Politika

Olakšice za medije “od interesa za Beograd” ili kako SNS pokušava da spase Studio B!

Skupština grada Beograda je na poslednjoj sednici izmenama Odluke o zakupninama za poslovni prostor omogućila zakupcima koji obavljaju radiodifuznu delatnost a „emituju program od interesa za Beograd“ gotovo desetostruko niže cene zakupa.

Tako će emiteri koji imaju prostorije u ekstra zoni poslovanja, a koja obuhvata stari deo Beograda i blokove 16, 19, 20, 26, 11a kao i delove blokova 21, 30, 31 na Novom Beogradu, a ukoliko se proceni da ispunjavaju ovaj uslov, plaćati zakupninu od 80 dinara po metru kvadratnom. Nižu cenu od ove, koja iznosi 52 dinara po kvadratnom metru, plaćaće samo vlasnici ateljea. Za medije „naklonjene interesu Beograda“ koji posluju u prvoj zoni visina naknade će biti 63 dinara po kvadratnom metru, u drugoj zoni 48 dinara, trećoj 37 dinara a u četvrtoj 28 dinara po kvadratnom metru.

PROČITAJTE JOŠ: JEZIVO PONAŠANJE SNS-A: NOVIM ZAKONOM DRŽAVA IMA PRAVO NA VAŠE ORGANE NAKON SMRTI!

S druge strane, za radiodifuzne emitere koji ne ispunjavaju ovaj uslov, primenjivaće se cena za kancelarije, koja je 739 dinara po kvadratu. Najinteresantnije je, međutim, to što će „podobnost“ emitera ocenjivati Gradsko veće Grada Beograda, odnosno, niže cene će se primenjivati „ukoliko postoji pozitivno mišljenje“ ovog organa gradske vlasti, navedeno je u odluci. Ko tačno i po kojim kriterijumima će formirati to „pozitivno mišljenje“, ostaje nejasno.

Prema mišljenju Nikole Jovanovića, potpredsednika Narodne stranke i zamenika šefa odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u gradskoj Skupštini, ovakvom odlukom Grad nedvosmisleno prikriva direktnu finansijsku pomoć Studiju B.

– Deluje kao da se na mala vrata priprema „nagrada“ Studiju B, za svu propagandu koju ta televizija vrši protiv opozicije i interesa običnih građana. Ne bismo imali ništa protiv da Grad pomogne medijima koji rade u javnom interesu, na transparentan način i na osnovu objektivnih kriterijuma. Nažalost, Studio B odavno više ne radi u javnom interesu i pretvoren je u primitivno i ogoljeno partijsko glasilo. Činejnica da Grad prikriva direktnu pomoć tom mediju, govori da u toj priči nikome nije čista savest- navodi Jovanović i dodaje da „činjenica da je vlasnik Studija B neko ko uređuje tabloid i ko je u bliskim vezama sa bivšim gradonačelnikom koga prate bezbrojne afere, potvrđuje tezu da se ne radi o javnom, već o partijskom interesu“.

Da će ovakva odluka skinuti sa leđa veliki deo finansijskog tereta upravo toj medijskoj kući, saglasan je i Radomir Lazović iz Inicijativa Ne davimo Beograd.

– Voleo bih da vidim kriterijume po kojima će se Gradsko veće voditi, s obzirom da je ova odluka namenjena Studiju B koji je od skora u rukama Saše Blagojevića koji je kupio i dnevne novine Alo. Zanimljivo je da otkad je Alo u njegovom vlasništvu, ima jako slične a nekada i bukvalno iste naslove kao Informer. jasno je kome ide na ruku politika Studija B a sada Grad ogoljava i činjenicu da je ustvari ta televizija u rukama Srpske napredne stranke i služi za razračunavanje sa političkim neistomišljenicima- kaže Lazović (na slici ispod).

On dodaje da „Studio B nema više pravo ni legitimitet da nosi to ime, jer nasleđe Studija B i onoga što je nekada značio svakako to više nije“. Lazović zaključuje da su i prethodne vlasti pravile od Studija B svoju kuću, „on je imao svojih uspona i padova ali nikada nije bio ovo što je danas“.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE MOGLA VIŠE: NAPREDNJACI SU JE MALTRETIRALI MESECIMA I MORALA JE DA PODNESE OSTAVKU!

Balša Božović, zamenik predsednika poslaničkog kluba DS u Skpštini Srbije, ovu gradsku odluku vidi kao „ucenu medija“ ili „olakšice u radu za one koji su podobni“.

– Gradski čelnici žele da imaju potpunu kontrolu nad medijima, a oni će im zauzvrat omogućiti „olakšice u radu“. Ovo je jedna mračna epizoda Beograda i to se nije dešavala u istoriji. Čak i za vreme Miloševića je bilo nekih kanala komunikacije, štampanih medija, čak i Studio B je u jednom periodu bio opoziciona televizija i mogao je da izveštava obejktivno o tome šta se dešava u gradu. Posle svih afera Aleksandra Vučića i njegovog najbližeg okruženja, odlučili su da im niko više ne postavi ni jedno nezgodno pitanje. Ništa se više ne radi po zakonu, svakog dana neka čudna dešavanja po ulicama Beograda, niko ne pita šta se dešava i ko je odgovoran. NJima je bilo logično da ucene sve medije time. Na isti način se ponašaju i prema političkim strankama i pokretima, Kada se uzmu u obzir svi troškovi, svi pritisci, strah, iako se finansirate po zakonu, nemoguće je da izvršite sve finansijske obaveze. Opozicioni mediji ne mogu da imaju fer oglašavanje jer su oglašivači pod konstantnim pritiskom. To je omogućeno samo onima koji podržavaju vladajuću SNS- zaključuje Božović.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI OTELI AUTOMOBILE BOLESNOJ DECI!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments