Politika

Podaci o kampanji za predsedničke izbore prosleđeni Tužilaštvu – da li će neko odgovarati za “donacije”?

U postupku kontrole finansiranja kampanje za izbore za predsednika Republike Srbije 2017. godine, Agencija za borbu protiv korupcije još nije dobila odgovor Uprave za sprečavanje novca, a podatke primljene od Ministarstva za rad prosledila je Višem javnom tužilaštvu, navodi se u odgovoru Agencije Insajderu. Podsetimo, u izveštaju o troškovima finansiranje te kampanje, Agencija za borbu protiv korupcije je konstatovala da je, na osnovu donacija fizičkih lica, prikupljeno 54 puta više novca nego za predsedničke izbore 2012. Predsedničku kampanju kandidata SNS-a Aleksandra Vučića doniralo je oko 7.000 građana i to sa identičnim iznosima od 40.000 dinara.

Izbori u Srbiji, ilustracija
Izbori u Srbiji, ilustracija

Zahvaljujući donacijama građana, za kampanju Aleksandra Vučića prošle godine  prikupljeno je čak 270 miliona dinara, a gotovi svi donatori uplatili su identične iznose od po 40.000 dinara.

Zanimljivo je da je SNS i tokom kampanje za parlamentarne izbore 2014. primila više hiljada donacija u istom iznosu. Uprava za sprečavanje pranja novca je tada utvrdila da je stranci donirano ukupno 5,4 miliona dinara, bez objašnjenja o poreklu novca. Na osnovu podataka iz Ministarstva rada, utvrđeno je da među donatorima iz 2014. ima i primalaca socijalne pomoći. Postupak koji je tim povodom pokrenut u Višem javnom tužilaštvu, stoji u mestu već godinu dana.

U intervju za Insajder na pitanje kako je moguće da više hiljada građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, predsednik Aleksandar Vučić je odgovorio da “pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga”.

“Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam – ja kažem: ‘a ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku'”, rekao je Vučić.

Na pitanje, šta ako je to novac nekog tajkuna ili novac donet džakovima, Vučić je nekoliko puta rekao: “Nemojte kad vas molim”, naglašavajući da to nije tačno. On je istakao da još jednom moli Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve do kraja.

Inače, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica, a kažnjiva je i namera prikrivanja izvora finansiranja.

(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments