Društvo

Ovo su najteža i najmutnija vremena još od 1948…

Vladimir Vuletić, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, smatra da se trenutno nalazimo u najtežim i najmutnijim vremenima još od 1948. godine.

“U takvim okolnostima srpska administracija u periodu pred nama treba da istraje u odluci da ne odgovara na provokacije iz regiona”, ističe Vuletić za Tanjug u razgovoru o procesima koji se mogu očekivati u ovoj godini i narednim u regionu, kao i o izazovima koji su pred Srbijom.

Vladimir Vuletić

Naglašava da je okosnica spoljne politike Srbije u ovom momentu nezavisnost.

“Mnogi mešaju nezavisnost sa nesvrstvanjem, u smislu održavanja dobrog odnosa sa svim svetskim silama. Nije to ni sedenje na dve stolice, kako neki vide našu spoljnu politiku. Bilo koje jasno opredeljivanje za neku od svetskih sila u ovom momentu za Srbiju bi bio izbor između zla i goreg”, naveo je Vuletić.

Prema njegovoj oceni, godine koje dolaze na spoljnopolitičkom planu traže od lokalnih lidera u našem regionu da odluke donose hladne glave, promišljajući suštinske interese država koje predstavljaju.

“Rusi prepoznaju da su nacionalni interesi Srba ugroženi i sada se pojavljuju kao veliki prijatelji našeg naroda i države i na tome im svakako treba zahvaliti. Sa druge strane, postoji opasnost da SAD po svaku cenu žele da zadrže ključni uticaj u Srbiji i tu može doći do susretanja želja i uticaja velikih sila i ‘varničenja‘ koje direktno može da se odrazi na nas i region”, smatra Vuletić.

Za njega nema dileme da Srbija neće moći da izdrži na kursu nezavisnosti i opšte bezbednosti bez odgovarajuće politike ostalih lokalnih lidera u regionu.

“Istina je da su lokalni lideri u regionu u lošijoj situaciji od Vučića, jer je politička situacija u zemljama koje predstavljaju mnogo nestabilnija nego što su to prilike u Srbiji. Niko od tih lidera nema jasnu i nepodeljenu i legitimnu podršku kao Aleksandar Vučić. Problem je i to što svako od njih misli da bi na račun Srbije mogao da ostvari nešto od svojih nacionalnih interesa”, ukazao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, Srbija za sada uspeva da ubedi velike sile da ono što radi jeste i najbolje ne samo sa našu zemlju i za region, već i za svaku od svetskih sila koje imaju uticaj u našem komšiluku.

“Nekada je rešenje balkanskog pitanja bila zamisao da se stvori mnoštvo malih državica, gde bi postojala neka ravnoteža straha. Meni je zasmetalo i kada je Zoran Đinđić govorio da Srbija mora da bude lider u regionu, jer je osnovna zamisao bila mnoštvo malih državica, koje će se jednostavno naći u ravnoteži straha”, ističe Vuletić.

Podeća da su u našem regionu ostala dva zamrznuta konflikta.

“Jedan na Kosovu, drugi u Bosni i Hercegovini, jer SAD na taj način kontrolišu administraciju Evropske unije u Briselu. Ta dva konflikta se, s vremena na vreme, ponovo otvaraju, u zavisnosti od toga koliko i kada to odgovara SAD. Ukoliko SAD prepoznaju da se u izvesnom smislu mogu rešiti interesi Srbije, mnogo bi se lakše obezbedila stabilnost na ovim prostorima. SAD bi tada obuzdale apetite ostalih država u regionu”, kaže Vuletić.

Ugledni srpski sociolog navodi da su najveći problem u ovom momentu nerealna očekivanja ostalih zemalja u regionu, odnosno ideje njihovih administracija o maksimalizaciji sopstvenih interesa.

“Ideja bosanskog rukovodstva je postojanje unitarne Bosne i Hercegovine. Ideja Hrvatske je da postoji slaba Srbija. Ideja Crne Gore je da postoji nezavisna Crna Gora, sa malim uticajem Srbije. Ideja kosovskih Albanaca je da imaju nezavisnu državu i da u potpunosti eliminišu uticaj Srbije. Postoji neka vrsta osmišljene strategije da Srbija mora u svakom smislu da bude oslabljena i marginalizovana. Sa druge strane, Srbi žive na Kosovu i Bosni i Hercegovini i naša administracija mora da vodi računa o interesu srpskog naroda tamo”, primećuje Vuletić.

Svet danas, kako kaže, nije jednostavan za razumevanje, jer nemamo više jednu silu koja je globalno dominantna.

“Danas je Rusija mnogo snažna, a SAD kao centar zapadnog bloka jesu u opadanju, a imaju težnju da održe hegemoniju, kako ne bi izgubile svoje pozicije i uticaj.

Ako pogledate Crnu Goru ili Makedoniju, vidite najsvežije primere gde su SAD uspele da tu svoju dominaciju povrate i učvrste”, ukazao je Vuletić.

Navodi da SAD pokušavaju da ograniče uticaj i Kine i Rusije.

“Rusija pokušava da potencijalne sukobe pomeri što dalje od svojih granica. Iz tog razloga Rusija je iskoristila situaciju dok se menjala administracija u SAD i uspeli su da stabilizuju poziciju u Siriji, ali SAD su već sledećim korakom, priznavajući Jerusalim kao glavni grad Izraela, otvorile drugo potencijalno žarište na Bliskom istoku”, pojašnjava Vuletić.

(Izvor: Tanjug)

Comments

comments