Društvo

Popović imun na istragu u slučaju „Minel“, tužilaštvu kriva policija

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović doveo do stečaja privatizovanu fabriku „Minel Transformatori“ čime je stotine ljudi ostalo bez posla, ali još nije pozvan na odgovornost.

PROČITAJTE JOŠ: EKSKLUZIVNO: SNIMAK KOJI DOKAZUJE DA SNS REKETIRA LJUDE U DRŽAVNIM PREDUZEĆIMA!

Novinari KRIK-a i OCCRP-a (Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije) pronašli su dokumenta koja otkrivaju na koje je načine Popović prekršio ugovor o privatizaciji „Minel Transformatora“, a koja pokazuju da „dok je ta kompanija tonula ka bankrotu, kompanije koje su vlasnički povezane sa Popovićem sklapale su poslove sa tom fabrikom“.

Kada su računi kompanije blokirani zbog nagomilanog duga, Popović je, kako se navodi, izašao iz vlasništva.

„Iako se ugovorom obavezao da investira sedam miliona evra u proizvodnju, Popović to nije učinio, već je firmu zadužio. Nije uplaćivao ni doprinose radnicima, niti isplaćivao dividende malim akcionarima“, piše KRIK.

Navedeno je da je Popović pokušao je da kao investiciju predstavi to što vlasništvo nad dve hale za proizvodnju iz jedne od sestrinskih „Minel“ firmi prebacio na „Minel Transformatore“ i da se, takodje, ugovorom obavezao da će kompanija održati nivo proizvodnje električnih transformatora najmanje četiri godine, a da je u periodu od 2009. do 2012. godine proizvodnja je opala za 77 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) NEVEROVATNO: ORGANIZATORI KONTRAMITINGA DRŽE LJUDE U KAVEZU!

„Iako dokumenta Agencije za privatizaciju pokazuju da je Popović isplaćivao plate radnicima, on im nije u potpunosti uplaćivao penziono osiguranje. Na ovaj način, tokom njegovog upravljanja firmom, napravljen je dug prema PIO fondu od oko 840.000 evra“, piše KRIK.

Te mreža je podsetila i da su radnici „Minel Transformatora“ pre sedam godina podneli krivičnu prijavu protiv Popovića za zloupotrebe u privatizaciji, ali da tužilaštvo još nije pokrenulo istragu, iako Agencija za borbu protiv korupcije na tome insistira.

„Dok god je neko kod nas na vlasti, ne može da odgovara. Jednostavno, to je tako“, rekao je za KRIK član Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević.

Kako je objavio KRIK, Popović koji je ranije četiri puta tužio novinare KRIK-a zbog priče o njegovim „ofšor poslovima“, nije pristao na intervju.

PROČITAJTE JOŠ: SZP: KRIVIČNA PRIJAVA U KATANIĆEVOJ MORA PROĆI

(izvor. beogradski-glas.rs)

Comments

comments