Društvo

Novi kolektivni ugovor: Fijat još više izrabljuje radnike!

Uprava i Samostalni sindikat u kragujevačkom Fijatu tokom novogodišnjih i božićnih praznika potpisali su novi kolektivni ugovor koji će važiti u naredne tri godine.

Samostalni sindikat nedavno je, kako prenose zaposleni u Fijatu, utvrdio da je novi kolektivni ugovor “za radnike mnogo bolji od svih dosadašnjih”, te da su radnici njime zadržali stare i dobili nove pogodnosti, koje im “znatno popravljaju radni status u odnosu na ono što je predviđeno Zakonom o radu”. Suština kolektivnog ugovora, inače, i jeste u tome da se njime značajnije povećavaju prava radnika u odnosu na Zakon o radu, koji garantuje tek minimum prava zaposlenih.

Elem, šta su to radnici Fijata i do sada imali u većem obimu nego što to predviđa Zakon o radu? Noćni rad se prema Zakonu o radu plaća minimum 26 odsto, a u Fijatu je plaćen 30 odsto. Naši sagovornici tvrde da ovo “lepo zvuči”, ali je nevolja što se to odnosi na mali broj radnika, pošto je treća smena u Fijatu odavno ukinuta. S druge strane, i malom broju zaposlenih koji su angažovani noću, povećanje naknada za noćni rad plaća se šest dinara po satu ili pedesetak dinara po radnom danu. Naknada za minuli rad prema Zakonu o radu, nadalje, iznosi 0,4 odsto od osnovne zarade, a u Fijatu je ona 0,5 odsto. Ta naknada, u stvarnosti, “teži” oko 30 dinara po godini staža, a radnici u kragujevačkoj fabrici imaju uglavnom po pet – šest godina staža, te po tom osnovu imaju povećanje zarada od nekih 100 – 200 dinara mesečno. Što je, složićete se, smešna cifra!

Sastavni deo novog kolektivnog ugovora je i sporazum od 25. jula 2017. godine, potpisan između poslodavca i rukovodstva Samostalnog sindikata, u prisustvu premijerke Ane Brnabić kojim su, pored ostalog, predviđeni povećanje plata, isplata bonusa efikasnosti i naplata troškova prevoza za angažovanje izvan redovnog radnog vremena. Međutim, taj ugovor nije štampan uz kolektivni ugovor (iako je njegov sastavni deo), te ga, otuda, još niko od zaposlenih nije video. Zato će radnici, smatraju naši sagovornici, svoja prava ostvarivati verujući na časnu reč poslovodstvu fabrike i rukovodstvu Samostalnog sindikata.

Prema starom kolektivnom ugovoru, ako bi zbog nekog kvara ili nedostatka delova, poslodavac hteo da nadoknadi izgubljenu proizvodnju, mogao je da ubrza proizvodnu traku do 18 odsto u odnosu na normalnu brzinu. U novom ugovoru izbačen je limit od 18 posto, tako da poslodavac može traku da ubrzava po sopstvenoj želji!

U ogranku Sindikata “Nezavisnost” kažu da su, na osnovu novog kolektivnog ugovora, u FCA Srbija obrazovane komisije za bezbednost i zdravlje na radu i komisija za organizaciju rada i proizvodne sisteme, ali da je sastav komisija takav da će “one najverovatnije služiti da se pred javnosti pokaže briga poslodavca o bezbednosti i zdravlju radnika”.

Zaključak je da u svemu, iza lepih reči i prividno boljeg položaja, u stvari stoje još teži uslovi rada u kragujeačkoj fabrici. Zbog toga nije preterano reći da se radnici Fijata, čiji je položaj već bio težak, polako pretvaraju u robovsku radnu snagu!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments