Politika

Obradović: “Jedino nam preostaje ulica”…

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas u Čačku da je formiranje „Slobodne zone“ u Beogradu nova faza gradjanskog protesta i da su osnovni zahtevi opzicije i dalje isti – osobađanje medija, pre svega RTS-a, ostavke članova REM-a i fer i pošteni izbori.
„Jedino što nam je preostalo da bismo se izborili za osnovne demokratske vrednosti je ulica. To znači građansku neposlušnost, demonstracije i slobodne zone u kojima će protesti trajati u nastupajućem periodu, ali će se nastaviti i centralni protest u Beogradu, svake subote od 18 sati“, rekao je Obradović.

On je ocenio da je „mnogo urađeno“ za poslenjih pet meseci koliko traju protesti „Jedan od 5 miliona“ i „Svi kao jedan“ i da se za to vreme ujedinila opozicija, a građani pokazali „odlučnost i istrajnost“.

„Ujedinjena opozicija pod kojom podrazumevam ujedinjene političke stranke, sindikate, grupe građana, javne ličnosti i studente pokazali su svoju hrabrost i spremnost da se izbore sa lošom vlašću. To je najveći dobitak za ovih pola godine, stvaranje široke opozicione javnosti koja je spremna da se bori protiv aktuelne diktatorske vlasti Aleksandra Vučića“, rekao je Obradović.

On je naglasio da su građani pokazali odlučnost i spremnosti za opozicionu borbu i da su oni lideri protesta „Jedan od 5 miliona“.

Obradović je ocenio da je aktuelna vlast u Srbiji „bahata i nenormalna“ jer može da razgovara sa svima u svetu osim sa liderima opozcije u sopstvenoj zemlji.

„Vlast u Srbiji bez problema sedi i razgovara sa ratnim zločincima kao što su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, ali im sa druge strane apsolutno ne pada na pamet da razgovaraju sa liderima opozicije u sopstvenoj zemlji, sa građanima, pa čak ni sa stručnim timom koji je formiran od strane protesta ‘Jedan od pe miliona’ i u kome sede najstručniji ljudi iz medijskog i izbornog zakonodavstva u Srbiji. To nije normalno i govori o bahatosti, nasilništvu i nenormalnosti vlasti koja trenutno vlada Srbijom“, rekao je Obradović.

On je istakao da opozicija želi dijalog i spremna je za razgovore sa vlašću, ali da neće razgovarti sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković ili sa predsednikom čačanske skupštine Igorom Trufunovićem „jer oni nemaju politički kredibilitet“.

„Takve ličnosti nemaju nikakav politički kredibilitet da o bilo čemu više pričaju. Sve dok oni ne podnesu ostavku nema povratka ni u republički ni u lokalni parlament. Od kad su oni predsedavajući u parlamentu nema nikakve normalne debate, zato nema razgovora o povratku u parlament“, rekao je Obradović i dodao da u parlamentu mogu da se obave razgovori između vlasti i opozicije i na republičkom i na lokalnom nivou o prevazilaženju političke krize i normalizaciji rada parlamenta.

On je ocenio da aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da pobedi ni na jednim budućim izborima ako mediji budu slobodni šest do devet meseci pre održavanja izbora.

„Najveći strah Aleksandra Vučića je da izgubi totalnu kontrolu nad medijima u Srbiji i da se neko od opozicije pojavi na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom. Bez slobodnih medija nema i neće biti fer i poštenih izbora i zato mi ostajemo pri našem stavu da ćemo svake sledeće izbore bojkotovati i na njima nećemo učestvovati ako pre toga nisu oslobođeni mediji“, rekao je Obradović.

(Izvor: Beta, Srbin.info)

Comments

comments