Politika

“Pregovori o podeli u uskom krugu i najvećoj tajnosti”

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da poseduje prilično kredibilne informacije iz domaćih i međunarodnih izvora da se aktivno radi na detaljima teritorijalne podele na Kosovu na etničkom prinicipu, i da se pregovori o tome vode u vrlo uskom krugu i u najvećoj tajnosti.

Iguman Janjić je u intervjuu za nedeljnik NIN rekao da bi postojali izvesni “kozmetički elementi” zaštite za preostalo srpsko stanovništvo “koje se nađe ‘s druge strane granice’ i za nekoliko manastira”.

Imajući u vidu institucionalne i demokratske kapacitete na Kosovu, ne treba biti mnogo maštovit i zamisliti kako će sve to funkcionisati, rekao je Janjić.

PROČITAJTE JOŠ: SVAKA ČAST: SINIŠA KOVAČEVIĆ ZBOG SERGEJA VRAĆA NAGRADU!

Prema njegovim rečima, “cilj je da se Kosovo pusti i u sistem UN, nakon čega neće biti prepreke za povezivanje Prištine i Tirane”, a “na kraju, Srbija čak ne bi trebalo ni da prizna Kosovo”.

“Razgraničila bi se sa Albanijom, odnosno, dogodilo bi se ono što je predsednik Srbije svojevremeno i sam rekao, ‘razgraničenje između Srba i Albanaca'”, rekao je Janjić.

“Ako je to kompromis koji treba da ‘sačuva obraz’ onima koji će da stave svoj konačni potpis na taj dokument, onda će biti veoma zanimljivo kako će narod u Srbiji kupiti i tu najnoviju prevaru i pustiti niz vodu desetine hiljada svojih sunarodnika i sve ono što nas povezuje sa Srbima koji su živeli vekovima pre nas, za šta su živeli i žrtvovali se”, naveo je iguman manastira Dečani.

On je rekao i da je “razgraničenje samo licemerno skovani eufemizam za etničko-teritorijalnu podelu Srbije, kao što je ‘konačno rešenje’ bilo naziv za eliminaciju Jevreja u nacističkoj Nemačkoj”.

Prema njegovim rečima, koriste se i termini “korekcija granica”, “demarkacija” i slični, sve sa istim ciljem – da se prikriju suštinske namere.

“Praktično ‘razgraničenje’ podrazumeva ostavljanje oko 80.000 Srba sa vrlo niskim i neizvesnim nivoom zaštite, a sve radi navodne integracije u EU, koja, po mišljenju dobro obaveštenih, nikada nije bila dalje od Srbije”, rekao je Janjić.

PROČITAJTE JOŠ: ZA GINISA: VUČIĆ JE SAMO U 2018. BIO 181 I PO SAT NA RTS-U?!

On je rekao da se plaši da “ateistički i autokratski model društva koji je ovde stvoren posle Drugog svetskog rata samo doživljava spoljašnje promene, ali se suštinski ne menja”.

“Demokratija je uvek rizik, jer u rukama oligarhije bez moralnih skrupula može da postane otvorena diktatura”, naglasio je Janjić.

Govoreći o medijima, on je naveo da je teško govoriti o profesionalnom novinarstvu danas u Srbiji, osim u slučaju pojedinih dnevnih novina i nedeljnika među kojima je i NiN.

 

“Društvo u kome nema mesta za ozbiljno istraživačko novinarstvo, kritiku, pa čak i zdravu političku satiru, a sve sa ciljem da se unapredi život društva, osuđeno je na tavorenje u sferi nemoralnih tabloida koji kombinacijom političkog trača, bizarnih informacija i otvorene pornografije zapravo zaglupljuju narod i čine ga pasivnom masom kojom se lako može manipulisati”, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, “danas u Srbiji imamo medijski mnogo težu situaciju nego pre 20 godina i atmosfera straha od javnog linča, otvorenih pretnji i vređanja novinara, deo je političke (ne)kulture koju vidimo na svakom koraku”.

“Govoriti o evropskoj orijentaciji Srbije sa ovakvim odnosom prema medijima je potpuno apsurdno”, naglasio je Janjić.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) NOVOGODIŠNJA RASVETA U BEOGRADU POJELA 10 VRTIĆA!

(izvor: N1)

Comments

comments