Društvo

Otvoreno pismo poslanicima koji su ponizili majke u Srbiji

Za 129 poslanika koji su juče na skupštinskom zasedanju rešili da se prave da majke ne postoje, da problemi porodilja nisu važni i da je sasvim normalno da jedna trudnica dobija 1.000 mesečno, za tih 129 ljudi koje plaćamo iz naših džepova kako bi radili u našem interesu, umesto što ih gledamo kako se upliću u besmislene stranačke rasprave, imamo samo jedno jedino pitanje – kako živite sami sa sobom?

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) KAKVI KRETENI ŽIVE U OVOM DRUŠTVU: POSLANIK ĐUKA IZVREĐAO POLA GRAĐANA SRBIJE!

Kako ste sinoć došli kućama posle zasedanja i pogledali svoje dete u oči? Ženu, muža, majku, sestru…? Jeste li im se pohvalili kako ste, kada je predstavica inicijative #MameSuZakon i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura iznela predlog da se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nađu na dnevnom redu, rešili da okrenete glavu na drugu stranu i pravite se da se ništa ne dešava? Da niste čak imali toliko obraza da se izjasnite, kako god, samo da date do znanja majkama u Srbiji da znate da one postoje i da su njihovi problemi realni?

Dosta reči, nek' zakmeči! 142-129-13

Posted by Tatjana Macura on Tuesday, October 16, 2018

Je l’ vam bilo makar malo glupo što je samo 13 od 142 prisutna poslanika glasalo ZA – za to da se raspravlja o promeni diskriminatornog zakona koji ugrožava hiljade žena širom zemlje? Ili što ste, kako naglašavaju iz inicijative, ponovo pravili cirkus od Skupštine umesto da se stvarno pozabavite ovim, ali i svim ostalim problemima za šta vas, ponavljam, građani plaćaju? Kako sami sebi opravdate na kraju dana to što primate platu da biste ismevali naše probleme i svađali se oko stranačkih gluposti?

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) PRST U OKO SNS: POSLANICA OPOZICIJE VADI KARTICE NAPREDNJAKA KOJI NE PRISUSTVUJU SEDNICI SKUPŠTINE!

Na ova pitanja nikad nećemo dobiti odgovore, ali ako među vama ima ikoga sa bar malo dostojanstva, nećete dozvoliti da se ovo ponovo desi. Jer, to što ste rešili da potpuno izignorišete predlog zakona nije jedina stvar zbog koje su majke danas ogročene – već i način na koji ste im stavili do znanja da vas ne zanimaju. To će vam najbolje objasniti dve aktivistiknje Inicijative, Sandra Ćirić i Ivana Tanasijević, koje su juče ispred Skupštine pokušavale da skrenu vašu pažnju na ovaj problem.

https://www.facebook.com/sandra.ciric.566/posts/10156759259589038

“Ispred glavnog ulaza, muk. Prilaze nam samo pojedini poslanici, većinom iz opozicije, slikaju se u znak podrške, pružaju ruku. Većina poslanika vladajuće koalicije ide na sporedni ulaz. Oni koji su ipak krenuli na glavni ulaz, odlučno nas izbegavaju. Odmahuju rukom. Naprasno žure. Prolaze pored nas i prave se da nas ne vide. Ne dižu glavu. Neki od najglasnijih u Skupštini, sada ćutke prolaze pored nas, ne otpozdravljaju ni dobar dan. Pojedine žene su još gore. Ana (zaboravila prezime) iz DJB-a mi i ne da da joj priđem, sa udaljenosti izgovara “Hvala!” i podiže ruku u znak odbijanja. Žena. Buduća majka. Članica nazovi opozicije. Šta onda očekivati od drugih i kako se onda ne zapitati ko to sedi u Skupštini i ko nas predstavlja u Domu svih jednakih? Ko zastupa i štiti naša prava? Ko donosi zakone? Zar ne bi trebalo da su oni naši predstavnici? Da u Skupštini samo aklamuju volju naroda?!

Iako smo se dostojanstveno držale, danas smo se iznad svega osetile poniženo, obespravljeno, danas nam je vladajuća koalicija poručila, po ko zna koji put da za njih ne postojimo van izborne kampanje”, podelila je Sandra nakon sramnog ishoda jučerašnje sednice.

Znate li uopšte, dragi poslanici, zašto majke traže da se zakon promeni? Znate li šta piše u predlogu izmene? Da među tim ženama ima trudnica koje dobijaju po osam hiljada dinara mesečno po novom zakonu, da ima majki dece sa invaliditetom koje će ostati bez tuđe nege i pomoći, i da ima onih uspešnih žena kojima će država da oduzme deo plate ako zatrudne jer su procenili da su im primanja, prosto, prevelika? Jeste li uopšte svesni koliko je žena ugroženo novim zakonom?

Iz inicijative Mame su zakon najavljuju da su besne, ali da ih ovo neće zaustaviti – sada planiraju još jače da se bore. Jer su juče pretrpele poniženje kakvo nikad nisu zaslužile i jer ste pokazali da ih ne poštujete. A znate li šta se desi kada ne poštujete zakon, posebno jedan tako jak i važan kao što su mame?

Ne znate, ali saznaćete.

PROČITAJTE JOŠ: VULINE, GDE JE 6,6 MILIONA EVRA NAMENJENIH ZA VOJSKU?!

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments