KoronaSvet

O švedskom “posebnom putu” u doba korone: Umesto zabrana, uglavnom se ide na preporuke

Novinar Nemanja Rujević izdvojio je, na svom tviter nalogu, neke od po njemu najvažnijih delova teksta objavljenog na nemačkom portalu Tagesspiegel.

Tekst ima naslov “Da li će na kraju Švedska ipak biti u pravu?”, a radi se o posebnom pristupu ove zemlje u borbi protiv pandemije novog koronavirusa COVID-19.

Rujević je u svom nizu na tviteru preneo izjavu Švedske šefice diplomatije Ann Linde u kojoj navodi da je “mit da se život u Švedskoj odvija uobičajeno”.

Jedna od najvidljivijih razlika jeste u tome što vrtići i škole rade, dok se umesto zabrana u javnom životu, uglavnom ide na preporuke.

Novinar Rujević navodi i da kafići rade, naravno sa razmakom između stolova, dozvoljena su okupljanja do 50 ljudi, ljudi su pozvani da smanje kontakte što više moguće i rade od kuće dok su posete staračkim domovima u potpunosti zabranjene.

Tokom dana je takođe saopšteno da se broj pozitivnih na koronavirus smanjuje, a pritom je većina obolelih i preminulih zapravo baš iz mesta u kojima postoje zabrane i u kome nije primenjen ovakav pristup.

Švedska je na 10,2 miliona stanovnika registrovala 13.216 zaraženih i 1.400 smrtnih ishoda prouzrokovanih COVID-19.

Zdravstveni sistem ove zemlje nije bio preopterećen.

Parlament ove zemlje je takođe ovlastio Vladu da od ove subote pa do kraja juna može da donese bilo koje mere u bobri protiv pandemije bez saglasnosti parlamenta ukoliko on ne bude bio u mogućnosti da se okupi.

“Dok su druge zemlje izabrale ‘lockdown’ i sada moraju da nađu put kako da se ponovo otvore, Švedska ima model koji može da funkcioniše na dugi rok. Ovako možemo da živimo do 2022, ako budemo morali”, zaključio je šef zdravstvenog zavoda Švedske, Johan Karlson.

Objavu novinara Nemanje Rujevića možete pročitati i na linku ispod:

Comments

comments