Društvo

Novi Sad donirao 1.400.000 za Aju Jung

Rešenjem o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi iz oblasti savremenog stvaralaštva u 2018. godini – koje je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević doneo 3. maja – dodeljeno je 1.400.000 dinara organizaciji „Savet za igru Srbije“ sa sedištem u Beogradu za projekat „15. Beogradski festival igre“.

Organizaciju „Savet za igru Srbije“ vodi Aja Jung, odbornica izabrana u Skupštini grada Beograda sa liste Srpske napredne stranke. Građani su je posebno zapazili kao promotera predizbornih obećanja vladajuće koalicije okupljene oko SNS-a u akciji podele karata za nepostojeći beogradski metro.

Očigledno je nadrealizam jedan od omiljenih pravaca u delovanju i radu Srpske napredne stranke, te se tim smernicama vodi i novosadska gradska vlast, dodavši još jedan deo u mozaik naprednjačke nadrealne Srbije. Naime, novosadski gradski oci doneli su odluku da finansijski podrže „Beogradski festival igre“ čak 30 dana nakon što je festival zvanično okončan!

U okviru ovog festivala u Novom Sadu održana su dva događaja (od ukupno 16), oba u Srpskom narodnom pozorištu. Za oba festivalska događaja plaćane su ulaznice po ceni od 800 dinara (i više), iako je Novi Sad i više nego izdašno finansirao navedenu manifestaciju.

U tekstu javnog konkursa stoji da je isti raspisan „za projekte u kulturi Grada Novog Sada u 2018. godini“. Ostaje nejasno kako je komisija koja je odlučivala o dodeli sredstava zaključila da je „Beogradski festival igre“ projekat u kulturi Grada Novog Sada?!

Očigledno je da je zakasnela finansijska podrška navedenom festivalu došla kao svojevrstan honorar organizatoru festivala, a verovatno i kao znak zahvalnosti za angažovanje u kampanji SNS-a na lokalnim izborima u Beogradu.

Ovakvim postupanjem gradska vlast grubo zloupotrebljava sredstva svih građana Novog Sada zarad postizanja boljeg izbornog rezultata u drugoj lokalnoj samoupravi, čiji je budžet četiri puta veći od novosadskog budžeta.

(Izvor: Beogradski Glas)

Comments

comments