Društvo

“Ovo je verovatno poslednja šansa da se polomi sistem koji nas je sve unazadio”

Jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, glumac Branislav Trifunović pozdravlja Sporazum sa narodom i ističe da je najvažnije da se na ulicama nastavi pritisak na vlast.

„Tužno je da u 2019. godini pregovaramo o stvarima koje se u normalnim zemljama podrazumevaju, ali mi se čini da je ovo dobra osnova za dalje razgovore u koje moraju biti uključeni svi učesnici u ovom procesu ne bismo li, jednom zauvek, zakon postavili iznad svakog pojedinca. Sporazum nije zaključan i to jeste stvar na kojoj još treba da se radi“, naglašava Trifunović.

U pregovorima i pisanju Sporazuma sa narodom pojedini pokreti nisu učestvovali iako su prisustvovali protestima širom Srbije.

„Ja se zaista nadam da će se naći najmanji zajednički sadržalac oko koga će se svi složiti. Nemerljiva je borba Lokalnog fronta sve ovo vreme i to su ljudi koji su svojim potezima i činjenjima dokazali da su iskreni i pošteni i beskompromisni borci za ovu zemlju“, podvlači Trifunović.

Jedan od stalnih govornika na protestu „1 od 5 miliona“ očekuje da okupljanja građana na ulicama širom Srbije budu još masovnija.

„Protesti se moraju nastaviti i najvažnije je da oni uspeju, jer je to pritisak koji se mora nastaviti. Trenutno se šeta u više od 50 gradova u Srbiji i biće ih još“, ističe Trifunović i kaže da i dalje na govornici neće biti predstavnika opozicije.

„Moraju još malo da isprljaju cipele i objasne narodu šta će raditi u budućnosti“, kaže Trifunović.

Kako kaže, mora se naći najbolji model koji će obavezati i opoziciju da se promeni nabolje.

„Da smo u nekoj drugoj zemlji, reč bi bila dovoljna. Ali da ne žurimo i da sačekamo konačan rasplet, do tada smo, a i posle toga, svi na ulici. Ovo je verovatno poslednja šansa da se polomi sistem koji nas je sve unazadio proteklih decenija i mislim da u vezi sa tim nema kompromisa“, tvrdi Trifunović.

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv organizatora protesta „1 od 5 miliona“, usvojili su dan ranije tekst Sporazuma sa narodom od sedam tačaka, kao predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom.

Sporazumom se opozicija obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer proces, na izborima neće učestvovati.

Voštinić: Sporazum je samo marketing

Sporazum sa narodom suštinski ne postoji, jer da bi postojao, treba da budu definisane obe strane. Zato je taj dokument više marketing ili pokušaj njegovih potpisnika da se obavežu da će biti bolji.

Ovako za „Blic“ komentariše Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta tekst Sporazuma sa narodom, koji su na poziv organizatora protesta „1 od 5 miliona“ potpisali lideri Saveza za Srbiju zajedno sa još pet pokreta i stranaka i dve samostalne poslanice Anom Stevanović i Marinikom Tepić.

Među potpisnicima sporazuma nije Lokalni front, koji nije ni učestvovao na sastancima prilikom sačinjavanja ovog dokumenta.

„Suština je da mi nismo ni pozvani na te sastanke pošto su potpisnici sporazuma smatrali da nas na tim okupljanjima predstavljaju naši partneri iz Inicijative „Ne davimo Beograd“. S druge strane, mi zaista jesmo bili u stalnom kontaktu sa članovima „Ne davimo Beograd“, koji su nas obaveštavali o svemu na sastancima“, objašnjava Voštinić.

Realnije je bilo da se dokument nazove „Privremeni program privremene koalicije“.

„Problem je što potpisnici ovog sporazuma sebe nazivaju jedinom opozicijom i čak nas koji nismo učestvovali u tom ugovoru etiketiraju kao vučićevsku opoziciju.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments