Društvo

Privatizacija Galenike: Splet “čudnih slučajnosti”

Privatizacija Galenike, nekada jedne od najvećih farmaceutskih kompanija na ovim prostorima, okončana je a da javnosti nisu saopštene brojne okolnosti koje su prethodile prodaji. Nadležne institucije godinu dana kasnije ne odgovaraju na brojna pitanja.

Galenika je kompanija koju su od 90-tih godina potresale brojne afere, organizacione i vlasničke promene, a poslednjih godina uoči privatizacije, umesto vesti o poslovnim rezultatima državne kompanije javnost je bila obaveštena o navodnim brojnim zloupotrebama u kompaniji.

PROČITAJTE JOŠ: FIRMA KOJA JE RUŠILA U SAVAMALI SADA GRADI DRŽAVNE STANOVE!

Na kraju je Galenika pred prodaju bila u finansijskom kolapsu. Dugovi su bili toliki da rasprodaja celokupne imovine ne bi bila dovoljna da se pokriju poverioci. Najveća farmaceutska kompanija u Srbiji je zbog toga ponuđena po početnoj ceni od 1 evro. Uslove tendera ispunio je samo jedan kupac, tek osnovana kompanija Aelius iz Luksemburga, koja je preko niza firmi povezana sa renomiranim farmaceutskih proizvođačem – kompanijom EMS iz Brazila. Oni su za kupovinu kompanije ponudili 16 miliona evra. A novi vlasnik Galenike imao je i obavezu da uplati i 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza fabrike prema bankama kao i isplatu socijalnog programa.

Istraživanje redakcije Insajder pokazalo je međutim da je za kupovinu Galenike bilo zainteresovano više kompanija, ali da su mnogi praktično eliminisani strogim tenderskim uslovima. Uslov koji po svemu sudeći mnoge kompanije nisu mogle da ispune bio je da kompanija koja želi da da ponudu mora da ima ostvaren prihod od najmanje 300 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

O tome svedoči i dopis švajcarske firme Amikus koja je u postupku privatizacije bila pozvana da dostavi dodatnu dokumentaciju. U e-mailu do kojeg je došla redakcija Insajdera, a koji je 12. oktobra 2017. upućen državnom sekretaru Ministarstva privrede Milunu Trivuncu navodi se da je ova kompanija na sastancima ali i preko švajcarske ambasade upozoravala Ministarstvo da kvalifikacioni uslovi za kupovinu eliminišu konkurenciju.

„Ukoliko Amicus-u ne date mogućnost da nastavi sa učešćem, proces će biti nastavljen sa samo jednim ponuđačem. Logična posledica toga biće nepostojanje konkurencije, odnosno Galenika neće biti prodata po tržišnoj ceni“, navodi firma u mail-u upućenom Ministarstvu privrede.

Nadležni u Ministarstvu nastavili su, međutim, da razgovaraju samo sa kompanijom Aelius iz Luksemburga, što je i rezultiralo potpisivanjem Ugovora o privatizaciji 2. novembra 2017.

Za prethodni pokušaj privatizacije mnogo više zainteresovanih

Samo godinu dana pre ove prodaje država je tražila strateškog partnera za Galeniku, a zahtev je bio da poslovni prihod potencijalnog strateškog partnera bude čak šest puta manji od onog koji je propisan tenderom iz 2017. ili da ima imovinu u iznosu ne manjem od 100 miliona evra.

Privatizacija iz 2016. podrazumevala je da strateški partner preuzme 25 odsto kompanije za najmanje 7 miliona evra. Ideja je bila da strateški partner odredi pet rukovodilaca kojima bi bilo povereno privremeno upravljanje Galenikom u periodu od pet godina. Nakon tog perioda u kojem je bilo očekivano da se poslovanje podigne, cela Galenika trebalo je da ide na prodaju.

Više kompanija je bilo zainteresovano za ovaj vid partnerstva ali je i nakon izbora najboljeg ponuđača i niza pregovora, početkom marta 2017. Vlada Srbije donela Zaključak da je pokušaj privatizacije Galenike putem strateškog partnerstva ipak neuspešan, nakon čega je raspisan i novi tender.

PROČITAJTE JOŠ: ORGANIZATORU PROTESTA U KOSOVOSKOM MITROVICI PRETE VEŠANJEM NA TERAZIJAMA!

Od Aeliusa preko nekoliko kompanija do EMS-a

Inače, iako se u javnosti prikazivalo da je Galeniku preuzeo renomirani proizvođač farmaceutskih proizvoda iz Brazila, Ugovor sa državom potpisala je kompanija Aelius iz Luksemburga koja je osnovana neposredno pre potpisivanja Ugovora o kupovini kapitala Galenike.

Velika farmaceutska kompanija iz Brazila EMS SA u ovom slučaju krajnji je i većinski vlasnik u lancu firmi koje stoje iza Aeliusa.

Naime, prema izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije, koji je sastavni deo Ugovora, preduzeće Aelius osnovano je 26. septembra 2017. u Luksemburgu i to sa ciljem kupovine Galenike.

Vlasnik Aeliusa je firma Globe pharma takođe iz Luksemburga. Vlasnici ove firme su Gronin pharma iz Brazila i firma Monteresearch koja je registrovana u Italiji. Vlasnik kompanije Motereasearch je zapravo velika farmaceutska kompanija EMS SA iz Brazila, koja je učestvovala i na prethodnom, neuspešnom, tenderu.

Državni sekretar ministarstva finansija posle privatizacije prešao u Galeniku
Privatizacija Galenika vođena je preko Ministarstva privrede, ali prema saznanjima Insajdera u pregovorima je učestvovalo i niz drugih predstavnika državnih institucija. Neobično je da je recimo nakon privatizacije bivši državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijailović, u septembru 2018. postavljen na mesto izvršnog direktora za finansije u kompaniji Galenika. Mijailović koji je bio na raznim pozicijama u ministarstvima od 2009. kada je postavljen za savetnika u Ministarstvu ekonomije koji je vodio Mlađan Dinkić imao je i niz funkcija u preduzećima u kojima je država imala vlasništvo. U periodu od 2011. do 2013. imao je čak šest javnih funkcija u različitim preduzećima u restrukturiranju, ali je bio i u član Odbora direktora kompanije NIS, a potom predsednik Odbora Skupštine akcionara.

Ministarstvo ćuti na pitanja o poštovanju Ugovora o privatizaciji Galenike

Iz Ministarstva privrede već dva meseca ne odgovaraju na pitanja Insajdera koja se odnose na privatizaciju Galenike.

Prvo smo 21. novembra 2018. tražili sledeće informacije:

– Odluku Vlade Srbije o prodaji Galenike

– Poslednji izveštaj o sprovedenoj kontroli člana ugovora koji se odnosi na zabranu raspolaganja imovinom, pri čemu je prema kupoprodajnom ugovoru Ministarstvo privrede bilo zaduženo da vrši kontrolu po ovom članu (Član 5) na svaka četiri meseca

Drugi dopis uputili smo 13. decembra prošle godine, uz molbu da nam odgovore na prvi zahtev i tada smo tražili odgovore i na sledeće pitanje:

– Da li je i u kojem roku kompanija „Aelius“ izvršila uplatu od 16 miliona evra za 93,72 odsto državnog kapitala u kompaniji Galenika, a imajući u vidu da je u skladu sa ugovorom potpisanim 02. novembra 2017. kupac bio u obavezi da u roku od tri radna dana od zaključenja ugovora uplati iznos prodajne cene?

Zahteve smo uputili na adrese službe za medije i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, a odgovore još nismo dobili.

PROČITAJTE JOŠ: DIREKTIVA: ŠKOLSKA UPRAVA ŠALJE DECU DA GLEDAJU FILM LAZARA RISTOVSKOG?!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments