Društvo

Nagrada Doprinos godine Evropi rektorki Ivanki Popović i sudiji Miodragu Majiću

Foto: vesti.rs

Evropski pokret u Srbiji dodelio je večeras nagradu Doprinos godine Evropi za 2019. godine rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović i sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću.

Istovremeno je i ocenio da je agencija Beta, sa 167 izveštaja u 2019. godini, najviše doprinela vidljivosti rada Evropskog pokreta u javnosti Srbije.

Priznanje Doprinos godini Evrope, koje se dodeljuje 19. put, namenjeno je pojedinicima ili organizacijama koji su ostvarili značajne rezultate u promociji evropskih ideja i vrednosti u Srbiji i podsticaj su za hrabro i nedvosmisleno delovanje u pravcu izgradnje modernog, demokratskog i održivog društva.

Obrazlažući odluku o dodeli priznanja rektorki Popović, nova predsednica EP Jelica Minić je rekla da će ona biti upamćena u istoriji Beogradskog univerziteta po dve izjave o namerama koje je u celosti ispunila i time odbranila ozbiljno ugroženu autonomiju, integritet i ugled jedne od najvažnijih javnih ustanova u Srbiji. U pitanju je odluka o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, odnosno da u njemu ima elemenata plagijata.

Ivanka Popović je istakla da ovo priznanje shvata kao priznanje celoj akademskoj zajednici i dodala da je ona pristalica malih koraka jer taj put dovodi do cilja. Sudija Miograd Majić je dobio nagradu kao dugogodišnji borac za nezavisnost pravosudja, uvodjenje vladavine prava u Srbiji i protivnik kaznenog populizma, rečeno je u obrazloženju. Zbog istupa protiv narušavanja ustavnih garancija podele vlasti, nezavisnosti pravosudja i negativnih tendencija poštovanja vladavine prava u Srbiji, često je bio meta verbalnih napada, kako predstavnika vlasti u Srbiji, tako i tabloidnih medija.

Miodrag Majić je, zahvaljujući na priznanju, rekao da se nadao da će Srbija mnogo brže ići ka Evropi, ali da je u pitanju ne ubrzanje već usporavanje kada se ima u vidu situacija s medijima i vladavinom prava. On je dodao da nagradu vidi kao podsticaj za brže rešavanje tih problema, jer je pred Srbijom još mnogo posla.

Ove godine žiri su činili dosadašnji predsednik EP Mihailo Crnobrnja i dosadašnji dobitnici nagrade Doprinos godine Evropi.

 

Izvor: Beta

Comments

comments