Politika

Predizborna dramaturgija prešla u dramu: Valjevski Socijalisti i Naprednjaci se hvataju za guše!

Najjače uporište Socijalista u Srbiji je u gradu Valjevu, gde SPS koalicija ima preko 18% podrške birača. Ovaj procenat SPS je imao u Valjevu na poslednjih nekoliko izbora.

Zbog bojkota i slabe organizovanosti opozicije, trenutno je SPS najjača „opozicija“ valjevskim Naprednjacima.

Prethodnih godina razmena „otrovnih strelica“ između SPS i SNS označavala je početak predizborne kampanje, ali i ispitivanje prostora i mogućnosti za neke nove koalicije. Sličan scenario smo mogli da vidimo uoči izbijanja pandemije koronavirasa, ali je ubrzo sve utihnulo. Vučić i SNS su koristili epidemiju za konstantnu kampanju, dok su se Socijalisti taktički povukli. Međutim, u Valjevu između ova dva koaliciona partnera bukvalno traje rat kao između kartela u Кolumbiji.

Valjevski Socijalisti koji drže „Vodovod“ obezbedili su cisterne hipohlorita za dezinfekciju domaćinstava.

Ubrzo je reagovao gradonačelnik iz redova naprednjaka Slobodan Gvozdenović i zabranio dalju distribuciju hipohlorita, a ovaj potez valjevskih socijalista nazvao „politizacijom i skupljanjem jeftinih poena“.

Gradonačelnik Valjeva, po struci medicinar, „proslavio“ se širom Srbije ne samo time što je od celog grada svojom nesposobnošću napravio srpski Vuhan, već i po terminu КONRAD kojim je krstio COVID19.

Nakon svih propusta i bahatosti naprednjaka u Valjevu, popularnost kandidata SPS za gradonačelnika Đorđa Milanovića je porasla toliko da je naprednjacima stiglo upozorenje iz centrale iz Beograda da povedu računa šta i kako rade. Tog momenta, kakvi-takvi odnosi u koaliciji SPS-SNS pucaju po svim šavovima.