Politika

Potpredsednica Dveri: “Umesto nacionalnog stadiona uložiti u nacionalnu ekonomiju”

Umesto poklanjanja novih milijardi stranim kompanijama, vlast bi morala da sa tim novcem podrži domaće privrednike, izjavila je danas Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri.

“Pored korupcije, selektivne pravde i preterane javne potrošnje, osnovni problem srpske privrede je nelojalna konkurencija i stavljanje domaćih privrednih subjekata u nepovoljniji tržišni položaj u odnosu na strane investitore”, kazala je potpredsednica Dveri.

Ona je istakla da su domaći privrednici i preduzetnici u izuzetno teškom položaju, a među njima su i ona mala preduzeća u domaćem vlasništvu koja stvaraju trećinu ukupnog BDP-a i zapošljavaju gotovo 45% svih registrovanih zaposlenih u Srbiji.

“Tek će prvi dani 2021. godine pokazati svu dubinu propadanja domaćih privrednika i domaće privrede. Dospeće obaveza po odloženim porezima i doprinosima nateraće privrednike i preduzetnike da svoje troškove umanje smanjenjem zarada ili otpuštanjem zaposlenih. Predviđa se da će nakon dospelosti poreza i doprinosa na naplatu 200.000 ljudi izgubiti posao već u prvom mesecu naredne godine, a to se pre svega odnosi na zaposlene u najugroženijim sektorima, gde je promet pao 40% do 90% u odnosu na onaj u godini pre pandemije”, kazala je Milenković Kerković.

Kako navodi funkcionerka Dveri, umesto da Vlada Srbije gleda kako da pomogne i spase domaćeg ugroženog malog preduzetnika, ona nastavlja sa netransparentnom politikom subvencionisanja stranih privrednih subjekata, poput japanskog „Tojo Tajersa“ za koji je Komisija za kontrolu državne pomoći u toku pandemije odobrila subvenciju od čak 84.000 evra po radniku.

“Država će ovom stranom gigantu u proizvodnji automobilskih guma pokloniti 43 miliona dolara a da ne stekne ni jednu akciju ni deo vlasništva u imovini ove strane kompanije. Nastavlja se i državna pomoć „Er Srbiji“ (1,5 milijarda evra), „EPS-u“ i proizvođačima obnovljivih izvora energije (1 milijarda evra), nemilice se troši na infrastrukturne projekte za koje država stranim izvođačima isplaćuje milijarde evra narodnih para iz budžeta, i to bez ikakve konkurencije i transparentnosti u mnogim poslovima, i bez mogućnosti da poslove dobiju domaće firme”, navodi ona.

Potpredsednica Dveri upitala je gde su tu domaći preduzetnici koji isto tako pune budžet plaćanjem poreza, i kada će oni makar biti izjednačeni sa stranim kompanijama, ako ne i favorizovani kao što se to zalaže Srpski pokret Dveri.

“Posebno u ovoj teškoj ekonomskoj krizi, umesto poklanjanja novih milijardi stranim kompanijama – vlast bi morala da sa tim novcem podrži domaće privrednike. Umesto “bacanja para” poreskih obveznika na nacionalni stadion, gondole, jarbole i novogodišnje ukrase taj novac građana Srbije trebalo bi uložiti u nacionalnu ekonomiju, opstanak i razvoj domaće privrede, koja će to onda vratiti punjenjem budžeta iz koga će moći da se investira u opšte dobro”, zaključila je Milenković Kerković.

Comments

comments