DruštvoPolitika

Od čega zavisi Đilasov uspeh na BG izborima?

Stranke Vuka Jeremića, Saše Jankovića i Borka Stefanovića podržale su najavljenu kandidaturu Dragana Đilasa u izbornoj trci za gradonačelnika Beograda, a nije isključeno da im se pridruže još neke opozicione partije. Koliki su dometi Đilasa u ovakvoj koaliciji i kakve su im šanse da zajedno ugroze aktuelnu vlast naprednjaka?

Prethodnih dana PSG, NS i LS i zvanično su potvrdili da će stati iza kandidature Dragana Đilasa. Pozivi su upućeni i SDS-u Borisa Tadića, a spekuliše se da se na istu temu razgovara sa pokretom Dveri.

Ukoliko koalicija oko bivšeg gradonačelnika ostane u sadašnjem sastavu, kakve su mu šanse na izborima za Beograd, koji će biti održani na proleće?

Od čega sve zavisi

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, navodi da sve zavisi od toga kako će se voditi kampanja, da li će Đilas i njegovi saradnici biti mete napada naprednjaka, kao i da li će tokom kampanje biti skanadala.

– Ukoliko se desi neka afera u suparničkom taboru, to će biti dobro za njega. Isto tako, ukoliko se slično dogodi unutar njegove koalicije, to bi moglo da bude okidač za loš rezultat – objašnjava Klačar.

On ističe da je savez oko nekadašnjeg gradonačelnika koncipiran oko imena Dragana Đilasa, kao i da će Janković i Jeremić imati zadatak da pokriju birače – svako sa svoje strane.

– Janković će morati da privuče građansko orjentisano biračko telo, a Jeremić birače sa desnice. Takođe, rezultat će zavisiti i od konkurencije – DS-a, sa kojim deli isto biračko telo, kao i od uspeha Dveri i DSS-a, na čije simpatizere cilja Jeremić. Njihovi dobri rezultati mogu loše da utiču na koaliciju oko Đilasa. Sa druge strane, može da “profitira” u slučaju da savez sklope socijalisti i radikali.

Vlast mogu da sruše samo u slučaju da…

Dobra startna pozicija među biračima može da bude i dobar preduslov za uspešan izborni rezultat, ali, kako podsećaju istraživači javnog mnjenja, to uvek nije tako. To se moglo videti na primeru Vuka Jeremića, koji je na početku kampanje za predsedničke izbore među biračima daleko bolje stajao nego što je na izborima dobio glasova i to zbog očigledno loše kampanje. Suprotni primeri su Saša Janković i Ljubiša Preletačević Beli.

Pejić: Ključan je zajednički štab

Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, navodi da bi podrška demokrata Đilasu mnogo značila. Međutim, poznato je da je DS već istakao ime svog kandidata.

– DS će probati da kapitalizuje dobar rezultat sa izbora u pet opština. Vrlo je značajno što sa Aleksandrom Šapićem ima izjednačen rejting, ali on nema infrastrukturu i širu podršku – ističe Pejić.

On dodaje da je pomenuti rejting ostvaren bez ikakve kampanje i da će od nje mnogo toga zavisiti.

– Ipak, treba imati u vidu da kampanja nije čarobni štapić i teško je očekivati da rejting na kraju može da bude duplo veći. Bitna je strategija, a važno je i da postoji centralni izborni štab, a ne da Đilas, Janković i Jeremić zasebno vode svoje kampanje – zaključuje Pejić.

(izvor: blic.rs)

Comments

comments