Društvo

NOVI TRIK VLASTI: Ilegalni objekat na Kopaoniku ne pripada – nikome?!

Javno preduzeće “Skijališta Srbije” je bez saglasnosti i znanja nadležnih ministarstava podnelo zahtev da se podeli parcela na kojoj je izgrađen bespravni objekat od oko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu. To tvrde i u Ministarstvu poljoprivrede i u Ministarstvu zaštite životne sredine, istovremeno prebacujući odgovornost i nadležnost jedni na druge.

Novinari se iz dana u dan bave temom nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, jer je to primer sistemske zloupotrebe i nefunkcionisanja sistema, a sve što se dešava ukazuje da iza ove “investicije” stoji neko dovoljno moćan da mu nadležne institucije to dozvoljavaju.

Nakon što je pomoću administrativnog manevra obezbeđeno da se odloži eventualni pokušaj rušenja bespravnog objekta, proveravali smo zašto su preparcelaciju dozvolila nadležna ministarstva.

Svojevrsni manevar izveden je tako što je na zahtev JP Skijališta Srbije u decembru prošle godine parcela 1877/1 KO Brzeće na Pančićevom vrhu, na kome je Snežana Mitković izgradila bespravni objekat od oko 1.000 kvadrata, podeljena na više parcela. Tako se sporna građevina sada nalazi na novoj parceli 1877/4, zbog čega bi Upravni sud mogao da odbaci rešenje o rušenju koje je donela Republička građevinska inspekcija jer se ono odnosi na objekat na staroj, sada nepostojećoj parceli 1877/1.

Baš ta parcela ostala “ničija zemlja”

Prema istraživanju, kao nosilac prava nad zemljištem, odnosno parcelom 1877/1 KO Brzeće u javnoj svojini, u katastru nepokretnosti vodi se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na pitanje da li su oni dali saglasnost za preparcelaciju zemljišta, u Ministarstvu tvrde da sporna parcela nije u njihovoj nadležnosti.

UŽAS: BEOGRADU NE GINU IRENA ILI SINIŠA – ŠANSE 50:50!

“Katastarska parcela 1877 KO Brzeće, Brus, u javnoj evidenciji katastra nepokretnosti vodi se kao zemljište u zoni Nacionalnog parka, pa je ista u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine odnosno Zavoda za zaštitu prirode”, stoji u odgovoru ovog Ministarstva.

Tragom te informacije ista pitanja su upućena i Ministarstvu zaštite životne sredine, ali je i iz ovog Ministarstva stigao sličan odgovor.

Oni, naime, navode da im nije poznato da je neko iz Ministarstva zaštite životne sredine pokrenuo postupak podele parcele 1877/1 KO Brzeće, kao i da ona nije u njihovoj nadležnosti.

“Prema informaciji koju smo dobili od JP NP Kopaonik, ni ovo javno preduzeće nije upoznato sa predmetnom preparcelacijom, isto nije podnosilo zahtev za preparcelaciju katastarske parcele 1877/1 KO Brzeće, niti je davalo bilo kakvu saglasnost za preparcelaciju iste”, navode u Ministarstvu zeštite životne sredine.

Oni takođe tvrde da pravo korišćenja ima Ministarstvo poljoprivrede, iako se parcela nalazi u granicama NP Kopaonik.

“Zaključkom Vlade 05 Broj 464-8744/2016 od 29.9.2016. godine predmetna parcela nije oduzeta gore navedenom ministarstvu i preneta na korišćenje JP NP Kopaonik, kako je to učinjeno sa ostalim parcelama pobrojanim u predmetnom Zaključku”, tvrde u ovom Ministarstvu.

S druge strane, Skijališta Srbije i opština Brus, na pitanje Insajdera od koga su dobili saglasnost za podelu parcele za sada nisu odgovorili.

Podelom parcele do izbegavanja rušenja

Kao razlog za podnošenje zahteva za podelu parcele Skijališta Srbije su u ranijem odgovoru navela da je to urađeno zbog postupka dobijanja dozvola za novu ski stazu na lokaciji Krčmar.

REM UPOZORIO A MITROVIĆ HISTERIŠE I PRETI: NEĆE IM BITI DOBRO!

Iako ski stazu navode kao razlog, zanimljivo je da je takva odluka doneta u periodu kada je Republička građevinska inspekcija, i to nakon pisanja Birna, prvi put izašla na teren i ustanovila da se na vrhu Kopaonika u Nacionalnom parku na parceli 1877/1 gradi bespravni objekat od oko 1.000 kvadrata. Inspekcija je tada donela prvo rešenje o rušenju a zatim i konačno 24. januara 2018. godine. Rešenje se odnosilo na bespravni objekat koji je izgrađen na parceli 1877/1 KO Brzeće.

To rešenje je investitorka Snežana Mitković preuzela u martu, a trenutno se pred Upravnim sudom vodi spor po žalbi investitorke. Kako sada stoje stvari, postoje velike šanse da će Republička građevinska inspekcija morati da donese novo rešenje o rušenju sa novim brojem parcele. U tom slučaju uslediće nova žalba, novi rokovi, a sa tim i odlaganje rušenja.Na naša pitanja o mogućim posledicama preparcelacije Ministarstvo građevine još nije odgovorilo.

(FOTO) SNS PUKAO NA DVA DELA – NISU SE DOGOVORILI OKO PODELE PLENA!

Podsetimo, tok izgradnje bespravnog objekta, od udaranja temelja pa do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile državne institucije. Prvi put kada je u novembru 2017. javno u medijima obelodanjena bespravna gradnja na Pančićevom vrhu, objekat je bio tek u izgradnji. Od tada do danas, nadležne institucije na čelu sa Ministarstvom građevine, dozvolile su Snežani Mitković da uspešno privede kraju radove i otvori restoran u jeku zimske sezone.

Za ta tri meseca više puta je prekršila zakon, bez ikakvih posledica. Nadležne institucije sve vreme primenjuju isproban model ponašanja, prebacivanje odgovornosti na druge i ignorisanja pravog stanja na terenu. Zahvaljujući takvom ponašanju, Snežana Mitković , koja se na papiru vodi kao investitor, uspešno je na vrhu Kopaonika suspendovala zakone Srbije. Za nadležne čak nije bilo sporno ni to što se u molbama za različite sagalsnosti potpisivala i kao Matković i kao Mitković.

Na divlju gradnju na Pančićevom vrhu, u blizini administrativne granice sa Kosovom i vojnih objekata nije reagovala ni Vojska Srbije, čiju saglasnost je morala da traži Opština Brus pre nego što je odobrila Snežani Mitković postavljanje ski bifea.

To nalaže Zakon o odbrani koji u članu 69. kaže da pre izdavanja odobrenja za izgradnju objekata u blizini već postojećih objekata namenjenih potrebama odbrane mora da se obezbedi saglasnost Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane već tri meseca ne odgovara na pitanja da li je i ko je tražio njihovu saglasnost.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments