatna ishrana. Pored toga, naši vojnici su preopterećeni redovnim zadacima, vojska nam je nepopunjena – ističe Antić (na slici ispod).

Kaže da je prema nezvaničnim informacijama prethodna parada koštala oko 160 miliona dinara, ali da zvaničan odgovor nisu dobili od Ministarstva odbrane, iako su to tražili pristupom o informacijama od javnog značaja.

Napominje i da takve parade “služe u dnevno-političke svrhe i za lični politički marketing, dok vojnicima samo prave probleme”.

PROČITAJTE JOŠ: DOKLE: TELEKOM KUPUJE JOŠ JEDNOG KABLOVSKOG OPERATERA I ŠIRI MONOPOL!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments