Društvo

PORAŽAVAJUĆE: Čak 75% mladih želi da ode iz Srbije

Najnoviji podaci pokazuju da znatna većina mladih namerava da napusti Srbiju.

Najnovija studija „Mladi u Srbiji 2018/2019“ stavila je Srbiju na prvo mesto po želji mladih da emigriraju u neku zemju Evrope.

Naime, studija je obuhvatila pitanja o tome kako mladi u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji provode vreme, koje vrednosti su važne, koliko veruju Vladi, a koliko evopskim institucijama, kao i gde vide svoju budućnost – u Srbiji ili inostranstvu?

Prema istraživanju, mlade u Srbiji na prvom mestu zanima druženje i zabava. Zatim, ističu važnost porodice, politika ih ne zanima, a želja za višim stepenom obrazovanja nije ravnomerno zastupljena.

Među omladinom u Srbiji najraspostranjenija je želja da odu iz Srbije, a u tome prednjače u odnosu na mlade iz ostalih zemalja u regionu.

Oni koji su anketirani u ovoj studiji čine veoma raznovrsnu društvenu grupu strosti od 14 do 29 godina, a podatke je prikupio istraživački tim Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Interpretaciju podataka prikupljenih anketnim istraživanjem i elaboraciju empirijske studije sproveo je ekspertski istraživački tim angažovan je od strane istraživačko-izdavačkog centra DEMOSTAT.

Tri četvrtine mladih u Srbiji izražava želju/nameru da emigrira, što stavlja Srbiju na prvo mesto među zemljama u regionu, u kojima takvu želju ima u proseku polovina ispitanika, zaključak je ekspretskog tima.

Zatim, među ispitanicima koji žele da napuste zemlju jedna petina bi otišla na godinu-dve, dok bi jedna petina u inostranstvu ostala dvadeset godina ili ceo život.

Zemlje koje ispitanike najviše privlače su Nemačka, iza koje slede Švajcarska, Austrija i SAD.

Glavni faktori koji mlade teraju na odlazak iz zemlje su loša situacija i pesimizam kad je reč o poboljšanju socijalnih uslova. Glavni faktori koji mlade privlače da odu iz zemlje su želja za poboljšanjem sopstvenog materijalnog položaja i bolje obrazovanje, stoji u izveštaju.

Kako se navodi, oni ispitanici koji žele da se isele iz zemlje u narednih devet meseci slabo su upoznati sa potrebnim činjenicama. Najveću pomoć ispitanici očekuju od rođaka i prijatelja koji žive u inostranstvu.

(Izvor: Nezavisni.rs)

Comments

comments