Politika

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija zabrinut zbog isključenja tv N1 iz Telekoma

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir izrazio je danas zabrinutost zbog nepostojanja nezavisne medijske kuće N1 medju kanalima koje nude kablovski operateri povezani sa mrežom Telekoma Srbije, saopštio je OEBS.

Kako se navodi da sajtu OEBS-a “početkom ove godine kablovski operateri prestali su da emituju kanal N1, koji je poznat po nezavisnom izveštavanju, a takva odluka je opravdana pravnim i ekonomskim neskladima sa Junajted grupom, vlasnikom N1 i medijskim provajderom”.

“Zabrinut sam zbog ovog najnovijeg razvoja spora između Telekoma Srbije i Junajted medije. Važno je omogućiti gradjanima nesmetan pristup informacijama, kako bi se sačuvala raznovrsnost medija u zemlji kroz očuvanje uloge nezavisnih i kritičnih medija”, rekao je Harlem Desir.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija podsetio je da su “novinari koji rade za N1 prethodno pretrpeli pretnje i fizičke napade, pri čemu je njihov veb portal bio meta ponovljenih sajber napada”, kao i da pre problema sa Telekomom TV N1 nije produžen ugovor ni sa PostaNet, koji je bio istekao u decembru 2019. godine.

“U ovom trenutku kada su mediji i novinarstvo pod napadom, postoji hitna potreba da se proizvede dobar javni medijski sadržaj dostupan gradjanima, a država da promoviše različitost u medijskom okruženju”, dodao je predstavnik.

Desir je ocenio da su pluralističke i tačne vesti od vitalnog značaja za gradjane kako bi donosili odluke o svom učešću u demokratskim procesima, uključujući izbore.

Telekom Srbija je, kako je objašnjeno u saopštenju, akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države.

Već dve nedelje oko milion gradjana Srbije nema mogućnost da odluči hoće li posredstvom svog kablovskog operatera gledati i programe N1, jedinog specijalizovanog informativnog kanala i jednog od retkih medija u Srbiji koji i kritički izveštavaju o radu vlasti.

Comments

comments