Politika

“Oliverovo ubistvo biće deo političke TRGOVINE između Beograda i Prištine”!

Sasvim je sigurno iz priča koje se pojavljuju na društvenim mrežama i u medijima da je protiv Olivera Ivanovića vođena ozbiljna kampanja i da je to bilo, kako nazivaju, „crtanje mete“ na njegovom čelu.

Međutim, to podrazumeva da se izvršilac ubistva nalazi u masi koja je povedena takvim stvarima i da se neko našao pobuđenim da donese neku presudu i pravdu. Ja ne mislim da je tako. Za mene je ovo, kao što je i prvog momenta izgovoreno, smišljeno, profesionalno izvedeno ubistvo sa političkom pozadinom definitivno. Oliver nije imao ličnog neprijatelja, nije bio ni u kakvim drugim, izuzev političkim odnosima sa ljudima oko sebe. Naravno isključujući to što je, kao svaki građanin, imamo prijateljska druženja i viđanja, što se sasvim sigurno ne bi izrodilo ovakvom posledicom. Definitivno, Oliver je politički uklonjen, jer je politički smetao. Ne verujem u priče o tome da je tek odabrana žrtva s ciljem da se postignu određeni efekti. Ovo je bilo direktno usmereno protiv Olivera, zato je na ovaj grozan način uklonjen sa političke scene i sa ovog prostora – kaže u razgovoru za Danas Miroslav Ivanović (na slici ispod, desno), brat ubijenog predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Od Ivanovićevog ubistva prošlo je sedam meseci, a njegov brat, inače sudija ranije Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, a sad Apelacionog suda Kosova, napominje da porodica nema nikakve informacije o toku istrage.

PROČITAJTE JOŠ: ARHIMANDRIT ODGOVORIO VUČIĆU: AKO NEĆETE DA ŽIVITE U ĐAKOVICI, IMA NAS KOJI HOĆEMO

* Kako Vi ne samo kao član porodice, već i sudija gledate na istragu?

– Što se tiče toka postupka koji se evidentno vodi i u Beogradu i Prištini nemam nikakvih informacija, izuzev da su u određenom momentu članovi porodice bili saslušani, čak i kod specijalnog tužioca u Prištini. Očigledno da se sudski postupak odvija pre svega u javnosti – vidim da se politički lideri i Beograda i Prištine izjašnjavaju na tu temu, čak su u određenim momentima govorili da je bukvalno na domak otkrivanje izvršioca, nalogodavaca i kompletne političke pozadine ubistva. Međutim i sa tim se stalo. Da li su to bile možda ishitrene izjave ili adekvatne, po njihovom poimanju, nekom političkom trenutku – ne znam. Ali, dalje od toga se nije odmaklo, iako moram napomenuti da su te izjave bile toliko koncizne i sugestivne da se maltene moglo pretpostaviti da će se samo još ime objaviti.

* Da li ste u proteklih sedam meseci imali kontakte sa državnim predstavnicima u Prištini i Beogradu – Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušem Haradinajem…, koji su se takmičili jedno vreme u tim izjavama?

– Ne, nisam ni sa kim na tu temu razgovarao. U stvari niko se nije ni obratio. Rado bih se odazvao, posebno ukoliko bi iko od njih imao šta da mi nagovesti, jer od prvog momenta govorim, što kao profesionalac u tom poslu ne mogu da prenebregnem, da se detalji istrage ne mogu tek tako iznositi u javnost, jer to može da naruši tok istrage. Međutim, znam i drugu stvar – znam da se pouzdano moglo razgovarati sa mnom ili sa bilo kim u porodici na tu temu i da se makar pokaže neka ozbiljnost u tome, da neko zaista želi da dođe do kraja postupka.

* Da li Vam je kao sudiji bilo čudno to što je istraga iz Okružnog tužilaštva u severnoj Mitrovici prebačena u Specijalno tužilaštvo u Prištini u trenutku kad se očekivalo da se utvrdi kome su tokom uviđaja posle ubistva telefonirala dvojica srpskih pripadnika KPS, protiv kojih je podignuta krivična prijava zbog ometanja istrage, a koji su potom vraćeni na posao?

– U pravu ste, ali realno mogu samo da kažem da to koincidira jedno s drugim, a jedno od zvaničnih obrazloženja jeste da je istraga preseljena u Prištinu da bi bila profesionalnije sačuvana od uvida javnosti. Međutim, ništa dalje od toga ne znam. I ja spadam u posmatrača sa strane koji na osnovu činjenica, koje mediji objavljuju, može da analizira, pa i u svemu tome da utvrđuje neke nelogičnosti ili možda pogrešne korake.

* Sad su glavna politička tema podela i razgraničenje na KiM i u vezi sa tim pojavila se teza da je Vaš brat zapravo „sklonjen“ kao mogući protivnik ovakvog rešenja na koje bi mogao da utiče svojim dobrim vezama sa stranim zvaničnicima. Šta mislite o tome?

– Sasvim moguće. Ja sam inače dosta rezervisan čovek u izgovaranju konačnih zaključaka, ali definitivno Oliver jeste imao drugačiji politički stav o podeli i razgraničenju i on se o tome već izjašnjavao na mnogo mesta i prilika. To se može videti na internetu u njegovim gostovanjima, posebno u drugoj polovini 2017, praktično pred kraj njegovog života. Sad je sasvim jasno i sigurno, jer je on uvek iznosio svoje mišljenje nedvosmisleno, jasno i koncizno, da je to oponentni stav i kao takav jedan od ili isključivi razlog za ovo što se desilo.

* U pojedinim beogradskim političkim krugovima ima pobornika teorije da je bio žrtva najavljene obnove sudskog procesa za ratne zločine nad kosovskim Albancima.

– To je pitanje koje takođe stoji, ali ne bih rekao da to može da bude motiv ubistva. Sudska odluka je ukinuta i vraćena na ponovni postupak. U toku tog sudskog postupka, Oliver i svi mi oko njega koji smo predstavljali neku liniju odbrane, rekli smo ono što smo imali da kažemo i uz još nekoliko finesa, koje bi mogle da se izgovore i preispita još ponešto. Međutim ne mislim da bi to bio razlog da se on na takav način ukloni. Istina o Oliveru, što se tiče te sudske priče, više je nego evidentna i ja ni posle njegove smrti nisam imao prilike da sretnem čoveka koji drugačije misli. Možda sad nije prilično, ali imao sam prilike da u razgovoru s jednim novinarem čujem da je jedan od visokih zvaničnika Euleksa za Oliverovu optužnicu rekao da je to „iskonstruisana stvar“. Moja spontana reakcija bila je: „Sram ga bilo, što nije smogao hrabrosti i izašao u javnost da kaže da je to ‘konstrukcija’.“

* Da li strahujete da bi istina o ubistvu Vašeg brata mogla da bude stvar političke trgovine između Prištine, Beograda i međunarodne zajednice?

– Ja mislim da će to tako upravo biti. Jer kad govorim o tome da ne misle iskreno da će se konačna istina saznati ikada, mislim da će onaj momenat u kom se u određenim krugovima to bude iskristalisalo sasvim jasno, biti trenutak za tu političku trgovinu. U tome vidim njihov daleko veći interes, nego da se narodu otkrije ko je, šta i zašto ovo uradio.

* Deo beogradske štampe tvrdi da Priština do sada ništa nije učinila da se otkrije ubica. Vi ste bili među prvim srpskim sudijama koji su se posle Briselskih sporazuma integrisali u kosovski pravosudni sistem. Kako procenjujete njegovu sposobnost i potencijal da završi ovaj slučaj do kraja?

– Mislim da ima potencijala, ali do pravosuđa se mora doći. Pre svega policija i tužilaštvo moraju da završe svoj deo posla, a to bi podrazumevalo da je cela priča već ozbiljno elaborirana i da se kao takva iznese pred pravosuđe da ono o njemu da konačnu reč. Mislim da kosovsko pravosuđe, policija i tužilaštvo to mogu, jedino je potrebno da to iskreno i hoće.

PROČITAJTE JOŠ: KONOBAR SA JEDVA ZAVRŠENOM ŠKOLOM VODI PRIVATIZACIJU PKB-A!

Radoičić, Srpska lista, nova pitanja

* Posle ubistva mnogi su zbog širenja psihoze straha na severu KiM prozvali kontraverznog biznismena Milana Radoičića. Kako ste doživeli to što je Radoičić preko noći postao potpredsednik Srpske liste?

– Strašno, to mi otvara bujicu pitanja u glavi. Tražeći odgovore na sva ta pitanja, mislim da sam bukvalno zapamtio svaku izgovorenu reč vezanu za tog čoveka. Ne mogu da shvatim kako imaju smelosti kao ljudi, a da ne govorim kao profesionalci ili političari u svom zvanju, oni koji su to pokušavali da objasne. Na kraju to su toliko jasne stvari, ali i dalje mi ostaje jedna strašna nedorečenost – da li je dodela te funkcije zapravo trebalo da bude alibi ili opravdanje za nešto zašta se mnogi odgovori nisu dati pre toga. Ne znam, ali upravo sumnjam na to. Međutim, to ime se vezuje za Srpsku listu koja je pod najdirektnijim mogućim uticajem Beograda. Utoliko su i sva moja pitanja veća i složenija.

Kosovsko tužilaštvo ćuti

List Danas ni posle nekoliko dana čekanja iz Kancelarije glavnog tužioca Kosova nije dobio odgovor na pitanje da li se posle sedam meseci od ubistva Olivera Ivanovića javnosti mogu saopštiti bilo kakvi detalji i rezultati istrage. Bez odgovora su ostala i pitanja: da li je direktna saradnja i kontakt srpskog i kosovskog tužilaštva ubrzala istragu i da li su tačne informacije da su strane obaveštajne službe – SAD, Velika Britanija, Nemačka – preuzele sve dokaze prikupljene na terenu posle Ivanovićevog ubistva. U Specijalnom tužilaštvu Kosova, koje vodi istragu, tvrde da je za novinarska pitanja o ovom slučaju nadležan glavni tužilac Kosova.

Sveće ispred SDP-a

Paljenjem sveća ispred sedišta SDP, na mestu gde je ubijen njen predsednik ova inicijativa obeležiće danas sedam meseci od ubistva Olivera Ivanovića. U SDP kažu da im istražni organi još nisu vratili risiver za kamere, koji su uzeli na dan Ivanovićevog ubistva 16. januara, a da o toku istrage ćute svi – Priština, Beograd i međunarodna zajednica.

PROČITAJTE JOŠ: PISMO PREDSEDNIKA OPŠTINA NA KIM JE SKANDALOZNO: PRETE ORUŽJEM SVIMA KOJI NE MISLE KAO ONI!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments