Društvo

(VIDEO) Potrošen novac, dupli ugovori, milionski avansi: Sve o krađi i vodovodu na severu KiM

Iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je devet miliona evra na ime otplate kredita namenjenog izgradnji regionalnog vodovoda na severu Kosova. Iako je novac isplaćen i svi rokovi davno probijeni, vodovoda još nema. Dok se stanovnici Zubinog potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice zbog toga svako leto suočavaju sa stalnim restrikcijama vode, sadašnji i bivši predstavnici ovih opština odgovornost za nastalu situaciju prebacuju jedni na druge.

Ugovor o izgradnji potpisan je 2013, a rok za završetak radova bio je 18 meseci. Od tada je prošlo pet godina, a vodovoda i dalje nema. Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, kaže za Insajder da će ovaj projekat biti završen do kraja godine, iako je, kako navodi, izrađen tako da „nikada ne bude urađen“. Spirić tvrdi da su u arhivama opština pronađeni dvojni ugovori kao i da je problem napravljen u startu, kada su prethodne opštinske vlasti izvođačima isplatile avans od četiri miliona evra. S druge strane, Dragiša Milović i Slaviša Ristić, bivši predsednici opština Zvečan i Zubin Potok za Insajder navode da postoji samo jedan ugovor koji je potpisan 2013. nakon sprovedenog tendera, kao i da je ugovoreno da vodovod bude izgrađen u roku od 18 meseci. Oni ističu da ne mogu biti odgovorni za to što je u međuvremenu novac potrošen, a posao nije završen ni nakon pet godina.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ NEĆE REĆI NIŠTA O PLANU ZA KOSMET DOK NE OBEZBEDI SLOBODU ZA SEBE I ANDREJA!

Tokom prethodnih nekoliko meseci novinari Insajdera su u više navrata različitim državnim institucijama postavili pitanje zbog čega nije izgrađen vodovod na severu Kosova za koji je isplaćeno devet miliona evra, kao i na šta je taj novac potrošen. Iako su u pitanju sredstva isplaćena iz budžeta Srbije, Vlada Srbije, Kancelarija za KiM i Ministarstvo finansija tvrdili su da nemaju tražene informacije, navodeći da je ovaj projekat u nadležnosti privremenih organa opština na severu Kosova – Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka.

Aleksandar Spirić, funkcioner Srpske liste i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, pristao je da o ovoj temi govori za Insajder, iako je prethodno nekoliko puta odbio da odgovora na pitanja naših novinara.

Uz konstataciju da je on uvek na strani istine, Spirić je rekao da će vodovod biti izgrađen do kraja godine i da za to postoji potvrda i podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Osamdeset odsto radova je već izvršeno, još pet kilometara cevi će biti završeno u narednom periodu i očekujemo da ćemo do kraja godine zasigurno dobiti vodovod za tri opštine“, rekao je Spirić.

Konačnu reč o troškovima daće struka

Posao izgradnje regionalnog vodovoda na severu Kosova, procenjen je na oko 11 miliona evra što je, prema istraživanju Insajdera, za 1,3 miliona veća cena od one po kojoj je južno od Ibra izgrađen vodovod tri puta većeg kapaciteta.

I pored toga, Spirić za Insajder tvrdi da za ovaj projekat nije obezbeđeno dovoljno novca, da trasa vodovoda nije bila realna već da su bivše opštinske vlasti, „opozicija i patriote“, kako kaže, želeli da prikažu da iz tih sredstava vododvod može da se završi.

„Zapravo projekat je izrađen kako se nikada ne bi izgradio, ali mi ćemo nastaviti da radimo“, tvrdi Spirić za Insajder.

On je istakao da nije izdvojen dodatni novac za završetak ovog projekta.

Iako je najpre naveo da su „naterali izvođače da iz ugovorenih sredstava obave ono na šta su se ugovorom obavezali“ kasnije je precizirao da će konačnu reč o ukupnim troškovima projekta dati struka – u ovom slučaju Građevinski fakultet iz Beograda kao nadzorni organ.

„Vođeni su višemesečni razgovori s izvođačima radova – firmama Jedinstvo, Dinamik Trade i PGP Kolašin – postojale su komplikacije sa firmom RDS Grupa iz Bora, ali svi su rešeni da ovaj projekat bude realizovan“, navodi on.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO ZA VLAST: PRODALI NALAZIŠTE NA KOME SU KANAĐANI PRONAŠLI RUDU VREDNU 2 MILIJARDE DOLARA!

Na pitanje zašto izvođačima nisu naplaćeni penali zbog višegodišnjeg kašnjenja, Spirić nije dao konkretan odgovor, navodeći da su radovi kasnili od početka i da se godinu dana čekalo samo na izbor nadzornog organa „zbog sukoba između Građevinskog fakulteta iz Beograda i Fakulteta tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice“.

Podsećamo, radovi na izgradnji vodovoda, povereni su jedinom ponuđaču – konzorcijumu u kom učestvuju firme Dinamik Trejd i PGP Kolašin, koje se po spornim poslovima, spominju na više mesta u izveštaju Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu. Iste ove firme spominjane su i u serijalu Insajdera „Patriotska pljačka“, o zloupotrebama u trošenju novca države Srbije na teritoriji Kosova.

Konzorcijum preduzeća koja su angažovana na izgradnji vodovoda pored Dinamik trejda i PGP Kolašina, čine firme MPP Jedinstvo AD Sevojno i RDS Grupa iz Bora.

Ovim firmama i pre nego što su počeli da rade isplaćen je avans od 40 odsto – odnosno 4,2 miliona evra.

Tender za radove raspisan je tokom mandata predsednika Vlade Ivice Dačića, a potpisivanju ugovora prisustvovao je Aleksandar Vulin, tadašnji direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ugovor su potpisali tadašnji predsednici opština Zubin Potok – Slaviša Ristić, Zvečan – Dragiša Milović i Kosovska Mitrovica – Dragiša Vlašković.

Regionalni vodovod trebalo je da obezbedi redovno vodosnabdevanje stanovnicima Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka koji se sada snabdevaju vodom iz fabrike u Šipolju u južnoj Mitrovici, a tokom leta se suočavaju sa svakodnevnim restrikcijama, a ponekad i potpunim nestašicama vode.

Milionski avans da bi se „olakšalo izvođačima“

Za izgradnju vodovoda na severu Kosova, opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok uzele su kredit od Hypo Alpe Adria banke za koji je garantovala država Srbija. Prema istraživanju Insajdera, ovaj kredit je u potpunosti isplaćen iz državnog budžeta.

Na pitanje kako je moguće da vododvod nije završen iako su rokovi davno istekli, a kredit od devet miliona evra namenjen njegovoj izgradnji isplaćen, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić navodi da je jedan od problema to što ugovor o izgradnji nije bio transparentan.

„Naišli smo na dupli ugovor koji je kod nas izazvao nedoumice. U jednom ugovoru je jasno definisan tender koji je bio međunarodni i u kome je definisana vrednost projekta u dinarima, dok se u različitim arhivama u opštinama pojavila vrednost u evrima. To jeste unelo određene nedoumice, ali je najveći problem avans od četiri miliona evra koji je i pre početka radova isplaćen izvođačima, plus razne takse. To je bilo u vreme kada je vladala opozicija, i to je dosta otežalo situaciju“, tvrdi Spirić za Insajder.

S druge strane, Slaviša Ristić jedan od potpisnika ugovora o izgradnji vodovoda i nekadašnji predsednik opštine Zubin Potok navodi da su ovakve optužbe samo izgovor za to što posao nije završen i da postoji samo jedan ugovor koji je sklopljen u skladu sa zakonom.

„Tačno je da smo potpisali ugovor o izvođenju radova u avgustu 2013. Sve je urađeno po procedurama, raspisan je tender i izabran izvođač na javnom konkursu. Tačno je i da je isplaćen avans u iznosu od 40 odsto, ali je tako bilo predviđeno tenderskom dokumentacijom. To su bili uslovi za sve ponuđače koje su propisale tri opštine zajedno, kao investitori“, rekao je Ristić.

On je istakao da je izvođač morao da dostavi bankarsku garanciju za taj avans kao i da je on bio toliki jer je „učešće izvođača sa cevima i opremom bilo veliko, pa je cilj bio da im se olakša kako bi što pre počeli radovi“.

„Mi stojimo iza svakog našeg poteza“, rekao je Ristić navodeći da postoje informacije da je projekat stopiran kako bi se u međuvremenu kao podizvođači u ovaj posao uključile i nove firme.

Dragiša Milović, bivši predsednik opštine Zvečan, za Insajder takođe navodi da mu nije jasno zbog čega se posle pet godina krivci traže u opoziciji.

„Evo, da otvorimo tu temu, pa da vidimo zašto to nije završeno, gde su utrošena sredstva, zašto nisu tuženi izvođači, ko je odgovoran, zašto se pet godina ćuti, ako znaju ko je odgovoran. Posle smene, ja nemam nikakve informacije o tome, osim što se na sastanku koji smo nakon ubistva Olivera Ivanovića imali s predsednikom Aleksandrom Vučićem moglo čuti da se traži dodatnih pet miliona evra za završetak radova“, naveo je Milović za Insajder.

Pre nekoliko dana, odgovarajući na pitanja novinarke Insajdera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se gradi vodovod u Zubinom Potoku i da će država nastaviti da ulaže.

„Da, radimo vodovod, mnogo strateških objekata hoćemo da gradimo,imaćemo novca i ulagaćemo novac i ne da nećemo da stajemo, nego ćemo ubrzano još jače da ulažemo. Pre tri dana smo analizirali, treba da uložimo osam miliona evra. Još imamo tu problema i katastarskih i mnogih drugih problema, ali osam miliona evra je to što treba da uložimo“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEVO LUDILO TEK POČINJE, IMA ROK ZA KOSMET DO MAJA, BIĆE GORE NEGO IKAD!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments