Društvo

Posle Beograda, tenderi za “Keep light” se nameštaju i u Nišu!

Oko Nove 2019. godine komisija za javne nabavke niškog JKP „Parking Servis“ doneće odluku o izboru firme koja će gradu Nišu isporučiti novogodišnju rasvetu u vrednosti od oko 76.000 evra.

Niš, međutim, neće zakasniti sa kićenjem jer je, u očekivanju nove, počela montaža već postojeće novogodišnje dekoracije.

U aktuelnoj javnoj nabavci ukrasi koji se pribavljaju upadljivo su precizno opisani i bezmalo prepisani iz prošlogodišnjeg tendera za novogodišnju dekoraciju Beograda, na kojem su favorizovani takvi proizvodi grčke kompanije „Fotodiastasi“, čiji je jedini predstavnik u Srbiji beogradska firma Keep light. Ova firma je, kao jedna od pet ponuđača, pobedila na nedavno okončanom tenderu za svetlosnu dekoraciju u Beogradu, a prošle godine bila je pobednik na tenderima za novogodišnju rasvetu i u Beogradu i u Nišu, kao jedini ponuđač.

Vrednost ovogodišnje niške javne nabavke je 7.533.000 dinara bez PDV-a, odnosno 9.039.600 dinara sa PDV-om. Procedura je sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Javna nabavka je objavljena na Portalu javnih nabavki 17. septembra ove godine, javno otvaranje ponuda će se obaviti 7. decembra, a rok za donošenje odluke je 25 dana od otvaranja ponuda. Kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena.

PROČITAJTE JOŠ: GLUMCI KOJI SU DOBILI NAGRADE U ALEKSINCU DAĆE SAV NOVAC FONDACIJI SERGEJA TRIFUNOVIĆA!

Sudeći po krajnje precizno opisanoj novogodišnjoj dekoraciji koja se traži ovom javnom nabavkom, Niš će takođe dobiti svetleći „tunel“ – koji se u nabavci naziva „cilindrom“, a sa lampicama u bojama srpske zastave, koji je inače izazvao polemike u javnosti kada je naprasno nikao u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, podsećajući, kako je ocenjivano, na plastenik. U tekstu nabavke krajnje precizno se navode se i drugi ukrasi, identični ukrasima koje je „Kip lajt“ već isporučio Beogradu, kao što su raznobojne „svetleće vodonepropusne led lančanice napravljene od gumiranog kabla u zelenoj boji sa ukupno 100 dioda, sa mogućnošću međusobnog povezivanja i nastavljanja niza lančanica pomoću vodenopropusnih konektora“ ili kupasta jelka od aluminijumskih profila, koja po obodu mora da ima „PVC girland zlatne boje, PVC kugle crvene i zelene boje prečnika 100 milimetara, ukrasne mašne crvene boje i svetleće LED lančanice sa mini LED sijalicama toplo bele boje, sa mestimičnim fleš LED diodama hladno bele boje“.

U JKP „Parking servis“ su kazali da oni nisu opisivali ukrase koje potražuju, već da im je Gradska uprava dostavila ovakvu tehničku specifikaciju dobara koje nabavljaju, što su oni „samo ubacili u konkursnu dokumentaciju“.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE JASAN DOKAZ DA DRŽAVA ŽELI ŠTO PRE DA UNIŠTI NIŠKI AERODROM!

Načelnik gradske uprave LJubiša Janić juče nije dogovorio na pitanja Danasa zašto ova specifikacija sadrži opisane ukrase grčke firme „Fotodiastasia“, zašto su ukrasi identični onima koji su već nabavljeni u Beogradu i da li se na taj način favorizuje firma „Keep light“.

– Nije problem kada se prepisuje od najpametnijih, već je problem kada se prepisuje od najdrskijih. Naručilac novogodišnje dekoracije u Nišu je bukvalno crtao ovu javnu nabavku za tačno utvrđenog ponuđača, što Zakon o javnim nabavkama ne dopušta. Jedan od načina nameštanja javnih nabavki i jeste propisivanje dodatnih uslova, među kojima je krajnje detaljna tehnička specifikacija. Takvi posebni uslovi nekada obezbeđuju da ih ispuni tačno određeni ponuđač, a u svakom slučaju smanjuju konkurentnost – kaže za Danas Dragan Dobrašinović, iz Koalicije za nadzor javnih finansija i Topličkog centra, koji je građanski nadzornik u nizu javnih nabavki.

Firma „Keep light“ je, inače, na prošlogodišnjem nikom tenderu za novogodišnje ukrase i rasvetu ponudila cenu od 4.940.000 dinara bez uračunatog PDV-a, odnosno 5.928.000 dinara, sa PDV-om i ostalim troškovima. I na tom tenderu tehnička specifikacija naručene dekorativne rasvete bila je vanredno precizna i odgovarala ukrasima koje proizvodi grčki „Fotodiastasi“.

Konkursni uslov iz kataloga

„Keep light“ je nedavno pobedio na tenderu za nabavku 383 led ukrasa u iznosu od 35,8 miliona dinara sa PDV-om, na kojem je svaki ukras do detalja opisan. U aprilu ove godine, ova firma je angažovana za suodržavanje javnog osvetljenja, odnosno za antikorozivnu zaštitu i farbanje bandera jer, kako navode JKP Javno osvetljenje Beograd, oni to sami ne mogu. Vrednost ovog posla je 175,6 miliona dinara, a ugovor traje dve godine. Kip lajt je pobedio i na prošlogodišnjem tenderu za nabavku beogradske novogodišnje jelke, koja je građane koštala čak 83.000 evra, što ju je, po pisanju portala Pištaljka, učinilo jednom od najskupljih jelki na svetu. Jelka je postavljena tri dana pre nego što je doneta odluka o dodeli ugovora. Prema navodima Pištaljke, za firmu „Keep Light“ bio je „namešten“ i tender za beogradsku novogodišnju rasvetu.

PROČITAJTE JOŠ: KO NIJE UBIO OLIVERA IVANOVIĆA

(izvor: danas.rs)

Comments

comments