Politika

Pokret za preokret: Hitno obustaviti sve zaplene imovine i iseljenja

Pokret za preokret zahteva da se hitno obustave sve zaplene imovine građanima i iseljenja zbog prinudne naplate duga, jer su prinudna izvršenja u uslovima pandemije apsolutno neprihvatljiva.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija je u najgorem epidemiološkom stanju od pojave korona virusa. Mnogi građani su ostali bez posla, neki su morali da ugase porodične radnje, a izvršitelji su tokom poslednjih dana ubrzali postupke izvršenja.

“Tako je ovih dana započet postupak za naplatu dugova starih do 20 godina, koji su prosleđeni izvršiteljima”, navodi Pokret za preokret i upozorava da se očekuje da će i najmanji dugovi od 1.000 dinara, sa zateznim kamatama i troškovima izvršenja, dostići 20.000 – 30.000 dinara.

“Nedopustivo je da se na postojeća izvršenja baš u vreme pandemije nadodaju i ona stara 20 godina. Za mnoge porodice koje su pod izvršenjem nemoguće je da nađu način za nastavak normalnog života usled pandemije, ukoliko ostanu bez nameštaja, stana ili kuće.

Najveći broj porodica protiv kojih se pokreće postupak izvršenja, najčešće zbog duga za komunalne usluge, spadaju u grupu socijalno ugroženih. Deo njihovih domaćinstava su deca, stari, bolesni, pa čak i zaraženi kovidom i izvršenje u ovim okolnostima je krajnje nehuman gest”, navodi se u saopštenju.

Pokret za preokret traži da se socijalno ugroženim porodicama pomogne u vreme pandemije i da to ne bude samo briga savesnih građana.

Comments

comments