Politika

Opet nas pljunuo: Vučić izjavio kako Srbi nisu sposobni da brane Kosmet

Predsednik Srpske Napredne Stranke iskoristio je put u Dubaji da još jednom opljuje kompletan narod koji živi u Srbiji rekavši da su svima puna usta Kosova, a niko neće tamo da živi, niko neće tamo da živi.

„Slušajte da vam ja kažem nešto, ‘ajde vi uzmite naše vojne i policijske atašee koji su ovde u Emiratima, ‘ajde im kažite da idu na Kosovo ili negde posle plate od 3000-4000 evra, neće, neće ni jedan,“ predsednik Srbije i vrhovni komandant srpske vojske Aleksandar Vučić kaže tokom današnjeg uživo uključenja u program TV Pinka, u Abu Dabiju. Predsednik je Gordani Uzelac govorio o spremnosti Srba da „ležu u rov“, kao i o tome da bi „svi, tobož, život dali za Kosovo, a niko ne bi da živi na Kosovu“. Demantovao je Haradinaja da je Mogerini „uništila dijalog“. Za carinske dažbine kaže da Priština nije uvela nove mere, već „im je to neko rekao“ da ne čine. „Albanci, što se njih tiče imaju državu, završenu, i bez ne znam kako velikog rata, oni neće dozvoliti da to bude drugačije, i srcem su ušli u sve“ – objasnio je građanima Srbije.

Vučić – Mogerini nije kriva za dijalog – krivci mogu da budu Beograd i Priština 

„Pa ne slažem se sa tim, ja ne mislim da je Federika Mogerini neko ko je na bilo koji način naklonjen Beogradu, ili Srbiji, naprotiv, ali svakako da nije ona kriva, za to možemo da budemo krivi mi i Priština,“ objasnio je predsednik i ujedno poslao poruku Prištini da razmisli dobro o tome ko je kriv.

„Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv, neka razmisle dobro ko je taj koji je želeo dogovor, a ko je taj koji dogovor nije želeo,“ dodao je.

Predsednik se ipak nada da će u budućnosti doći do većeg razumevanja kao i da će Priština shvatiti da „nasilnim i protivpravnim merama“ ne može ništa da postigne, dok za Evropsku uniju kaže da je „bila tu samo da ponudi svoje usluge“, zaključujući: „Na kraju krajeva, sve zavisi od Beograda i Prištine“.

„Što se nas tiče mi nemamo neki poseban odnos prema gospođi Mogerini i njenom timu i njihovom radu. Hvala im što su trošili vremena i što su pridavali značaj našim razgovorima,“ rekao je predsednik.

Odustajanje od novih mera zato što im je to tako neko rekao

Predsednik je „odustajanje od novih mera“ Prištine prema Srbiji obrazložio time da do toga nije došlo „zato što su se tako probudili…već zato što im je to tako neko rekao“.

„Ja čekam, i pokazalo se po ovome juče, kad neko želi da izvrši pritisak na Prištinu, ja ne kažem da je lako, ali nije baš ni tako teško kao što su nam govorili. Posle dva ili tri dana, kako i koliko je ponavljao i Haradinaj i svi ostali da slede nove mere, odjedanput kao što ste primetili, svi su odustali od novih mera. Nisu oni odustali zato što su se tako probudili ili zato što je bilo sunčano ili hladno, već zato što im je to neko rekao.“

Vučić smatra da „taj koji im je rekao to oko tih novih mera“ shvatio je da, kako kaže, „mi više bukvalno nemamo gde“, da smo „u ćošku ćoška“ i da posle toga „moramo da se štitimo i branimo“, navodeći da i „taj neko“ treba to isto i na taj način da im kaže za uvođenje taksi.

Dok je, sa druge strane, zadovoljan što je nemački ministar spoljnih poslova „na konkretan način izneo zahtev o ukidanju taksi“, i dodaje – videćemo šta će i ostali da kažu.

„Da li će tu biti brzog i dobrog rešenja? Ako ga vi vidite recite mi koje je to, ako ga vidi bilo ko neka mi kaže koje je to“

Politiku Srbije, kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji zbog uvođenja novih mera od strane Prištine, definisao je kao „tešku političku borbu u kojoj treba da istrajemo i da se izborimo za ono što najviše možemo da dobijemo“.

„Da li će tu biti brzog i dobrog rešenja? Ako ga vi vidite recite mi koje je to, ako ga vidi bilo ko neka mi kaže koje je to, jer, ponoviću dve stvari ključne: Albanci, što se njih tiče, imaju državu, završenu, i bez, ne znam kako velikog rata, oni neće dozvoliti da to bude drugačije, govorim o njima i po cenu ko zna kolikih gubitaka, svet – jedan deo sveta doživljava to na takav način, drugi deo sveta na drugi način.

Predsednik je zaključio da „to neće promeniti stanje na terenu“, kao i da „neće mnogo pomoći Srbiji“.

Ponovio je istovremeno i da je potrebno da se pronađe mirno rešenje.

„Naš je posao da pokušamo da sačuvamo stabilnost, mir, ali i da odbranimo naše nacionalne interese. I da im kažemo ne možete da gazite naš narod i mi imamo i zahteve i prava, ali moramo da budemo usklađeni sa onim što jeste realnost i o našim zahtevima da tražimo više od toga, ali da dobro razumemo da te stvari nisu lake i da dobro razumemo i svoju poziciju u svetu i svoju poziciju na KiM-u i u celom regionu,“ dodao je predsednik Srbije.

Za svakog ko bi rekao drugačije, štaviše, predsednik smatra da je „neodgovoran“, „neozbiljan“ i da bi „gurao Srbiju u katastrofu“.

(Izvor: Kossev)

Comments

comments