DruštvoPolitika

SNS i paljenje automobila u Nišu: Ima neka “tajna” veza

U poslednjih mesec dana u najvećem gradu juga Srbije zapaljeno je 7 automobila. Čak i za veće gradove, ova brojka bi bila zabrinjavajuća, ali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović samo je konstatovao kako “u Srbiji nema talasa nasilja”. Osim to nešto malo, što gore automobili po Nišu, ali to možemo da zanemarimo.

Šalu na stranu, mafijaške metode obračunavanja koje su, nažalost, postale svakodnevica grada na Nišavi, imaju dublje uzroke od pukog rata običnih, “uličnih” kriminalaca. Kada se poslože kockice i pogleda nešto bolje, postaje jasno da je paljenje četvorotočkaša ustvari obračun dve zaraćene frakcije niškog SNSa.

Mada na prvi pogled može da deluje šokantno, da se unutarpartijski obračun preseli na ulice grada, kada se malo bolje razmisli, nema ničega što može baš mnogo da nas šokira. Kada je mafija na vlasti, logično je da će u radu koristiti mafijaške metode. Kako za druge stvari, tako i za obračune. U Nišu se to i bukvalno dešava ovih dana, a nekada miran grad sada polako počinje da podseća na Napulj ili Siciliju. Na sreću još uvek niko ne ispaljuje metke, mada je nažalost jedan ljudski život već izgubljen zbog ovog “piromanskog rata”.

Šta može da ukaže na to da se iza paljenja vozila krije pravi rat u Sprskoj naprednoj stranci? Pored toga što su stradala kola nekih od istaknutih lokalnih funckionera naprednjaka, bode oči i činjenica da posle SEDAM paljevina još uvek niko nije priveden, a čak nema ni osumljičenih?! Ili su svi policajci grada Niša, dakle svi do jednog, apsolutno nesposobni i lenji (što je malo verovatno) ili je sa višeg mesta došla naredba da se ne čeprka po ovim slučajevima. Za sada deluje da je drugi scenario realniji. Da li će nekad činjenice o ovoj, sada već možemo slobodno da je nazovemo “vreloj niškoj jeseni” ikada stići do očiju javnosti, ostaje nam da vidimo. Trenutno možemo samo da se nadamo da će jednog dana neko biti priveden pravdi zbog svega ovoga. Mada, živimo u Srbiji, pa tako da se onaj drugi scenario čini daleko izglednijim.

I dok Slina Stefanović i niški panduri zatvaraju oči na eksplozije koje im se dešavaju bukvalno ispred nosa, nama ostaje da se nadamo da će ovaj unutarstranački obračun najveće kriminalne bande u zemlji uskoro prestati. I da će građani Niša moći da se vrate koliko-toliko normalnom životu.

Takođe, verujemo da će kada im se za to ukaže prva prilika, dakle na narednim izborima, svojim glasovima skloniti sa vlasti ovaj kriminalni kartel koji je na dobrom putu da Niš pretvori u najopasniji grad u Srbiji i šire.

Comments

comments