DruštvoPolitika

Optuženi Papić: Postupio sam po naređenju ministra Stefanovića

U Palati pravde u Beogradu danas je počelo suđenje Goranu Papiću, bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), kome se na teret stavlja trgovina uticajem jer je Marku Miljkoviću, jednom od vođa navijačkog klana Veljka Belivuka, vratio blindirano vozilo mimo procedure. Između ostalog, odbrana Papića izjavila je danas da je okrivljeni postupao po nalozima Nebojše Stefanovića i ispričao kako je izgledao jedan od poziva tadašnjeg ministra policije, a koji se odnosio na Miljkovićev slučaj.

Papić je negirao krivicu za delo koje mu se stavlja na teret, ali i istu prebacio na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića. Papić je izjavio da nije kriv i da je samo slušao naređenja, jer bi mogao krivično da odgovara da nije postupao, kako je rekao, po nalozima tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Odmah posle završetka glavnog pretresa Papić je izašao iz sudnice i iz Palate pravde, i izbegao bilo kakva pitanja.

Novinarima se zato obratio njegov branilac Branislav Tapušković.

„Neki drugi ljudi bi trebalo da se nađu na optuženikoj klupi, a na njoj se umesto njih našao Goran Papić, zbog pritiska izvršne vlasti. SBPOK nije ni priveo Marka Miljkovića niti mu je oduzeto bilo kakvo vozilo. To je uradila Policijska uprava Beograd. SBPOK je ispitivao Miljkovića po prijavi pukovnika žandarmerije Nenada Vučkovića kome je navodno Miljković pretio“, izjavio je Tapušković.

Dalje je naveo da je bivši ministar policije Stefanović znao za Vučkovićevu prijavu i zvao je nekoliko dana ranije telefonom Papića i tom prilikom mu izdao uputstvo kako treba da izgleda saslušanje Miljkovića u SBPOK.

„Njega treba ispitati kratko i efikasno, i brzo ga pustiti“, navodno je u tom telefonskom razgovoru rekao Stefanović, tvrdi advokat Tapušković.

Prilika za ispitivanje Miljkovića ukazala se kada je interventna ekipa privela Miljkovića, i to kada su ga zatekli za volanom blindiranog automobila marke BMV.

„On je bio u prostorijama Policijske uprave Beograd, odakle su ga preuzeli pripadnici SBPOK, ispitali i vratili ga tamo. U međuvremenu je Stefanović ponovo zvao Papića i pitao ga zašto se sve oteglo i naredio da Miljkovića puste“, objasnio je Tapušković.

Advokat je naveo da je Papić sve radio po naređenju ministra Stefanovića koji je, a kako tvrdi, preskočio sve druge koje je bio dužan da obavesti, počevši od direktora policije, potom Dejana Kovačevića i Ilije Hodobe, koji su Papiću bili nadređeni.

„Nije Papić vratio blindirani automobil, nego rukovodioci Policijske uprave za grad Beograd, načelnik je bio Milan Stanić, a odlučivali su Milenko Munižaba i Zoran Kovačević. Munižaba i Kovačević su potpisali naređenje o vraćanju blindiranog BMV Miljkoviću, ali ih nema na optuženičkoj klupi jer su unapred abolirani. Trojica časnih inspektora su bili protiv toga i insistirali su da BMW bude zadržan, ali je vozilo ipak vraćeno Miljkoviću“, naveo je Tapušković.

Inače, Goranu Papiću je zaprećena kazna od četiri godine zatvora za delo za koje se tereti.

 

Izvor: nova.rs
Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC; printscreen Pink.rs

Comments

comments