Društvo

Propala fabrika koja je dobila subvencije od države, radnici o tome saznali preko Vibera!

Na fabriku za preradu morske ribe “Servfud Smederevo”, koja je pompezno otvorena pre više od dve godine, pre nekoliko dana stavljen je katanac. Zbog toga su ispred pustog pogona danas protestovali i radnici zaposleni kod ovog nemačkog investitora u čiju halu je Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara. Kako kažu za Insajder, već tri meseca ne primaju plate, nisu im plaćeni doprinosi, a pre nekoliko dana na halu zgrade je zvanično stavljen i katanac. Kako je došlo do ovoga pitanje je na koje nismo dobili odgovor ni od nadležnih u Gradu Smederevu, fabrici, ali i ni od Inspekcije rada.

Krajem februara 2016. godine, svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

“Ovo je velika i dobra vest, najmanje 300 porodica od tog posla će imati sigurnu budućnost i bolji standard”, rekao je on prilikom predaje ključeva novoizgrađene hale čelnicima nemačke kompanije PTC Germani, koja je kako je tada saopšteno, jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI UPRAVNIK NARODNOG POZORIŠTA JE ČOVEK ANE BRNABIĆ!

Dve i po godine kasnije, ispred zaključane fabrike desetak radnika tražilo je svoje zarađene plate, ali i objašnjenje.

„Duguju nam prosto sve, a pre svega objašnjenje. Informaciju o tome da je fabrika propala dobili smo preko zajedničke viber grupe“, kaže za Insajder radnica ove fabrike Suzana Marinković.

Marinković dodaje da je fabrika 15. septembra prestala da radi i da im je tada rečeno da se pregovara da novi investitor dođe oko 20. novembra.

„Međutim, prošle nedelje smo samo dobili informaciju na zajedničkoj viber grupu da su pregovori kao i firma propali. Poručeno nam je da se fabrika zatvara i da oni tu ništa ne mogu jer su vlasnici strani državljani“, priča Marković.

Radnicima nema ko da izda dokumentaciju za biro

Kako kaže, poslednju platu, radnici su dobili 5. septembra.

„Mi ne tražimo mnogo jer smo svesni da firma više neće da radi, ali neka nam isplate makar te plate koje nam duguju i neka nam daju rešenje o tehnološkom višku da mi bar dobijemo naknadu na birou dok ne nađemo nešto drugo. Mi sada ne možemo ni tu naknadu na birou da dobijemo jer u fabrici nema nikoga ko bi nam izdao ta rešenja“, napominje Marković.

Kako dodaje, obraćali su se i gradonačelnici Jasni Avramović, ali i inspekciji rada.

„Gradonačelnica nam je prošle nedelje rekla isto – da je firma propala, da je taj potencijalni investitor ili partner odustao i da ne zna da li nam mogu isplatiti plate. Rekla nam je i da mi imamo svoja prava da se žalimo i da tužimo fabriku, što su nas posavetovali i u Inspekciji rada“, kaže Marković i dodaje da je kolektivna tužba u pripremi.

Od 300 radnika do zatvorene fabrike

U oktobru 2015. potpisan je i Memorandum o razumevanju o zajedničkoj saradnji. Svoj potpis na taj dokument stavili su tadašnji ministar privrede Željko Sertić (na slici ispod) u ime Vlade, Jasna Avramović u ime Grada Smederevo i Bruno Kornart u ime nemačke kompanije PTC Germany GmbH.

Dva meseca kasnije, u decembru potpisan je Ugovor o zakupu novoizgrađene hale u Industrijskoj zoni sa Servfud doo Smederevo, sestrinskom firmom PTC-a. Ovu halu, namenjenu za proizvodnju i preradu ribe, izgradio je Grad iz kredita i procene su da je ova izgradnja Smederevce koštala oko 300 miliona dinara.

Kako se može videti u Ugovoru do kojeg su došli novinari redakcije Insajder, nemačkom investitoru data je na pet godina u zakup hala od nešto manje od 4.200 kvadrata po ceni od tri evra za kvadratni metar.

Osim toga, nemački investitor je i kao korisnik „slobodne zone“ bio oslobođen plaćanja carine i PDV na uvoz sirovina i opremu.

PROČITAJTE JOŠ: EVO KAKO IZGLEDAJU ČASOVI KADA IH DRŽI ALEKSANDAR MARTINOVIĆ!

Investitor je, s druge strane, bio u obavezi da u sredstva i opremu investira dva miliona evra, te obuči i zaposli najmanje 100 radnika. Kako su najavili nemački investitori, kada fabrika dostigne kapacitet prerade od oko 30.000 tona godišnje, biće zaposleno još 200 Smederevaca, među kojima 80 odsto žena.

U samom startu pojavili su se problemi, pa je nekoliko meseci nakon potpisivanja ugovora o zakupu potpisan i njegov aneks. Kako se može videti u tom dokumentu, iako je bilo predviđeno da investitor zakupninu od 12.500 evra mesečno počne da plaća u januaru 2016, ova njegova obaveza aneksom je pomerena na avgust.

Kako se može videti u odgovorima koje je Insajder od Gradske uprave Smederevo (detalj iz samog grada možete da vidite na slici ispod) dobio tek nakon nekoliko meseci insistiranja i poziva, nemački investitor plaćao je zakupninu do sredine maja ove godine.

„Ukupan iznos koji je do sredine maja uplaćen je 32.623.042 dinara“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Na pitanje Insajdera da li je investitor poštovao ugovornu obavezu o ulaganju dva miliona evra u ovu fabriku, u Gradskoj upravi navode da je „po navodima investitora“ od početka poslovanja pa do se sredine septembra ove godine uloženo 6 miliona evra.

Dok je, po svemu sudeći, ove ugovornu obaveze nemački investitor poštovao, obavezu o broju zaposlenih – nije. Da taj broj nikada nije stigao ni do 100 potvrđuje i Grad Smederevo u odgovorima Insajderu.

„Broj zaposlenih na dan 14. septembar 2018. bio je 50 radnika, dok je 31. decembra 2017. taj broj iznosio 64“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Odgovor na pitanje zašto s ovim investitorom, uprkos kršenju odredbi ugovor nije raskinut, međutim – nije stigao.

U aprilu ove godine, radnici fabrike su se javili redakciji Insajder s informacijom da im je bez ikakvog objašnjenja samo javljeno da ne dolaze na posao. Tada se saznalo da je fabrika zatvorena, a da je matična kompanija PTC u Nemačkoj otišla u stečaj.

Dva meseca kasnije, nemačku kompaniju PTC kupili su novi vlasnici pa je tako i ogranak ove firme Servfud dobio nove vlasnike.

Kako svedoče radnici, novi vlasnik, firma Fišeksperts (TheFishExperts) takođe iz Nemačke isplatio im je tada zaostale zarade, ali je u međuvremenu i on otišao.

Šta se dogodilo u međuvremenu i zašto su radnici na ulici umesto u fabrici, međutim, od vlasnika danas se nije mogao dobiti odgovor. A odgovor je izostao i od gradonačelnice Smedereva.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO JE SNS DOŠAO DO ADRESA PENZIONERA?!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments