Društvo

Pare za demografski razvoj opštinari podelili među sobom

Više od pola miliona dinara namenjenih pojačanju nataliteta u Gadžinom Hanu, funkcioneri ove opštine podelili su među sobom i svojom familijom. Državni revizor je utvrdio da je deo ovih para otišao sekretaru Skupštine, pomoćniku predsednika Opštine, opštinskom većniku, ocu predsednika Skupštine, ocu i majci većnika.

Pare koje su dobili za populacionu politiku i demografski razvoj, čelnici ove Opštine nadomak Niša, preusmerili su poljoprivrednicima. U Opštini pojašnjavaju da je jedna od ideja projekta bila da se demografska politika poboljša pomaganjem poljoprivrednih gazdinstava i njihovim osnaživanjem.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): KUKAVICA: KAKO SE DRAGAN J. VUČIĆEVIĆ UPLAŠIO PITANJA I POBEGAO SA ĐILASOVE KONFERENCIJE!

Međutim, kako piše u izveštaju državne revizije opštinskog budžeta za 2017. godinu, “subvencije za poljoprivredu” u ukupnom iznosu od 561.000 dinara dobili su opštinski funkcioneri ili članovi njihovih porodica.

Sekretar skupštine za nabavku opreme u pčelarstvu u iznosu od 125 hiljada dinara; Pomoćnik predsednika opštine Gadžin Han za nabavku opreme u iznosu od 77.000 dinara; Većnik opštine Gadžin Han za nabavku sadnica jagode u iznosu od 136.000 dinara; otac predsednika Skupštine za nabavku opreme u iznosu od 38.000 dinara; otac većnika opštine Gadžin Han za nabavku opreme u iznosu od 35.000 dinara; majka većnika opštine Gadžin Han za nabavku umatičenih pčelinjih društva u iznosu od 150.000 dinara – piše u izveštaju DRI.

Na ovakvu raspodelu para građana Srbije, koje su se slile u budžet Gadžihog Hana, ukazivao je opozicioni odbornik JS u ovoj Opštini Damir Stojanović, koji sumnja da je funkcionerima i njima povezanim ljudima otišlo čak i više para.

Tu su i odbornici, siguran sam da je opštinarima otišlo oko milion dinara – ističe Stojanović.

Osim toga, u izveštaju DRI se navodi da oni kojima su dodeljene pare nisu dostavljali otpremnice, račune i ostale dokaze da su uzimali opremu, da su pojedini kupovali stoku od svojih roditelja, kao i da Opština nije kontorlisala, odnosno radila monitoring i evaluaciju dodele para.

PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK VOJNOG SINDIKATA OTERAN IZ VOJSKE ZBOG KRITIKOVANJA NAPREDNJAKA?!

Podsetimo, zbog sumnje da su pare iz budžeta nezakonito davane za poljoprivredu, ali i sportskim klubovima, kao da ih je nenamenski trošila i Direkcija Gadžinog Hana, u Opštini je formirana Anketna komisija, čiji su članovi bili u sukobu interesa. Zatim su ti članovi smenjeni, a prema rečima opozicionih odbornika, u sastav komisije sada je ušao odbornik koji bi trebalo da kontroliše rad svoje supruge.

Predsednik Opštine: Nije nezakonito što su pare dobijali opštinari i njihova rodbina!

Saša Đorđević (na slici ispod), koji je na čelu Gadžinog Hana već dugo, objašnjava da je Opština konkurisala za oko 26,3 miliona dinara kod Ministarstva bez portfelja koje vodi Slavica Đukić Dejanović, ali da je projektom bilo pedviđeno i da se nabavi oprema za poljoprivredna gazdinstva.

Kako im nije odobren ceo iznos, objašnjava, već svega oko 16 miliona, Đorđević dodaje da je odbijen deo projekta, te da su pare namenili poljoprivredi.

Između ostalog odobrena je mera “ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta” za nabavku opreme, kupovinu zasada jagodičastog voća, kupovinu priplodnih junica, jagnjadi, jaradi i krmača i kupovinu opreme za pčelarstvo sve u ukupnom iznosu od 16.950.000 dinara – naveli su iz Opštine.

Ove pare su, dodaje, dobila ukupno 167 gazdinstva, a oko 600.000 je neutrošeno, te je vraćeno u republički budžet. Đorđević kaže da su pare dobili svi koji su ispunjavali uslove, te da nije protivzakonito to što su opštinari i članovi njihovih porodica koji su poljoprivrednici, takođe dobili pare.

Ja kao predsednik Opštine nikada se nisam bavio pojedinačnim zahtevima, DRI je u izveštaju navela i ova lica da su dobila sredstva, ali nije osporila da to nije u skladu sa zakonom, navedena lica se bave poljoprivredom i među njima ima i većih poljoprivrednih proizvođača – navodi Đorđević.

Iako je deo novca vraćen, a opštinari podelili pare sebi i članovima svoje familije, Slavici Đukić Dejanović čije Ministarstvo je odobrilo novac, iz Gadžinog Hana su odali priznanje Oktobarskom nagradom.

PROČITAJTE JOŠ: ORLIĆA I MARTINOVIĆA NIKO NIJE NI VIDEO U ŠKOLI, A UZIMAJU PLATU: PROFESORKE IZ ĆUPRIJE IZNELE ISTINU O NAPREDNJACIMA

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments