Korona

Zašto se ne saopštava broj preminulih od korone u Novom Sadu i Vojvodini?

Pokrajinski odbor Pokreta za preokret Vojvodine pita upravu Kliničkog centra Vojvodine, kao i drugih kliničkih centara u Vojvodini, zašto ne saopštavaju broj preminulih od virusa kovid19 u Vojvodini, a posebno u Novom Sadu.

“Građani Novog Sada i drugih gradova i opština u Vojvodini informišu se putem pogrebnih preduzeća. Tako je JKP “Lisje” iz Novog Sada juče saopštilo da je broj sahrana na grobljima, kojima oni upravljaju, prethodnih dana duplo veći u odnosu na prethodnu godinu. A u Vojvodini postoji 466 naselja, u 45 opština i više od 500 grobalja, pa ovaj način informisanja nije adekvatan, niti primeren”, ocenjuje Pokret za preokret i dodaje da je puna istina o broju obolelih i umrlih jedan od elemenata prevencije, te da je sakrivanje istine opasno i u suprotnosti je sa zakonima Republike Srbije.

Pokret za preokret ističe i da su saopštenja vezana za stanje epidemije u Vojvodini u suprotnosti sa principima u zemljama EU, ali i u drugim zemljama, poput Kine ili Rusije, gde je borba protiv epidemije posebno regionalno usmerena.

“Pretpostavka za to su važne informacije za građane, a to je i broj obolelih i umrlih. PO Pokreta za preokret Vojvodine upozorava da ovakvo prikrivanje podataka stvara još veću sumnju o istinitost podataka na nivou cele zemlje. Na ovaj način režim, po svemu sudeći, podatke frizira na centralnom nivou i zato je  pravo obaveštavanja uskraćeno kliničkim centrima u Vojvodinu. Pozivamo rukovodioce kliničkih centara u Vojvodini, posebno Kliničkog centra Vojvodine da građanima saopštavaju pune podatke o broju obolelih i umrlih u Vojvodini”, zaključuje se u saopštenju.

Comments

comments