Politika

Paklena subota u Beogradu: Trijumvirat protesta

Protestna subota u Beogradu tradicionalno je večeras otpočela na Platou, a beogradske ulice ugostile su više protesta.

Ulicama su večeras marširale kolone protesta “U bojkot” u organizaciji Građanskog otpora, Akademska zajednica na protestu “Za novi RTS” i protest na koji je pozvao Sergej Trifunović, lider Pokreta Slobodnih Građana, koji se dešavao ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

Protestne kolone stopile su se u jednu kako bi zajednički otišle do zgrade Radio televizije Srbije i poslali poruku neslaganja sa aktuelnom uređivačkom politikom.

Protest Građanskog otpora vodio se glavnom porukom, a to je bojkot predstojećih izbora. Učesnici su se, kao i svake protekle subote, okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle su započeli šetnju centralnim gradskim ulicama do RTS-a.

Građanima se na početku protesta obratio bivši član Pokreta 1 od 5 miliona, koji je nastavio sa promocijom bojkota. Kolona se pridružila protestu Akademske zajednice koji se održava na Trgu Nikole Pašića, odakle su se svi zajedno uputili ka zgradi javnog servisa u Takovskoj ulici.

Protest “Za novi RTS“, u organizaciji profesora koji su zahtevali promenu uređivačke politike Radio televizije Srbije i ostavke njenog rukovodstva počeo je oko 18:30 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Na početku skupa govorili su naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović i profesorka Irina Subotić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i novinarka Gordana Suša.

Okupljeni profesori kažu da drže čas na ulici, žele da poruče da je potrebno da javni medisjki servis „poštuje građane, a ne da prenose pristrasno i neobjektivno vesti“, prenosi N1.

Oni su poručili okupljenim građanima da je vreme za pobunu.

“Došao je trenutak kada svi moramo da se obraćamo, da dignemo glas i kažemo koliko smo nezadovoljni”, istakla je profesorka Irina Subotić.

Slobodan Prvanović naveo je u svom govoru da je vreme za „opštu građansku, mirnu pobunu“.

Nakon njihovog obraćanja, okupljeni građani krenuli su ka zgradi Radio televizije Srbije, gde je planirano da građani ovoj medijskoj kući poklone Zakon o javnim medijskim servisima.

Njihovom protestu pridružila se kolona čije proteste organizuje Građanski otpor.

Comments

comments