DruštvoPolitika

Opozicija u Beograd sve jača, još dve stranke će podržati Đilasa

Bivši čelnici Demokratske stranke spremni su da podrže kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda, ali pojedini od njih nisu spremni da to odmah kažu.

Podršku su iskazali Vuk Jeremić, koji sad vodi Narodnu stranku, i Borko Stefanović sa Levicom Srbije, dok Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i DS, sada lider SDS, kaže da će odluku o tome saopštiti kad za to dođe vreme.

Borko Stefanović pak kaže da će lično predložiti Levici Srbije Đilasa. “To što je Đilas odbio Vučićevu ponudu da bude SNS-ov gradonačelnik i potpredsednik Vlade je jedan od dokaza da želi smenu ovog lošeg režima i da nije pristao da ga Vučić kupi, uprkos progonu i blatu kroz koji ga je provukao. Đilas je ovim odbijanjem u praksi pokazao da nema i neće imati dogovor sa SNS, a to je nama u LS veoma bitno. Nije Đilas hteo da “pomogne” kao neki opozicionari koji zaboravljaju kako su oni u ovakvoj prilici rekli da Vučiću. Mislim da će birači ceniti doslednost Đilasa na ovom primeru i da će ga i zbog toga podržati, a ne samo zbog rezultata i programa i dobrog tima”, kaže Stefanović za Danas.

– U Srbiji u kojoj SNS kupuje odbornike za tri crvene i u kojoj liberalni eksperti radi “struke” idu Vučiću u Vladu, Đilasovo odbijanje je pozitivan primer i dokaz nespojivosti dve ličnosti i dve politike – smatra Stefanović.

On očekuje da predsedništvo LS odluči o podršci nakon što sasluša Đilasov program i čuje njegov plan za izbore.

– Ono što me uverava u tome da je Đilas najbolji kandidat za izbore u Beogradu su njegovi sjajni rezultati u glavnom gradu, ali i značajna preklapanja programa između LS i Đilasa u socijalnoj i ekonomskoj sferi. Takođe, jasna je potreba za okupljanjem jedinstvenog opozicionog fronta radi pobede nad SNS u Beogradu i otvaranja vrata promenama u Srbiji. Zato moramo naše, ne male razlike, staviti po strani. To građani očekuju od nas – kaže on.

Đilas je, gostujući na TV N1, rekao da mu je u leto 2016. lider SNS Aleksandar Vučić nudio da bude potpredsednik njegove Vlade ili čelnik glavnog grada. Naveo je da s Vučićem ne može da sarađuje, jer su u pitanju dva različita pogleda na vođenje politike. “Ja sam se na tim ponudama zahvalio i tu se ta priča završila. Smatram da je on i tada shvatio da ima ljude koji vode Beograd koji to ne rade dobro, čim mi je tako nešto ponudio”, kazao je Đilas.

Na ovu izjavu reagovali su naprednjaci i najavili da će se njihov lider u ponedeljak 25. decembra obratiti građanima.

Sa druge strane, Boris Tadić smatra da opozicija danas ima opasnog protivnika i da se upravo zbog takvog opasnog protivnika treba osloniti na one retke pobede iz prošlosti. Zbog toga će, kako je naveo, svoje iskustvo podeliti sa Đilasom, ali i svima koji žele da se kandiduju na izborima. Tadić je na pres konferenciji izjavio i da je njegova obaveza da doprinose pobedi opozicije, a ne tiražu štampanim medijima i gledanosti televizija.

Na ponovljeno pitanje o podršci Đilasu, Tadić je odgovorio da će razgovarati i o tome, za razliku od drugih, a javnost obavestiti tek kada obavi razgovore sa svim akterima u političkom procesu. “Te razgovore još nisam obavio”, rekao je lider SDS, potvrđujući da je Đilas zaista o njemu širio priče da je u dogovoru sa Vučićem, ali je naveo da on nema pravo na lični odnos i da je njegova obaveza da sve što je lično stavi u drugi plan.

Mada Tadić još uvek ne istupa javno sa svojim stavom kao Borko Stefanović, već iz ove poslednje izjave je jasno da je samo pitanje dana kada će i zvanično dati podršku nekadašnjem partijskom kolegi. Ne treba zanemariti ni to što je već dobar deo opozcije stao uz Đilasa, pošto su, podsetimo, svoju podršku ozvaničili Saša Janković, Vuk Jeremić, a sada i Borko Stefanović, svi koji su nekada bili bliski DS, dok je na njenom čelu bio Tadić. Tako da Tadićevi odgovori novinarima u stilu “može da bude, ali ne mora da znači” ne trebaju nikoga da zavaraju. Iz svega što smo do sada mogli da čujemo i vidimo, jasno je da je samo pitanje dana kada će i nekadašnji predsednik Srbije dati svoju podršku Đilasu u “Bitci za Beograd”.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments