Društvo

Budućnost Srbije: “Čuvari kontejnera” nastavljaju da “rade”

Radnici koji su angažovani na obezbeđenju komunalne imovine, koje su u Novom Sadu prozvali „čuvarima kontejnera“, obavljaće taj posao u glavnom gradu Vojvodine još najmanje godinu dana, nakon što je Javno komunalno preduzeće Čistoća potpisalo, treću godinu zaredom, novi ugovor sa firmama koje se bave bezbednošću.

Novi Sad je tako ostao prvi grad u Srbiji, a prema navodima medija i mnogo šire od Srbije i regiona, koji ima „čuvare kontejnera“.

PROČITAJTE JOŠ: OBRADOVIĆ: JEDINO NAM PREOSTAJE ULICA

Ugovor je potpisan sa preduzećem „Ipon bezbednost“ iz Novog Sada, koje je nastupilo sa zajedničkom ponudom u koju su bili uključene i firme „G4S Secure Solution“ „Ipon security event“. Te firme su dostavile ponudu vrednu oko 10 miliona dinara.

Ekološke organizacije tvrde, međutim, da je „čuvare kontejnera“ gotovo nemoguće sresti, pa je tako “Zelena patrola” Vojvođanske zelene inicijative nedavno napravila anketu među Novosađanima, a anketirani građani su kazali da nikada nisu videli “čuvare kontejnera”.

S njima se slaže i novinar televizije N1 i Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Mladen Savatović, kojem su uža specijalnost teme koje se tiču zaštite životne sredine

„Čuvare kontejnera nikada nisam video na njihovom radnom mestu. Kako drugačije objasniti činjenicu da smeće pored kontejnera stoji po nekoliko dana. Gde su čuvari, zašto ne jave Čistoći da pošalje kamion i da počiste to smeće“, rekao je Savatović agenciji Beta.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): SNS BOTOVI NASRNULI NA PREDSEDNIKA OPŠTINE STARI GRAD

Iz Javnog komunalnog preduzeća Čistoća su kazali da je patrola “čuvara kontejnera” sastavljena od dve osobe u crnim uniformama koje se kreću u civilnom automobilu.

„Mislim da su im uniforme crne, ali nisam stajala pored njih, jer nisu u mojoj nadležnosti, pa ne znam. Da, viđala sam ih po gradu, to su dva čoveka u crnim uniformama“, izjavila je ranije za “Zelenu patrolu” Danijela Jankov, portparolka Čistoće.

Novosadski portal 021 objavio je u martu mesecu reportažu sa “čuvarima kontejnera” u kojoj je naveo da se oni kreću u belom automobilu marke “reno”, u kojem su mladić i devojka u crnim uniformama koji osmatraju okolinu.

Direktor preduzeća “Ipon bezbednost” Dejan Goljevac ranije je apelovao na građane da te radnike ne nazivaju “čuvarima kontejnera”, jer je to za njih uvreda, pošto je reč o osobama koji su profesionalci u svom poslu i koji se bave obezbeđivanjem javnih skupova, događaja, imovine, kao i ljudi.

Sve u svemu, zadatak tih radnika je da sprečavaju fizičko uništavanje kontejnera, i nadzemnih i podzemnih. U sledećih godinu dana postojaće dve patrole od po dva člana.

Prema navodima iz JKP Čistoća, oni su tokom 2018. godine imali više od 3.000 intervencija, a organizovano je i 45 zajedničkih akcija sa komunalnom policijom i gradskom inspekcijom.

U reportaži portala 021 iz marta meseca može se pročitati da “čuvari kontejnera” najčešće probleme imaju sa sakupljačima sekundarnih sirovina, koji često oštećuju kontejnere, i nadzemne i podzemne.

Za tri godine, koliko koristi ove usluge, JKP Čistoća je izdvojila blizu 30 miliona dinara za “čuvare kontejnera”.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ PRIPREMA TEREN ZA PRIZNANJE KOSOVA

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments