Društvo

Pritvor šestorici osumnjičenih za razvijanje antisrpskog transparenta u Zagrebu

Šestorici osumnjičenih za razvijanje transparenta u Zagrebu kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom odredjen je istražni zatvor, saopštilo je danas Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH).

Tužilaštvo je navelo da su osumnjičeni saslušani zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju 11. juna u zagrebačkom naselju Kustošija i da je istražni sudija prihvatio predlog tužilaca da im odredi pritvor.

Prethodno je zagrebačka policija podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenih, prenosi Hina.

Svi osumnjičeni su hrvatski državljani, stari od 19 do 22 godine, a terete se za razvijanje transparenta kojim se vredja i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i decom.

“Postoji osnovana sumnja da su se šestorica osumnjičenih okupila 11. juna 2020. oko 21.00 u Zagrebu, s više nepoznatih osoba, u nameri da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osećaje mržnje prema osobama druge nacionalnosti”, navodi DORH.

Tužilaštvo dodaje da su šestorica osumnjičenih, s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, “razvili transparent i zastavu neprimerenih obeležja i glasno uzvikivali reči koje pozivaju na nasilje i mržnju”.

“Takvo neprimereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolaznika koji su taj dogadjaj fotografisali i fotografije objavili na društvenim mrežama i portalima, čime su postale dostupne široj javnosti”, stoji u saopštenju.

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama vidi se nekoliko navijača zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo koji drže uvredljiv natpis upućen srpskim ženama i deci, uz slovo ‘U’, simbol ustaškog pokreta. Fotografiju je u petak objavilo i Srpsko narodno veće u Hrvatskoj.

Incident su, izmedju ostalih, osudili i predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Comments

comments