Društvo

Novi problemi sa registracijom vozila – uzrok brljotina u MUP-u

Ovo je Srbija, zemlja u kojoj donose zakone, tumače ih, sprovode, upravljaju i njome gospodare stručnjaci Miće Megatrenda i gde vrana vrani oči ne vadi.

Pravilnik o utiskivanju ID brojeva na vozilu, koji je stupio na snagu 19. jula 2019. godine, i čija je namena zamišljena da definiše i pojednostavi stvari, određuje da tehnički pregled – ako ne može da očita broj šasije na vozilu ili motoru – građanima izdaje dokument o tome kojim ih upućuje da podnesu Zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno područnoj policijskoj upravi/stanici za forenzički pregled radi identifikacije vozila.

Time bi građani koji su vlasnici takvih vozila, veoma jednostavnom i sasvim logičnom procedurom trebali da reše problem.

Međutim, ipak je ovo Srbija i mora negde neko u celom tom lancu stvar da zakomplikuje i učini je neizvodljivom!

O ČEMU SE KONKRETNO RADI?

Uredba o taksama za usluge koje pruža MUP pak kaže da se “forenzički pregled vrši na zahtev nadležnog organa” – dakle organa, a ne građana tj. fizičkog lica – pojedinca!

Dakle, pošto građani svakako nisu “nadležni organi”, ne mogu da registruju takva svoja vozila.

 

U dosadašnjem periodu, za poslednjih mesec i po dana, dovelo se u pitanje već više stotina takvih vozila na teritoriji Srbije, a po svemu sudeći – biće ih znatno više.

U isčekivanju da neko tu/takvu naopaku Uredbu izmeni, ili da nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova iznađe već nekakvo rešenje kojim bi se ova stvar, kao i mnoge druge – premostila, dok se adekvatno i primenljivije zakonsko rešenje ne nađe, građani ni krivi ni dužni bivaju oštećeni…

DA LI ĆE NA KRAJU NEKO ODGOVARATI ZA OVAKVE PROPUSTE?

(Izvor: tpknews.com)

Comments

comments